Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Викопні двостулкові молюски



Рис. 13. Викопні двостулкові молюски

1 — p.Inoceramus, 2 — p.Mactra, 3 — p.Unio, 4 — p.Ostrea, 5 — p.Gryphaea,

6 — p.Venus, 7 — p.Arca, 8 — p.Leda, 9 — p.Pecten, 10 — p.Solen,

11 — p.Cardium, 12 — p.Pectunculus.

Тип молюски (Mollusca)

Клас двостулкові (Bivalvia)молюски.

Тіло двостулок переважно двосторонньо-симетричне, позбавлене голови і складається з ноги й тулуба. У черепашці двостулкових за складом виділяються три шари: зовнішній — органічний, середній — призматичний (кальцит чи арагоніт) і внутрішній — перламутровий. Черепашка складається із двох стулок — правої й лівої, у кожній з яких виділяються передній, задній край, спинний та черевний краї.

Форма черепашок у двостулок різноманітна і залежить від способу їх життя. Вони бувають рівносторонні й нерівносторонні, округлі, овальні, конусо- й кубкоподібні тощо. Розміри черепашок від 2...3 см до 1,5 м.

Зовнішня поверхня буває гладкою або покритою концентричними лініями наростання чи радіальними ребрами. Останні можуть нести на собі горбики, шипи, голки (рис.13). Сучасні двостулки тропічних морів мають яскраво забарвлені черепашки, у викопному стані колір не зберігається.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 931 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...