Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознаки та класифікація нерухомості



Таблиця 7.1 – Основні ознаки нерухомості

  Ознаки Зміст
  Міра рухливості Абсолютна нерухомість, непереміщуваність у просторі без завдання збитку функціональ­ному призначенню
  Зв'язок із землею Міцна фізична і юридична
  Форма функціонування Натурально-речовинна і вартісна
  Стан споживчої форми в процесі експлуатації Не споживається, зберігається натуральна фор­ма протягом усього терміну використання
  Тривалість кругообігу (довговічність) Багаторазове використання, а землі — нескін­ченно при правильному використанні
  Спосіб переносу вартості у виробничому процесі Поступово в міру зносу і втрати споживчих властивостей та нагромадження амортизацій­них відрахувань
  Суспільне значення Користування об'єктом часто торкається ін­тересів багатьох громадян та інших власників, інтереси яких захищаються державою
  Видові  
  Технічні і технологічні характеристики Визначаються конкретними приватними по­казниками залежно від виду нерухомості і доцільності поширення особливого режиму використання на інше майно (місце розташу­вання, функціональне призначення, стан та ін.)

Існують різні підходи до класифікацій об'єктів нерухомості. Найбільш поширеною є така класифікація об'єктів нерухомості (рис. 7.1).

За походженням всі об'єкти нерухомості поділяються на природні та штучні. Штучно створені об'єкти нерухомості за функціональним призначенням поділяються на житлові та нежитлові. Останні, в свою чергу, класифікуються на суспі­льні, комерційні об'єкти та інженерні споруди.

До житлової нерухомості, призначеної для проживання людей, належать житлові будинки різної поверховості, квар­тири, кімнати, дачні будинки, інші житлові приміщення.

Рис. 7.1 – Класифікація об’єктів нерухомості

Комерційна нерухомість приносить дохід або створює умови для його здобуття — офіси, ресторани, магазини, готе­лі, гаражі, склади, споруди, підприємства як майнові комп­лекси, підприємства побутового обслуговування (лазні, душові, перукарні, пральні, кінолабораторії, приймальні пунк­ти, ательє різного призначення).

Суспільна (громадська) нерухомість — це лікувально- оздоровчі об'єкти (лікарні, поліклініки, будинки престарілих, дитини, санаторії, спортивні комплекси), навчально-виховні об'єкти (дитсадки, ясла, школи, училища, коледжі, університе­ти, будинки дитячої творчості), культосвітні об'єкти (музеї, ви­ставкові комплекси, будинки культури, театри, цирки, планета­рії, зоопарки, парки культури, ботанічні сади), заклади науки та наукового обслуговування (академії та філії, науково-дослідні інститути, конструкторські бюро, проектні, проектно-пошукові, проектно-технологічні організації та інші), спеціальні об'єкти (адміністративні будівлі, пам'ятники, меморіальні споруди, вок­зали, порти, поштамти, телефонні станції). Інженерні споруди та передавальні пристрої складають ще одну групу нерухомості.

У більшості західноєвропейських країн об'єкти нерухомості класифікуються за категоріями А, Б та В.

До категорії А належить нерухомість, що використову­ється власником для ведення підприємницької діяльності. У свою чергу, категорія А поділяється на такі класи:

• спеціалізована нерухомість — нафтопереробні, хімічні заводи та інші об'єкти виробничого використання;

• неспеціалізована нерухомість — магазини, офіси, склади.

До категорії Б належить нерухомість, яка використовується

для інвестицій. Особливою ознакою її є вид доходу у вигляді орендної плати, іпотеки або процентних доходів по закладним.

До категорії В належить нерухомість, що є надлишковою і не використовується для ведення бізнесу.

Наведені вище підходи до класифікації нерухомого майна доповнюють один одного, оскільки побудовані за різними принципами. Класифікації об'єктів нерухомості, що викорис­товуються у західноєвропейських країнах, орієнтовані на по­казники дохідності нерухомого майна. Нерухомість як виро­бниче благо є формою існування капіталу, а нерухомість споживчого призначення виступає функцією доходу.

Наведені визначення та підходи до класифікації нерухо­мості дозволяють визначити об'єкт дослідження або оцінки, спростити розробку методології оцінки різних об'єктів неру­хомого майна та різних секторів ринку нерухомості.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...