Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тип кишковопорожнинні

Сонымен қатар мақсатқа жету құралы келесі жағдайларда дұрыс болады: мақсатқа жетуінің толық салдарын зерттеу.

Бақылау сұрақтары:

1. Құқықтылық шиеленіс деген не?

2. Моральдық шиеленіс құрылымы қандай?

3. Құқық қорғау органдарының қызметкерлерінде қандай моральдық шиеленістер кездеседі.

Әдебиеттер (пәннің оқу-әдістемелік қамтамасыз етілу бөліміндегі, оқу әдістемелік әдебиетке сілтеме)

Қараңыз.Оқу-әдістемелік әдебиеттер тізімі

ПІДЦАРСТВО БАГАТОКЛІТИННІ

ТИП КИШКОВОПОРОЖНИННІ

Опора і рух. На нижній стороні розташована ніжка або підошва, що забезпечує прикріплення до підводних предметів. Тіло поліпа складається всього з двох шарів клітин: ектодерми та ентодерми. Між ними розташований шар драглистої речовини – мезоглея. До складу ектодерми та ентодерми входять епітеліально – м‘язеві клітини.

Живлення. У верхній частині поліпа розташований рот, який оточений віночком із щупалець. Все тіло гідри вкрите особливими жалкими клітинами. жалкі клітини багатоцільові за дією – одні паралізують жертву або вбивають, другі приклеюють, а треті обплутують. Захоплена здобич щупальцями направляється до рота і проштовхується у гастральну порожнину. Тут їжа перетравлюється за допомогою хімічно активних речовин – ферментів. Спеціальні залозисті клітини ентодерми виділяють у гастральну порожнину травні ферменти. Нарешті їжа розпадається на дрібні шматочки і за допомогою псевдоподій захоплюється епітеліально-м‘язевими клітинами ентодерми. Подальше травлення відбувається всередині цих клітин. Поживні речовини, що утворилися в результаті травлення дифузно транспортуються в інші клітини ентодерми та мезодерми.

Газообмін та виділення метаболітів у кишковопорожнинних відбувається також дифузно.

Така нервова система носить назву дифузної, тобто рівномірної.

Кишковопорожнинні розмножуються з чергуванням поколінь. Безстатеве розмноження здійснюється в теплий період року і при достатку їжі шляхом брунькування. Статеве розмноження у гідр відбувається восени, коли на різних особинах із проміжних клітин в ектодермі формуються невеличкі пухирці – гонади. В них утворюються жіночі і чоловічі статеві клітини – гамети. Потім стінки гонад лопаються. Рухливі гамети - сперматозоїди – виходять у воду, а нерухомі – яйцеклітини – залишаються з‘єднаними з материнським організмом цитоплазматичною ніжкою. Сперматозоїди однієї особини підпливають до іншої і один з них запліднює яйцеклітину. Зигота, що утворилася, вкривається подвійною оболонкою і зимує. Всі дорослі гідри з настанням холодів гинуть. Навесні розвиток із зиготи поліпа завершується, оболонка розривається і молода гідра дає початок новому безстатевому (літньому) поколінню.


Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...