Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Документальне оформлення, аналітичний та синтетичний облік надходження НА



Облік вартості НА, згідно п. 44 Інструкції № 64, ведеться в повних гривнях, без копійок, а сума копійок, сплачених за придбання НА, відразу відноситься на видатки установи. НА в установах освіти і науки обліковуються у бухгалтерії за інвентарними об’єктами.

Надходження їх оформляється такими документами:

1) Інвентарна картка обліку основних засобів в бюджетних установах, ф. № ОЗ-6 (бюджет);

2) Інвентарна картка обліку основних засобів в бюджетних установах (для тварин i багаторічних насаджень), ф. № ОЗ-8 (бюджет);

3) Інвентарна картка групового обліку основних засобів в бюджетних установах, ф. № ОЗ-9 (бюджет);

4) Опис інвентарних карток з обліку основних засобів, ф. № ОЗ-10 (бюджет).

Придбані НА (придбані за кошти установи, передані безоплатно від вищестоящої установи чи передані як благодійна допомога) оформляються актом прийняття-передачі основних засобів типової форми ОЗ-1 (бюджет) згідно первинних документів (рахунків-фактур тощо). Акт ф. № ОЗ-1 складається на кожен окремий інвентарний об’єкт НА. Якщо приймається декілька однотипних об’єктів, які мають однакову вартість (господарський інвентар, інструменти, обладнання, білизна, постільні речі тощо), складається загальний акт. НА, отримані безоплатно як гуманітарна допомога, приймаються комісією, створеною наказом керівника установи, до складу якої обов’язково входять працівник бухгалтерії та представник вищестоящої установи. Комісія складає акт, в якому зазначаються найменування, кількість i вартість отриманих матеріальних цінностей за ринковими цінами. При отриманні НА, що були у користуванні, зазначається відсоток їх зносу. Дані акта відображаються у бухобліку. Одночасно проставляється інвентарний номер у встановленому порядку, про що робиться запис в акті прийняття цінностей.

У бухобліку НА оприбутковуються за первісною вартістю. На відміну від підприємств з іншими формами власності в бюджетних установах до первісної вартості (собівартості) НА не включаються транспортні витрати та суми ПДВ. Сформована з урахуванням цих особливостей первісна вартість НА відображається в бухобліку за дебетом активних рахунків 10, 11, 12. Водночас у бюджетних організаціях збільшується (створюється) фонд у необоротних активах за кредитом субрахунку 401 "Фонд в необоротних активах". Транспортні витрати входять до складу витрат підприємства i відображаються за дебетом рахунків класу 8 "Витрати": 801, 802 (якщо НА придбані за рахунок загального фонду); 811 - 813 (якщо НА придбані за рахунок спеціального фонду). Суми ПДВ відносяться або до складу податкового кредиту (якщо підприємство є платником ПДВ), або до складу витрат підприємства (якщо воно не є платником ПДВ).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...