Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи досліджень. При виборі методу дослідження необхідно враховувати його здатність надавати достовірну інформацію про досліджуваний об’єкт



При виборі методу дослідження необхідно враховувати його здатність надавати достовірну інформацію про досліджуваний об’єкт. У той же час необхідно враховувати й економічність методів. Існують різні за формою й ефективністю методи дослідження управлінських процесів і організації праці керівників. Найбільш відомі з них наступні: хронометраж, моментні спостереження, мікроелементне нормування, фотографії і самофотографії робочого дня тощо. Усі вони мають ті чи інші недоліки, що спотворюють сутність процесів управління.

Інтерв’ю можна використовувати тільки при оцінці якогось дуже обмеженого явища.

Хронометраж і фотографія робочого дня дають досить точні результати в застосуванні до вивчення витрат робочого часу керівників, але їхній недолік полягає в основному в тому, що вони оцінюють лише чисто кількісні сторони управлінської діяльності і фактично не дають її якісного аналізу.

У зв’язку з цим для дослідження процесів управління найбільш ефективний поведінковий метод, який сполучає у собі елементи фотографії і хронометражу, але значно розширює число кількісних факторів, що враховуються, і дозволяє досить докладно фіксувати якісні фактори.

У тих випадках, коли не можна провести управлінський натурний експеримент або немає даних про результати різних рішень для подібних умов у минулому, є можливість побудувати модель ситуації, яка розглядається, і провести необхідні експерименти з нею.

Для формальної побудови процесу прийняття рішень у реальних ситуаціях використовується лінійне та динамічне програмування.

Експеримент, який проводиться з моделлю системи, називається моделюванням..

Різні підходи до моделювання й оцінки ефективності управління підприємством визначають і різні моделі підприємства. „Механістична” модель розглядає підприємство як механізм, який являє собою комбінацію основних виробничих факторів, засобів виробництва, робочої сили, сировини і матеріалів, як машину для реалізації цілей її творців.

„Гуманістична модель” представляє підприємство як колектив людей, які виконують спільну роботу на принципах розподілу і кооперації праці, при цьому найважливішим фактором продуктивності є людина як соціальний діяч. Елементами моделі є такі складові, як увага до працюючих, їх мотивація, комунікації, участь у прийняті рішень. За критерій ефективності управління береться підвищення продуктивності праці за рахунок удосконалення людських ресурсів, тобто вважається, що якщо всі внутрішні процеси, які пов’язані з персоналом, управляються належним чином, то на підприємстві не виникає проблем з досягнення намічених цілей з випуску продукції, прибутку, доходів тощо.

Рекомендована література

1. Акофф Р. Планирование в больших экономичесских системах. – М.: Прогресс, 1972.

2. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є. Основи менеджменту. – Львів: Світ, 1995. – 296 с.

3. Богачов М.К. Наука управления: новый подход. Точка зрения ученого. – М.: Знание, 1990. – 64 с.

4. Завадський Й.С. Менеджмент. Т. 1. – Київ: УФІМБ, 1997. – 543 с.

5. Кабушкин Н.И. Основы менеджмента. – Минск: БГЭУ, 1996. – 284 с.

6. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. – М.: Дело, 1992. – 702 с.

7. Румянцева З. И., Саломатин Н.А. и др. Менеджмент организаций. – М.: ИНФРА-М, 1996. – 432 с.

8. Шегда А.В. Основы менеджмента: Учеб. Пособие. – К.: Знання,КОО, 1998. – 512 с.

9. Щокін Г.В. Практична психологія менеджменту: Як робити кар’єру. Як будувати організацію: Науково-практичний посібник. – К.: Україна, 1994. – 399 с.

10. Якокка Ли. Карьера менеджера: Nofіctіon (Деловой бестселлер) / Пер. с англ. Р.И. Столпер. – Минск: „Парадокс”, 1996. – 432с.


Тема 2. Закони, закономірності та принципи менеджменту

2.1. Закони та закономірності менеджменту.

2.2. Сутність, природа та роль принципів менеджменту в досягненні мети.

2.3. Загальні принципи управління.

2.4. Сучасні принципи менеджменту.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...