Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет геодезичного приладознавства



Геодезичне приладознавство вивчає питання про конструювання, виготовлення, експлуатацiю та ремонт геодезичних приладiв. Геодезичне приладознавство є основою роботи геодезиста.

Геодезичне приладознавство тiсно пов'язане з оптикою, механiкою та електронiкою. За своєю будовою оптичнi системи геодезичних приладiв є досить складними і значно перевищують оптичні системи сучасних фотокамер. Наприклад, один з параметрiв – збiльшення зорової труби геодезичних приладів складає 30 - 50 крат, у той час як бiноклi, зоровi труби мають 5 - 20 крат.

Гедезичнi прилади є також складними механiчними системами. Зокрема, теодолiт складається близько з 300 деталей, якi виготовляють з високою точнiстю. Наприклад, дiлення на лiмб наносять з точнiстю до кiлькох мiкронiв.

В останнi роки геодезичнi прилади все бiльше пiддаються електронiзацiї.

Незважаючи на високi досягнення геодезичного приладознавства, виконання вимiрiв без помилок неможливе. Це пов'язано з тим, що на вимiрювання впливають такi фактори, якi важко врахувати, зокрема, вплив атмосфери, вплив особливостей спостерiгача, безпосередній вплив помилок приладiв. У зв’язку з цим у геодезичному приладознавствi вирiшують три основнi завдання:

1) вдосконалення геодезичних приладiв в цiлому i їх окремих частин;

2) розробка спецiальних методик вимiрювань для зменшення впливу

помилок;

3) визначення поправок для їх введення в результати вимiрювань.

До геодезичних приладiв ставлять ряд вимог:

1) прилади повиннi мати: малi габарити та масу;

2) низьку чутливiсть до погодних умов;

3) зручнiсть розмiщення окремих частин;

4) простота у конструкцiї;

5) деталi геодезичних приладiв повиннi вiдповiдати стандартам.

Геодезичні прилади можна віднести до приладів високої точностi. У техніці прилади, які забезпечують вiдносну точнiсть 1-2 % – точні, в той же час геодезичнi прилади забезпечують набагато вищу точнiсть, зокрема, свiтловiддалемiри дозволяють вимiрювати вiддалi з точнiстю 1/1 000 000, а теодолiтами вимiрюють кути з точнiстю 1-2².





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...