Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги при роботі з пожежовибухонебезпечними матеріалами



При виконанні робіт з використанням пожежовибухонебезпечних матеріалів необхідно виконувати вимоги Правил пожежної безпеки в Україні [33].

Устаткування і оснащення, яке використовується для виконання робіт з використанням пожежовибухонебезпечних матеріалів, контрольно-регулюючі прилади, світлотехнічне і вентиляційне устаткування (далі - виробниче устаткування), електричні приводи і пускорегулююча апаратура мають бути у вибухобезпечному виконанні. Розміщення і підключення устаткування слід виконувати відповідно з Правилами улаштування електроустановок [15, 16].

Виробниче устаткування, інструмент і спецодяг мають бути у виконанні таким чином, щоб виключалась можливість виникнення розрядів статичної електрики і утворення іскри за ГОСТ 12.1.018-86 [73].

Концентрація пожежовибухонебезпечних летких речовин не повинна перевищувати значень гранично допустимих вибухонебезпечних концентрацій (ГДВК) по ГОСТ 12.1.004-91 [59] і повинна забезпечуватися примусовою приплино-витяжною вентиляцією.

У місцях ведення робіт і в зонах, що оточують їх, радіусом 25 м по всій відкритій висоті не допускається:

проводити які-небудь суміщені роботи, що викликають утворення іскор, вогню або пилу;

палити, розводити вогонь;

мати при собі сірники, запальнички, а також металеві предмети, які можуть викликати іскру;

працювати у взутті із сталевими цвяхами на підошвах;

обігрівати виробничі приміщення і об'єкти, що захищаються, електроприладами не у вибухонебезпечного виконання;

знаходитися особам, що не беруть участь безпосередньо у виконанні даних робіт.

Зону позначити знаками безпеки по ГОСТ 12.4.026-76 [70].

Отвори над і під приміщеннями, де ведуться вибуховогненебезпечні роботи, а також канали, отвори, трубопроводи і ін. з суміжних приміщень слід закривати герметично.

При необхідності проведення суміщених робіт в замкнутих об'ємах з діаметром або розміром сторін більше 25 м, за винятком наливних резервуарів, мають бути розроблені заходи, що виключають виникнення пожеж, вибухів. На виробництво таких робіт необхідно оформляти наряд-допуск.

Суміщені роботи слід проводити не ближче 25 м від огорожі робочої зони.

Годинний об'єм робіт з пожежовибухонебезпечними речовинами не повинен перевищувати змінної потреби, вказаної в проекті виробництва робіт.

Для огляду об'єкту, що захищається, вхід людей в робочу зону перед початком робіт або в перервах між змінами допускається за умови:

не перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин (ГДК);

включених вентиляційних систем;

наявність наряду-допуску.

При перервах в роботі вентиляційні системи не допускається вимикати.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...