Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники оцінки ефективності інвестиційного проекту



Розділ III. Техніко-технологічна база та організація виробництва

Тема 9. Інноваційні процеси і техніко-технологічна база виробництва

1. Поняття та змістова характеристика інноваційних процесів.

2. Науково-технічний прогрес, його загальні та пріоритетні напрями.

3. Економічний ефект НТП.

4. Техніко-технологічна база виробництва.

Загальна характеристика інноваційних процесів

Інноваційні процеси – сукупність прогресивних. Якісно нових змін, що безперервно виникають у часі та просторі.

Новини – результат інноваційних процесів.

Нововведення – впровадження в господарську практику (діяльність) новини.

Сутнісна характеристика окремих видів і груп новин (нововведень)
Технічні Виявляються у формі нових продуктів (виробів), технологій їх виготовлення, засобів виробництва (машин, устаткування, енергії, конструкційних матеріалів).
Організаційні Охоплюють нові методи і форми організації всіх видів діяльності підприємств та інших ланок суспільного виробництва (організаційні структури управління сферами науки і виробництва, форми організації різних типів виробництва та колективної праці тощо).
Економічні Методи господарського правління наукою і виробництвом з реалізацією функцій прогнозування та планування, фінансування, ціноутворення, мотивації оплати праці, оцінки результатів діяльності.
Соціальні Різні форми активації людського чинника (професійна підготовка і підвищення кваліфікації персоналу; стимулювання його творчої діяльності; поліпшення умов праці; охорона здоров’я людини та навколишнього природного середовища; створення комфортних умов життя.
Юридичні Нові та змінені закони, різні нормативно – правові документи, що визначаються і регулюють усі види діяльності підприємств.
Локальні Внутрішньовиробничі чи внутрішньо регіональні новини, які зумовлюють переважно еволюційні перетворення у сфері діяльності і тому не справляють особливо помітного впливу на ефективність функціонування та розвитку підприємств.
Глобальні Великомасштабні (загальнодержавні, міжнародні) новини, що є у більшості своїй революційними, та які здатні кардинально підвищувати організаційно – технічний рівень виробництва.

Науково – технічний прогрес (НТП) – це безперервний заємозумовлений процес розвитку науки і техніки, тобто постійний процес створення нових і вдосконалених застосовуваних технологій, засобів виробництва та кінцевої продукції з використанням досягнень науки.

Загальні та пріоритетні напрями НТП.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 209 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...