Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види цивільно-правової відповідальності



За ознакою розподілу відповідальності між декількома боржниками відповідальність може бути часткова (кожний порушник в своїй частці), солідарна (один за всіх та всі за одного), субсидіарна – додаткова (з усього майна основного боржника, а якщо його майна недостатньо – тоді з майна додаткового боржника).

За ознакою підстави виникнення цивільна відповідальність маже наступити внаслідок договору та поза ним - “позадоговірна” – деліктна.

За формою відповідальності вона поділяється на:

1. Відшкодування збитків (шкоди)

- Обов’язок боржника відшкодувати кредитору збитки майнової шкоди. Збитками є втрати, які особа зазнала у зв’язку зі знищенням чи пошкодженням речі, втрати, які особа зазнає для відновлення свого порушеного права (реальні збитки), доходи, які особа могла б отримати якщо б пошкодження не було (упущена вигода). Збитки відшкодовуються в повному обсязі, якщо інше не передбачене договором. Шкода може відшкодовуватися як грошима, так і в натурі.

- Відшкодування моральної шкоди. Постраждала особа має право на відшкодування не тільки майнової (матеріальної), але й моральної шкоди внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях у зв’язку з ушкодженням здоров’я; у душевних стражданнях, які зазнала особа внаслідок протиправної поведінки щодо неї та її сім’ї; у душевних стражданнях, які зазнала особа у зв’язку з пошкодженням та знищенням її майна; у приниженні її честі, гідності, ділової репутації. Моральна шкода, як правило, відшкодовується грошима у розмірі, який визначається судом з урахуванням усіх обставин справи. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової.

2. Сплата неустойки – пеня (% за кожен день від грошової суми невиконаного зобовязання) або штраф (фіксована сума)

3. Втрата завдатку. Завдаток – предоплата, яку втрачає той, хто її дав, або повертає в подвійному розмірі той, хто її отримав, якщо відмовляться виконувати договір.

4. Позбавлення суб’єктивного права за невиконання договору. (Продавець, який не поставив товар позбавляється права вимагати кошти)





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...