Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Із порошків заданого складу готують шихту



Із порошків заданого складу готують шихту. Для підвищення якості змішування додають бензин чи машинне масло в кількості 1...2% від маси шихти. Для підвищення текучості шихти при пресуванні тонкостін­них підшипників додають порошок стеарату цинку в кількості 0,5......1,0%. Щільність компактного матеріалу розраховують за правилом адитивності.

Залежно від поставленої задачі пресують зразки з різними вміс­том графіту та пористістю, визначають силу пресування і випресуван­ня.

Спікання проводять при температурах 950, 1000 та 1050 °С з різною швидкістю охолодження /режим спікання може змінюватися викладачем залежно від поставленої задачі/.

На одному із спечених зразків визначають загальну пористість, на другому - щільність і пористість. На зразках-свідках визначають твердість на приладі типу ТШ кулькою Æ5 мм при навантаженні 7,5 кН.

Металографічний аналіз виконують на мікроскопі МІМ-8 чи МІМ-ІО з використанням відбитого світла.

Для визначення масловвсочування, значення якого особливо важливе для антифрикційних виробів, зразки занурюють у нагріте машинне масло на 15...30 хв.

Масове (Ммас) та об'ємне (Моб) масловбирання визначають за формулою:

де Р1, Р2 - маса зразка до і після просочення маслом, г; гM - гус­тина масла, кг/м3.

Коефіцієнт заповнення пор маслом визначають за формулою:

,

де V - об'єм зразка, м3; П - пористість зразка, %.

Одержані результати заносять до таблиці 7.1.

Таблиця 7.1 - Результати дослідження

№ п/п Склад сплаву, мас.% Габаритні розміри,мм Усадка, % Пористість, % Твер-дість, МПа Коефіцієнт заповнення, %
L H D
                 




Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...