Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання відстаней між об'єктами



Найточнішими методами вимірювань відстаней між об'єктами є спектрометричні методи, зокрема локаційний метод, оснований на вимірюванні часу проходження вимірюваної відстані променем, швид­кість якого відома і залишається незмінною в процесі вимірювання. Практично для реалізації локаційного методу можна використати всі види випромінювань, але найпоширенішими є методи та засоби радіолокації, оптичної та акустичної локації. Локаційний метод, що базується на використанні звукових та ультразвукових хвиль, нази­вають ехо-звуковим.

У локаційних засобах джерело випромінювання та приймач знахо­дяться на одній границі вимірюваного розміру, а на другій границі - спеціальний відбивач або замість останнього використовується границя об'єкта, відстань до якого визначається.

Радіолокаційний та оптичний локаційний методи застосовуються для вимірювань великих відстаней - від десятків та сотень метрів до багатьох мільйонів кілометрів.

Акустична локація використовується в твердих, рідких та газо­подібних середовищах для вимірювань розмірів та відстаней від оди­ниць міліметрів до декількох кілометрів, тобто в діапазоні, в якому застосування радіо- та оптичної локації ускладнено через необхідність вимірювати дуже малі часові інтервали (10 ...10 с), що зумовлено великою швидкістю розповсюдження електромагнітних хвиль, або внаслідок швидкого загасання електромагнітних коливань у рідких та твердих середовищах.

Швидкість розповсюдження звукових та ультразвукових коливань в повітрі дорівнює біля 333 м/с, в морській воді 1500 м/с, а в металах 3000...10 000 м/с, тобто на 4...6 порядків менше від швидкості розпов­сюдження електромагнітних коливань, що дає змогу використовувати акустичну локацію для вимірювань малих відстаней.

Контрольні запитання:

1. Які фізичні величини відносяться до геометричних розмірів?

2. В чому полягає принцип вимірювання геометричних розмірів електромеханічними методами?

3. В чому полягає принцип вимірювання геометричних розмірів електрофізичними методами?

4. В чому полягає принцип вимірювання геометричних розмірів спектрометричними методами?

5. Охарактеризуйте методи вимірювання товщини шару покриття з руйнуванням та без руйнування покриття.

6. Які групи рівнемірів Вам відомі? Дайте характеристику їх принципу роботи.

7. Охарактеризуйте спектрометричні методи вимірювання відстані між об’єктами?






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...