Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринковий попит і пропозиція, їх взаємодія



Задача 1. Попит на яловичину задається рівнянням , а її пропозиція – рівнянням , де - ціна у грн. за 1 кг., а - обсяг у сотнях кілограмів.

Завдання:

1) визначити рівноважну ціну яловичини та її рівноважний обсяг продаж;

2) побудувати функції попиту і пропозиції яловичини на графіку;

3) через нехватку кормів обсяг пропозиції яловичини знизився до рівня . Попит залишився без змін. Визначте нову рівновагу і побудуйте її на графіку;

4) щоб підтримати сільськогосподарського виробника, уряд ввів дотацію виробникам – 5 грн. за кожний кілограм яловичини. Визначити нову функцію пропозиції, ціну продавця й ціну покупця, обсяг продаж, а також загальний обсяг дотації з державного бюджету;

5) як зміниться ринкова ситуація, якщо держава надасть субсидію споживачам – по 5 грн. за кожен придбаний кілограм? Чому будуть дорівнювати ціна покупця і продавця, ринковий обсяг продаж і величина державної субсидії?

Задача 2. Відомий попит і пропозиція папуг на місяць, де - ціна в євро: , .

Завдання:

1) визначити рівноважну ціну на папуг та їх рівноважний обсяг продаж;

2) припустимо, уряд вирішує встановити квоту на продаж папуг – 20 птахів на місяць. Яка ціна встановиться на папуг, і яку кількість папуг запропонують продавці до продажу?

3) які незворотні збитки виникнуть від обмеження обсягу пропозиції папуг 20-ма птахами на місяць?

Задача 3. Попит і пропозиція на лижні уроки задаються відповідними рівняннями: , .

Завдання:

1) визначити рівноважну ціну й обсяг проведених уроків;

2) для споживачів установлюється податок у розмірі 10 грн. за кожен урок. Запишіть нове рівняння попиту. Визначте ціну покупця, ціну продавця й рівноважний обсяг уроків. Обчисліть загальну суму податкових надходжень до державного бюджету.

3) мер західного міста вирішив, що покупці лижних уроків – заможні люди, а інструктори – незаможні, а тому, окрім податку 10 грн. для споживачів, встановити субсидію для інструкторів – 6 грн. за урок. Визначити нову рівноважну ціну й обсяг проведених уроків. Чи буде ця політика відрізнятися від ситуації, коли лише для споживачів буде введений податок 4 грн. за урок, а субсидія інструкторам виплачуватися не буде?

Задача 4. Крива попиту на солону рибу задається рівнянням , а пропозиція - , де обсяг продаж вимірюється у кг, а ціна – у грн.

Завдання:

1) побудувати криві попиту і пропозиції та визначити рівноважну ціну й обсяг продажу риби;

2) визначити і побудувати на графіку нову рівновагу, якщо для продавців риби встановлюється податок 2 грн. за кг риби. Розрахувати ціну покупця, ціну продавця й обсяг надходжень до державного бюджету.

3) обчислити незворотні збитки від встановленого податку для даного ринку.

Задача 5. Функція попиту на овець задається рівнянням , а функція пропозиції - .

Завдання:

1) визначити рівноважну ціну і кількість проданих вівць;

2) встановлюється податок у розмірі 300% від ціни вівці для покупців. Якими будуть рівноважні ціни покупців і продавців після встановлення цього податку? Який буде рівноважний обсяг продаж?

Задача 6. Цінова еластичність попиту на вівсяну кашу постійна і складає -1. Коли ціна вівсянки - 10 грн. за кг, то обсяг попиту на неї становить 6000 одиниць.

Завдання:

1) визначити рівняння функції попиту, побудувати її графік ();

2) якщо обсяг пропозиції вівсянки є абсолютно нееластичним і становить 5000 кг, то якою буде рівноважна ціна? Побудувати криву пропозиції на графіку.

3) Припустимо, що попит збільшився на 10%, а пропозиція – на 5%. Записати нові рівняння функцій попиту і пропозиції. Знайти нову рівноважну кількість й обсяг продаж.

4) На скільки відсотків після змін попиту і пропозиції зміниться ціна вівсянки?

5) Припустімо, що попит збільшився на x%, а пропозиція – на у%. На скільки приблизно збільшиться рівноважна ціна?

Задача 7. Обернена функція попиту на банани , а обернена функція пропозиції - , де ціна вимірюється у гривнях.

Завдання:

1) за відсутності податків і субсидій, яким буде рівноважний обсяг продаж? Якою буде рівноважна ціна?;

2) якщо буде встановлена дотація 2 грн. для виробника, то якою буде рівноважна ціна виробника і рівноважна ціна споживача?;

3) зазначте зміни у ціні як процент від початкової ціни. Якщо перехресна еластичність попиту між бананами та яблуками становить +0,5, що відбудеться з обсягом попиту на яблука (у процентному вираженні) через встановлення субсидії для бананів, якщо ціна яблук залишається постійною?

Задача 8. Торгівельна мережа готує акцію: купуючи будь-який товар, споживач отримує дисконтну картку на придбання товарів наступного разу на 30% від їх вартості. Цими знижками можна сплатити 25% вартості наступних покупок.

Завдання: який реальний розмір знижки встановлює мережа?

Задача 9. Добовий попит на печиво в магазині задається функцією .

Завдання:

1) Скільки пачок печива буде придбано за ціною 3 грн.?

2) За якої ціни печиво перестануть купувати?

3) При якій ціні виручка магазину буде максимальною? Чи буде за даної ціни максимальний прибуток виробника?

4) Які пропозиції щодо ціноутворення можна запропонувати адміністрації магазину, якщо вона прагне максимізувати прибуток?

Задача 10. Якщо - ціна термосів, а - їх обсяг продаж (одиниць) у липні. Функція попиту на термоси у липні у південному місті України задається рівнянням . У грудні попит на термоси зріс вчетверо.

Завдання: визначити функцію попиту на термоси у грудні.

Задача 11. Попит населення щодоби на соняшникову олію на ринку міста задається рівнянням , а пропозиція – рівнянням , де ціна у грн., а обсяг продаж – у літрах.

Завдання:

1) Обчислити рівноважну ціну й обсяг продаж олії щодоби на ринку.

2) Як зміниться ринкова рівновага, якщо після появи поруч магазина-конкурента попит на олію в даному магазині скоротиться вдвічі?

Задача 12. Функція попиту на пиво задається рівнянням , а функція пропозиції - .

Завдання:

1) Яка встановиться рівноважна ціна й обсяг продаж на ринку пива?

2) Як зміниться рівновага, якщо держава встановить фіксований податок для виробників у розмірі 1 грн. за кожну пляшку пива?

3) Як зміниться рівноважний обсяг продаж і ціна, якщо держава стягуватиме з виробників податок у розмірі 14% від ціни кожної пляшки?

Задача 13. Річний попит на імпортні велосипеди в Херсоні задається функцією , а в Миколаєві - . Якщо ціна перевищує 50 євро в Херсоні і 40 євро – в Миколаєві, попит на велосипеди спадає до нуля.

Завдання:

1) Знайти сумарний попит на велосипеди у цих містах.

2) Побудувати функцію сумарного попиту на графіку.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 534 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...