Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ГЛОСАРІЙ 5 страница



ü Ф'ЮЧЕРСНИЙ КОНТРАКТ — стандартний документ, який засві­дчує зобов'язання придбати цінні папери, товари або кошти у визна­чений час та на визначених умовах у майбутньому, із фіксацією цін на момент виконання зобов'язань сторонами контракту.

ü ХЕДЖУВАННЯ — страхування ціни та прибутку у ф'ючерсних угодах.

ü ХОЛДИНГ — страхова компанія яка спрямовує свою діяльність на придбання контрольних пакетів акцій інших стра­хових компаній, створення холдингових — компаній і здійснення за­гального керівництва ними.

ü Цедент (перестрахувальник) – страховик, що передає за плату частину прийнятого за договором зі страхувальником ризику на перестрахування іншому страховику або професійному перестраховику.

ü Централізовані резервні фонди – фонди, що утворюються Моторним (транспортним) страховим бюро України та іншими подібними організаціями для забезпечення платоспроможності страховиків, що здійснюють деякі види страхування; формуються за рахунок внесків страховиків-членів цих організацій.

ü Цесіонер – особа, якій передається право власності. У страхуванні Ц. – страхова компанія, що приймає ризик у перестрахування.

ü Цесія – процес передання застрахованого ризику в перестрахування.

ü ЦЕСЮНЕР — особа, якій передається право власності. У страхуванні Ц. — страхова компанія, що приймає ризик у перестраху­вання.

ü ЧАРТЕР — вид договору морського та авіаперевезення. Документ, що засвідчує наявність і зміст договору фрахтування між перевізником і фрахтувальником. Залежно від того, який ступінь ризи­ку приймає на себе фрахтувальник, застосовується одна з трьох груп фрахтових угод, кожна з яких оформляється відповідною формою Ч.: рейсовий Ч. фрахтування на час (тайм-чартер), димайз (бербоут)-чартер. Бербоут-чартер — договір фрахтування судна без екіпажу на умовах оренди. Витрати зі страхування несе судновласник.

ü ЧАСТКОВА ВТРАТА ФРАХТУ — може ма­ти місце в тих випадках, коли фрахт повністю або частково підлягає оплаті після прибуття вантажу в порт призначення. Ця частина фрахту підлягає страхуванню.

ü ЧАСТКОВИЙ ЗБИТОК — будь-який збиток у застра­хованому майні, сума якого менша за страхову суму.

ü Частота страхових випадків – показник, що є елементом збитковості страхової суми. Частота страхових випадків визначається відношенням кількості страхових випадків до кількості застрахованих об’єктів або договорів страхування в розрізі видів страхування.

ü ЧИСТИЙ КОНОСАМЕНТ — коносамент, що не містить жодних застережень щодо вантажу і його упаковки. Це ду­же важливо для забезпечення своєчасності здійснення розрахунків. Банки беруть до уваги лише Ч. к. Застереження щодо коносаменту свід­чать про недобросовісність продавця. Нерідко з метою отримання Ч. к. вантажовідправник видає вантажоперевізнику гарантійний лист із зо­бов'язанням сплатити можливі претензії за свій рахунок.

ü ШЕДУЛА — основний розділ полісу страхування повіт­ряних суден. Ш. містить інформацію про учасників договору страху­вання, експлуатантів, вигодонабувачів, екіпажі і повітряні судна, що приймаються на страхування, страхові суми, франшизи, терміни стра­хування тощо. Іноді як шедула може використовуватись складена за стандартною формою заява страхувальника.

ü Шкода – наслідок порушення прав, що охороняються законом, та інтересів суб’єктів цивільних правовідносин (держави, організацій або громадян). Ш. може бути майновою або моральною. Май­нова ш. — це наслідок правопорушень, що мають вартісну форму. Ш. моральна — це моральні та фізичні страждання, спричинені правопо­рушенням. Вона не може бути виражена у грошовій формі.

ü ШОМАЖ — страхування втрати прибутку та інших фі­нансових втрат, зумовлених призупинкою виробництва внаслідок на­стання страхового випадку, наприклад повені, пожежі, осідання грунту.

ü Юридичні витрати — витрати, що їх здійс­нює вантажовласник за згодою страховика в зв'язку з юридичними ді­ями проти перевізника з приводу стягнення з нього збитку. Такі витра­ти підлягають відшкодуванню страховиком.

ü ЮРИСДИКЦІЯ — відправлення правосуддя, підсуд­ність справи. Правильне визначення Ю. має особливе значення у стра­хуванні ризиків, що виникають у процесі зовнішньоекономічної діяль­ності. У полісах зі страхування суден, вантажів та інших об'єктів, де сторони страхових відносин належать до різних країн, має бути обу­мовлено, в якій країні підлягають розгляду судові суперечки, що ви­пливають з договору страхування.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...