Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концентрація і диференціація технологічних операцій



При оцінці існуючого ТП концентрація ТО означає об'єднання декількох операцій в одну більш складну, а диференціація — роз’єднання однієї ТО на більш прості. Критерієм для визначення рівня концентрації або диференціації ТО є кількість переходів, що мають місце в ТО.

Можна виділити два основних типа концентрації багатопереходної ТО: послідовну і паралельну. При послідовній концентрації ТО переходи виконуються послідовно друг за другом (рис.4,а), а при паралельній — одночасно, тобто об'єднані в один складний перехід (рис.4, б). При наявності в ТО декількох складних переходів концентрацію називають паралельно-послідовною, а при наявності складних і простих переходів — змішаною.

При проектуванні ТП використання принципу концентрації ТО означає прагнення розділити всю обробку заготовки на можливо меншу кількість ТО. У ідеалі — виконати ії в одну операцію. Принцип же диференціації ТО в цьому випадку означає прагнення максимально спростити кожну ТО при збільшенні їх кількості. У ідеалі— розділення обробки на ТО, кожна з яких містить один простий перехід (рис.4, в).

Рис. 4. Концентрація і диференціація ТО.

Як концентрація, так і диференціація ТО мають окремі переваги та недоліки.

Переваги концентрації ТО: зменшення кількості установок і установочних пристроїв; скорочення тривалості виробничого циклу; можливість використання верстатів підвищеної продуктивності (наприклад, багаторізцевих та ін.); спрощення планування та обліку ТП.

Переваги диференціації ТО: спрощення налагодження на кожній ТО; зниження вимог до кваліфікації робітників; можливість призначення найвигідніших режимів оброблення заготовки в кожному ТПр.

Слід відмітити, що концентрація ТО на базі автоматизації виконання ТП — найбільш прогресивний шлях розвитку сучасного машинобудування.

У теперішній час усе більше поширення одержує концентрація ТО з використанням агрегатних верстатів та верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК), а також автоматичних ліній у серійному виробництві.

Запитання для самоперевірки:

1. Що означає концентрація технологічних операцій.

2. Що означає диференціація технологічних операцій.

3. Основні види концентрації технологічної операції, приклади.

4. Основний принцип концентрації технологічних операцій.

5. Переваги концентрації технологічних операцій.

6. Переваги диференціації технологічних операцій.

7. Сучасні тенденції розвитку концентрації та диференціації технологічних операцій.

Література: [1, с.8-9].





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 993 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...