Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безперервне литво



Суть способу: рідкий метал рівномірно і безперервно поступає у водоохолоджувану металічну форму – кристалізатор з одного боку і у вигляді зливка, прутка, труби, іншого профільного виробу витягується з кристалізатора з іншого боку (рис.82).

Цей спосіб забезпечує направлене твердіння відливки, високу швидкість кристалізації, отримання дрібнокристалічної структури.

Рисунок 82. Схема безперервного литва сталі.

Переваги способу:

1) Можливість отримання заготовок необмеженої довжини і потрібного перерізу.

2) Усунення усадочних раковин і газової пористості, оскільки створюються умови направленого твердіння і живлення усадки відливки.

3) Зменшення лікваційної неоднорідності відливки.

4) Високі механічні властивості відливок.

5) Збільшення виходу придатного литва (менше витрати на додаткові і донні частини зливків, на ливникову систему).

6) Зменшення витрат на виготовлення виливниць.

7) Висока якість поверхні відливок.

Недоліки способу:

1) Значні внутрішні напруження, що виникають в результаті різкого охолодження.

2) Значні обмеження по конфігурації відливок.

Область застосування способу: отримання зливків, труб, профілів, втулок, направляючих верстатів з чорних і кольорових сплавів.

Безперервне литво здійснюють на ливарних машинах з вертикальним або горизонтальним напрямком руху відливки.

Зливок може повністю твердіти в кристалізаторі, а може в ньому утворювати тільки зовнішню кірку, а потім охолоджуватись водою на виході з кристалізатора (вода подається стисненим повітрям).

Для запобігання приварювання металу відливки до стінок кристалізатора і зменшення тертя при витягуванні виконують змащення внутрішньої поверхні кристалізатора мінеральними маслами.

Швидкість витяжки при литві повинна бути такою, щоб метал встиг затвердіти в кристалізаторі. Вона складає:

- при литві силумінів – 2-3м/год.;

- при литві чавунів – 0,75-2,4м/год.

Литво чавунних труб здійснюється на машинах з вертикальним литвом (рис.83). На піддоні з пробкою-затравкою встановлюють піщаний стержень. Чавун з ковша заливають в кристалізатор, і, коли метал підніметься до його верху, починають опускати піддон, а разом з ним витягають трубу з кристалізатора.

Для труб з товщиною стінки 10-12мм швидкість витягання – 0,75-1м/хв. Так отримують труби діаметром до 0,8м і довжиною до 10м.

Рисунок 83. Схема вертикальної машини безперервного литва.

Литво на горизонтальних машинах (рис.84) відбувається так: у стінці роздавальної печі встановлений кристалізатор, переріз якого співпадає з профілем заготовки. На початку процесу в кристалізатор вводять затравку. При пересуванні затравки тягнучим пристроєм розплав потрапляє в кристалізатор, твердіє в ньому і безперервно витягається з кристалізатора. Так відливають прутки, плити, профільні заготовки.

Рисунок 84. Схема горизонтальної машини безперервного литва заготовок: 1 – шафа управління; 2 - металоприймач; 3 - кристалізатор; 4 – зона вторинного охолодження; 5 – механізм витягування; 6 – механізм різки; 7 – пристрій для скидання заготовок мірної довжини.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...