Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова, iзомерiя, номенклатура i властивостi. Вуглеводнi з потрiйним зв’язком називають ацетиленовими вуглеводнями або алкiнами, вони мають загальну формулу CnН2n-2



Вуглеводнi з потрiйним зв’язком називають ацетиленовими вуглеводнями або алкiнами, вони мають загальну формулу CnН2n-2. Назва утворюється так само, як і у алкенів. Згiдно з мiжнародною номенклатурою закiнчення насичених вуглеводнiв “-ан”, якому вiдповiдає головний скелет з потрійним зв’язком, замiнюється на “-iн”:

НС º С - СН3
пропін 3-метилпентин-1

Для ацетиленових вуглеводнiв характернi як реакцiї приєднання, так i реакцiї замiщення водню за потрiйним зв’язком на метал. В останнiй реакцiї виявляються кислотнi властивостi ацетилену, зумовленi бiльшою електронегативнiстю атома вуглецю в станi sp-гiбридизацiї порiвняно з sp2- i sp3-гiбридизацiями (електронегативнiсть вiдповiдно 2,8 i 2,5), що спричиняє зрушення електронних густин у молекулi:

Нd+ ® Сd- ºСd- Нd+

В сучасних умовах для iдентифiкацiї вуглеводнiв використовують IЧ-спектро-скопiю. IЧ-спектри алкiнiв мають смугу поглинання при 2300-2100 см-1 (-СºС-Н) i 3300 см-1 (ºС-Н).





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 370 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...