Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма виховання особистості як система цілей виховання



Програма виховання грунтується на загальних цілях виховання і відображає якості, які необхідно сформувати у школярів.Це короткий виклад основних положень і цілей діяльності навчально-виховного процесу.
В роботі з кожною віковою групою ставлять конкретні вікові завдання залежно від здібностей, рівня вихованості дітей відповідно до загальної мети виховання.
Зміст програми виховання випливая з основних напрямків всебічного розвитку особистості.
Орієнтиром для складання програми виховання може бути «Орієнтовний зміст виховання в національній школі».
Методичні рекомендаціі складаються з восьми розділів.
Перший - виховання, як чинник цілісного формування особистості;
Другий – основні напрямки виховання в національній школі;
Третій – шостий – характеристика головних особливостей учнів різного віку та завдання іх виховання, орієнтовні види діяльності та форми занять. Кожен розділ присвячений одній віковій категоріі – 1-4 класи; 5-6;7-9; 10-11.
Сьомий розділ – рекомендаціі по формуванню учнівського колективу та організації самоврядування.
Восьмий - характеризує основні умови підвищення ефективності спільної виховної роботи школи, сім’ї та громадськості виділяє особливості цієї роботи.
Ця програма носить рекомендаційний, орієнтовний характер. Працювати з нею треба творчо. Але її наявність дає можливість уникнути випадковостей в плануванні виховної роботи.
Форма написання програми довільна. Але в ній слід відобразити форми роботи по реалізації завдань всіх напрямків розвитку особистості.
В програмі треба вказати терміни виконання. Виходячи з цього вона може бути загальною, поєтапною і оперативною (згідно класифікаціі цілей виховання).


4. Зарубіжні напрямки педагогіки про мету виховання.

Зарубіжна педагогіка про мету виховання.
Сучасна зарубіжна педагогіка вбачає реалізацію цілей виховання в адаптаціі людини до умов сучасного постіндустріального суспільства.
У зв’язку з цим, можна виділити декілька напрямків зарубіжної педагогіки з особливими підходами до реалізаціі цілей виховання в системі мети виховання.
Педагогіка неопозитивізму метою виховання вважає підготовку індивіда до діяльності в системі індустріального виробництва. Вони не визнають ідеали пов’язані з традиційно- релігійними та світоглядницькими орієнтирами.
Педагогіка прагматизму рекомендує виховувати людину в пристосованості до умов життя участі в бізнесі та вмінню робити кар’єру.
Педагогіка екзистенціалізму передбачае створення умов для самореалізаціі особистості.Цей напрямок особливо популярний останнім часом, оскільке дає теоретичну основу для індивідуалізації навчання та реалізації природних задатків кожної особи.
Гуманістична педагогіка ставить за мету формування гаманіста. Згідно цього напрямку у людині слід формувати високі загальнолюдські якості, вміння встановлювати контакти з іншими лоюдьми, об’єднання людства заради захисту життя на Землі, вміння встановлювати ділові стосунку та стосунки соціального партнертсва.
Серед всіх цих течій можна виділити загальні риси, притаманні в цілому зарубіжній педагогіці:
? виховання законопостушної людини;
? людини, яка поважає норми моралі демократичного суспільства;
? людини, яка знае своі права та обов’язки;
? людини, яка свідомо і відповідально ставиться до виконання своїх прав та обов’язків.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 271 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...