Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація моделей



Моделі можна класифікувати за різними ознаками.

За областю застосування розрізняють:

За галуззю знань, де застосовується модель, виділяють біологічні, фізичні, соціологічн і та інші моделі.

За фактором часу розрізняють статичні і динамічн і моделі. Статична модель відбиває стан об’єкта у певний фіксований момент часу (наприклад, перепис населення України дає картину його розподілу за віковими категоріями, рівнем освіти, професійною орієнтацією на початок 2001 року). Статичні моделі називають також структурними, тому що вони характеризують будову і параметри об’єкта.

Динамічна модель відтворює зміни об’єкта, які відбуваються з часом, або особливості функціонування об’єкта, тому динамічні моделі називають також функціональними. Прикладами динамічних моделей є, модель броунівського руху молекул газу, яка дозволяє спостерігати їх переміщення в обмеженому просторі, зіткнення тощо; модель парового двигуна, яка передає спосіб перетворення теплової енергії в механічну).

За способом поданнямоделі поділяються на дві великі групи: матеріальні та інформаційні.

Матеріальні моделі можна назвати також предметними, натурними, фізичними. Вони завжди мають реальне втілення. Прикладами матеріальних моделей є дитяча іграшка, чучело птаха, макет ракети.

Натурні або імітаційні – моделі, що відтворюють зовнішній вигляд об'єктів. Приклад примітивного імітаційного підходу до моделювання: створення крил, за допомогою яких їхні винахідники марно намагалися злетіти у небо.

Приклади. Думка, що ширяючий птах утримується в повітрі завдяки невеликим й дуже швидким змахам крил, змусили багатьох винахідників звертатися до проектів літальних апаратів із крильми, що махають. Відомий переказ про британського короля Бладуде, що виготовив крила, що діють за допомогою махових рухів. Його політ з палацової вежі закінчився трагічно Знаменитий англійський філософ і натураліст францисканський чернець Роджер Бекон міркував про створення повітряного візка у своїй праці "О тайных вещах в природе и искусстве", опублікованому в 1542 році: "Можна побудувати машини, сидячи в якій людина, обертаючи пристосування, що приводять в рух штучні крила, змушував би вдаряти їх по повітрю, подібно пташиним".

Геніальний Леонардо да Вінчі був захоплений тією же ідеєю. Він навіть придумав спеціальний термін для літальних пристосувань такого типу – орнитоптери. Міркування Леонардо да Вінчі про механіку планіруючого польоту птахів не привели до створення літального апарата з повністю нерухомим крилам до цього. Моделі різних машин, механізмів, включаючи літальні апарати, відтворені в наші дні по кресленнях Леонардо да Вінчі й експонуються в Міланському національному музеї науки й техніки.

Але зовнішня подібність – не гарантія працездатності. У багатьох літературних здобутках збіграється ця обставина, здатна стати причиною різних непорозумінь.

Приклади. До більше вдалих прикладів імітаційного моделювання можна віднести винахід пристроїв, що моделюють структуру зорового апарата людини на "нейронному" рівні, тобто біологічні імітуючи системи.

Застосовуючи знання про живі системи для вирішення технічних проблем, і зокрема проблем роботобудови, займається біоніка. Біоніка – порівняно нова наука, що зародилася в 60-і роки XX століття. Вона дозволяє моделювати прийоми, до яких прибігає природа для рішення різних завдань. Біоніка вивчає можливості їхнього використання в машинах, інструментах, приладах, конструкціях, технологічних процесах.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 3049 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...