Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура документа HTML



Документ HTML має визначену структуру.

1. Всі документи HTML мають одну і ту ж структуру, визначену фіксованим набором тегів структури. Документ HTML завжди повинен починатися з тегу <НТМL> і закінчуватись закриваючим тегом (</НТМL>).

2. Усередині документа виділяються два основних розділи: розділ заголовку і тіло документа. Розділ заголовку має головний тег <НЕАD> ….. </НЕАD> який вказує що це верхня частина документу, в якому є вкладений загальний заголовок документу.

3. Загальний заголовок документа, обмежений парним тегом <ТIТLE>. Заголовок міститься завжди у визначеному місці документа. Тому браузеру не важко знайти потрібний документ. Назва файлу і назва заголовку це не одне і теж. Якщо тегів <ТIТLE> нема, то у назві Web – сторінки з’явиться її URL – адреса (Uniform Resource Locator - уніфікований покажчик ресурсу).

4. Основний зміст документу, розміщуються між парними тегами <BODY>.

5. Розташування структурних тегів у документі неважко визначить, навіть при їх відсутності, однак, при створенні документа HTML опускати структурні теги не рекомендується.

Таким чином основні теги, що застосовуються при створенні Web – сторінки наступні:

<html >< /html> - початок і кінець документа;

<head >< /head> - область заголовка документа;

<body >< /body> - зміст документа;

<title>< /title> - заголовок вікна;

<!> - створення коментарю.

2.5. Створення найпростішої Web - сторінки

1. Завантажити Блокнот. Створити документ (між дужками та тегами не повинно бути пробілів), наприклад:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> ЗАГОЛОВОК ДОКУМЕНТА </TITLE>

</HEAD>

<BODY>

ЗМІСТ ДОКУМЕНТА

</BODY>

</HTML>

2. Зберегти документ, надавши файлу ім’я, з розширенням htm або html (наприклад у файлі з ім’ям простий.htm або простий.html).

3. Активізувати файл (простий.htm), який завантажиться в браузер Internet Explorer.

4. Для перегляду коду документа можна скористатись командами: ВидИсточник (ВидПросмотр HTML – кода), СтраницаПросмотр HTML – кода або скориставшись контекстним меню.

5. При зміні коду документа його треба обновити командою: Вид ►Обновить.

2.6. Створення абзаців, заголовків

Заголовки. Мова HTML підтримує заголовки шести рівнів, які задаються за допомогою парних тегів від <H1> до <H6>. Чім більше число після Н, тим менше текст заголовку. Щоб вирівняти заголовок по центру, слід у тегу скористатись атрибутом ALIGN = ”CENTER”>. Наприклад, <H1 ALIGN = ”CENTER”> Заголовок першого рівня </H1>.

Абзац. Звичайні абзаци у мові HTML задаються з використанням парного тегу <Р> …..</Р>. Однак закриваючий тег </Р> необов’язковий. Наприклад,

<H1>Заголовок першого рівня </H1>

<Р>Абзац перший

<Р>Абзац другий

<H2>Заголовок другого рівня </H2>

Кінець абзацу можна визначить горизонтальною лінійкою, яка створюється з використанням непарного тега <HR>. Наприклад, для створення горизонтальної лінійки на півширини вікна, товщина якої 10 пікселів і розташованою праворуч, слід скористатись тегом <HR>. з наступними атрибутами:

<HR ALIGN=”RIGHT” SIZE = ”10” WIDTH = ”50%”>

Рядки. Для визначення кінця рядку використовується непарний тег <BR>. Його можна використовувати декілька разів, створив таким чином декілька пустих рядків. Слід пам’ятати, що теги заголовків або абзаців також здійснюють перехід в інший рядок.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...