Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Параметри підшипників, мм



Номер підшипника , кН , кН
                 
а) б) в) г)

Рис. 5. Підшипники кочення

а) кульковий радіальний ГОСТ 8338-75; б) роликовий радіальний ГОСТ 8328-75;
в) кульковий радіально-упорний ГОСТ 831-75; г) роликовий конічний ГОСТ 27365-87

ЗАДАЧА 5

Для спроектованого та розрахованого в задачі 3 вала підібрати шпонку для хвостовика та перевірити вибрану шпонку на міцність.

Пояснення

Для фіксації зубчатих коліс, зірочок і шківів на валах, а також для передавання обертання з одного вала на інший за допомогою стандартних муфт зазвичай використовують шпонкові або шліцьові з’єднання. Останні є технологічно більш складними та використовуються лише у випадках необхідності передавання значних обертальних моментів, які не здатні сприймати шпонки.

Найбільш поширеними в машинобудуванні є призматичні та сегментні шпонки.

Розглянемо з’єднання вала з муфтою за допомогою призматичної шпонки. Рекомендована для виготовлення призматичних шпонок сталь повинна мати МПа (сталі Ст. 6, 40, 45 та ін.).

Розрахунок шпонкового з’єднання починають з вибору розмірів поперечного перерізу шпонки та визначення її довжини. Ці розміри призначають згідно діючих стандартів в залежності від діаметра вала. Довжину шпонки призначають в залежності від довжини маточини (в нашому випадку – хвостовика) вала (на 5–10 мм менше) з ряду стандартних значень (табл. 18.19 [3, с. 300]).

Розв’язання





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...