Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи для переходу до митної статистики в Україні



Основи для переходу до митної статистики в Україні

Статистичну інформацію про зовнішню торгівлю, як правило, одержують на основі митного обліку та звітності митних установ. Тому дана галузь економічної статистики називається митною статистикою.

У сучасному розумінні поняття «митна статистика» включає:

1) статистичні дані про зовнішню торгівлю товарами та специфічну діяльність митних органів, одержані шляхом масових статистичних спостережень та опубліковані у статистичних звітах, щорічниках, бюлетенях, довідниках;

2) статистичну практику із збирання, обробки, узагальнення та зберігання інформації про зовнішню торгівлю. Така практична діяльність здійснюється Департаментом митної статистики Державної митної служби України та підпорядкованими йому відділами інформаційної роботи та митної статистики регіональних митниць і секторами статистики зовнішньоекономічної діяльності Держкомстату України.

Оперативно-технічний, бухгалтерський та статистичний облік митниць – це три взаємопов’язані рівні збирання, накопичення та узагальнення інформації. Вищим рівнем, який диктує свої методологічні вимоги іншим видам обліку, є статистика;

3) статистичну науку, яка розробляє методологічні основи для забезпечення вірогідності та наукового рівня практичної статистики. Для того, щоб мати можливість включити показники митної статистики до загальної системи аналітичних загальноекономічних показників, статистичні відомства усіх країн, в тому числі і України, проводять велику роботу із забезпечення порівнянності методів обліку і оцінок інформації. За останні десятиліття зусиллями Статистичного відділу ООН, інших міжнародних організацій та Держкомстату України були розроблені і запроваджені в практику обліку та статистичного аналізу товарні номенклатури, єдині класифікатори країн, валют та інші, методологічні положення статистики зовнішньої торгівлі тощо.

В Україні, що входила до складу СРСР, форми і методи статистичного обліку зовнішньої торгівлі з часом змінювалися. Декретом Ради Народних Комісарів про націоналізацію зовнішньої торгівлі від 22 квітня 1918 року було введено державну монополію у сфері зовнішньоекономічних зв’язків, а Положенням про державну статистику передбачалася централізація усіх галузей статистичного обліку в країні. Однак в СРСР до 1959 року використовували досвід митного обліку, набутий митницями Росії. Митні установи за документами, на основі яких здійснювався пропуск товарів через кордон, проводили облік експорту та імпорту. Інформація від митниць передавалася до відділу статистики Головного митного управління (ГМУ), де виконувалося зведення її по країні в цілому. Народний Комісаріат зовнішньої торгівлі, крім даних ГМУ використовував інформацію радянських торгових представництв та інших господарських організацій. Всі учасники зовнішньоторговельних операцій та суб’єкти їх обліку мали державну форму власності і брали участь у зовнішній торгівлі згідно з державними планами. Це дало змогу надалі перейти від митного обліку експорту та імпорту до обліку на основі звітності зовнішньоторговельних організацій, що безпосередньо здійснювали такі операції. З 1959 року ведення статистики зовнішньої торгівлі було сконцентроване в Планово-економічному управлінні Міністерства зовнішньої торгівлі СРСР. ГМУ продовжувало проводити облік транзиту іноземних товарів, затриманих предметів контрабанди, пасажирів та їх багажу на кордоні, транспортних засобів, що перетинають кордон тощо.

Із середини 80-х років в СРСР почалася перебудова, що була націлена на децентралізацію управління економікою. На зовнішній ринок знову почали самостійно виходити крупні промислові підприємства, і до митниць повернулися їх статистичні функції з обліку обсягів зовнішньої торгівлі, які вони продовжують виконувати і в Україні. В той же час, Держмитслужба тісно співпрацює з Держкомстатом України в галузі обліку, зведення та публікації інформації про зовнішню торгівлю товарами та послугами.

Основами для переходу до митної статистики зовнішньої торгівлі товарами є:

а) правова – у вигляді Митного кодексу України, прийнятого в сучасній редакції Верховною Радою України 11 липня 2002 року. В розділі кодексу «Митна статистика» (глава 52, статті 303-310) визначені поняття митної статистики, її місце в загальнодержавній системі статистичного обліку і звітності; вказані предмет та об’єкт вивчення митної статистики та спеціальної митної статистики; сформульовані основні завдання та засади організації і здійснення митного обліку;

б) документальна – у вигляді митних декларацій, які містять точні відомості про товари і транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон. Подання митної декларації повинно супроводжуватися наданням митному органу комерційних супровідних та інших документів, необхідних для здійснення митного контролю, митного оформлення та статистичного обліку. Збір даних торгової статистики за допомогою митних декларацій не в повній мірі відповідає поняттям та визначенням, що викладені у Системі Національних Рахунків (СНР) 1993, тому по мірі необхідності дані митної статистики повинні доповнюватися інформацією з інших джерел для забезпечення повного обліку даних статистики міжнародної торгівлі товарами і послугами та одержання інформації, необхідної для складання національних рахунків та платіжного балансу;

Вантажна митна декларація (ВМД) – це письмова заява встановленої форми, що подається митному органу і містить відомості щодо товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, необхідні для їх митного оформлення або переоформлення.

в) методологічна – у вигляді Методологічних положень статистики зовнішньої торгівлі товарами, підготовлених Державним комітетом статистики України у 2005 році на основі Методологічних рекомендацій «Статистика міжнародної торгівлі товарами: концепції і визначення», розроблених Статистичним відділом ООН (1998);

г) технологічна – у вигляді діючого в рамках Держмитслужби України порядку автоматизованого збирання, передачі, обробки та підготовки до офіційних публікацій вихідної інформації; формування та ведення регіональних баз даних; оснащення засобами обчислювальної техніки та телекомунікації; експлуатації пакетів прикладних програм.

д) конструкційна – у вигляді форм таблиць щоквартальних та річних офіційних публікацій Держкомстату України. Для виконання аналізу показників митної статистики в динаміці, публікації Держкомстату повинні протягом тривалого часу містити однакові форми статистичних таблиць та незмінний набір показників у них.

Для внутрішніх публікацій форми статистичних таблиць та набори показників розробляються Держкомстатом України, інформація для зовнішніх публікацій надається відповідно до методологічних рекомендацій ООН.

Контрольні питання і завдання

1. Який зміст вкладають у поняття «митна статистика»у сучасному розумінні цього терміну?

2. Перелічіть і охарактеризуйте основні історичні етапи становлення статистичного обліку зовнішньої торгівлі в Україні.

3. Підготуйте реферат на тему: «Основи для переходу до митної статистики в Україні».

4.Тест. Підберіть відповідні визначення окремих складових основ переходу до митного обліку зовнішньої торгівлі, вкажіть кодові комбінації вірних відповідей.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...