Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про розвиток і формування



Поняття "розвиток" — досить складне і неоднозначне. Найбільш загально поняття розвитку можна визначити так: розвиток — специфічний процес зміни, результатом якого є виникнення якісно нового, поступальний процес сходження від нижчого до вищого, від простого до складного.

Відомий український психолог Г.С. Костюк, підкреслюючи складність механізму розвитку, писав: "Розвиток — безперерв­ний процес, що виявляється у кількісних змінах людської істоти, тобто збільшення одних і зменшення інших ознак (фізичних, фізіологічних, психічних тощо). Однак він не зводиться до кількісних змін, до зростання того, що вже є, а включає "перерви безперервності", тобто якісні зміни. Кількісні зміни зумовлюють виникнення нових якостей, тобто ознак, властивостей, які утворюються в ході самого розвитку, і зникнення старих"1.

Можна виділити три види розвитку людини — фізичний, психічний і соціальний (рис. 1.7). Фізичний розвиток передба­чає ріст організму, певні кількісні і якісні зміни на основі біологічних процесів. Психічний розвиток характеризується процесами змін і становлення психіки людини. Соціальний розвиток вирізняється процесом оволодіння людиною соціальним досвідом (мовою, моральними якостями та ін.).

У педагогіці та інших науках про людину вживають також термін "формування". Формування — це складний процес ста­новлення людини як особистості, який відбувається в результаті розвитку і виховання; цілеспрямований процес соціалізації особистості, який характеризується завершеністю. Проте про завершеність цього процесу можна говорити лише умовно.

ЧСостюк Г.С. Вікова психологія. — К.: Вища шк., 1976. — С. 28.

(Соціальний) Рис. 1.7. Види розвитку людини

Розвиток людини — процес надзвичайно складний, багато­гранний. Він підпорядкований певною мірою дії рушійної сили як результату суперечності (рис. 1.8).





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 1486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...