Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перетворення, що відбуваються у сталях під час нагрівання



Якщо нагрівати дуже повільно, то всі фазові перетворення у вуглецевих сталях описує ліва частина діаграми залізо-вуглець. Критичні темпера­тури цих перетворень позначають буквою А з певними індексами. Зокрема, температуру лінії РSК позначають через А1, тем­ператури лінії GS — через А3,а температури лінії — через Аст. До цих позначень додають індекс с в разі охолоджен­ня або індекс r — при нагріванні, наприклад: Аc1, Асст, Аr3. Відхилення від рівноважних умов спричинює тепловий гістерезис, тобто розбіжність критичних температур нагрівання та охолодження.

Структура доевтектоїдної сталі при невисокій температурі — ферит і перліт. При температурі АС1 (лінія РSК) перліт перетворюється в аустеніт. Вище від цієї лінії буде двофазова структура: ферит + аустеніт. В інтервалі температур Ас1Ас3 ферит поступово розчиняється у аустеніті і при Ас3 зовсім зникає.

В евтектоїдній сталі структура перліту зберігається до температури Ас1, при якій перліт повністю перетворюється в аустеніт.

У заевтектоїдній сталі з перлітно-цементитною структурою при температурі Ас1 перліт перетворюється в аустеніт, а в про­міжку температур Ас1Асст вторинний цементит поступово роз­чиняється в аустеніті.

Отже, в результаті описаних перетворень у сталях форму­ється однофазова аустенітна структура, яка займає частину діа­грами вище лінії GSЕ аж до лінії солідус.

У виробничих нерівноважних умовах нагріван­ня температура пере­творення перліту в аустеніт дещо перевищує Ас1 залежно від швидкості охолодження.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 482 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...