Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні типи політичних режимів сучасності: тоталітарні, авторитарні, демократичні



Типологія політичних режимів, розроблена Робертом Далем в його відомій роботі «Поліархія». Він використовував у своїй класифікації два критерії –

· ступінь ліберальності режиму, що визначається ступенем відкритості політичних інститутів, а також гарантіями, що дозволяють членам політичної системи претендувати на керування суспільством, або

· його здатність забезпечити публічну змагальність у боротьбі за владу й рівень включеності громадян у політичний процес, що визначає загальну чисельність дорослого населення, що є учасником політичного процесу й здатного на відносно рівній основі контролювати урядову діяльність.

Таким чином, перший критерій пояснює, які є можливості для участі й політичної діяльності (у тому числі, і для опозиції), а другий – яким образом ці можливості практично використовуються.

Типологія режимів Роберта Даля

Публічна змагальність (ліберальність)   конкурентні олігархії близкі до поліархії режими ПОЛІАРХІЯ
  ЗМІШАНІ РЕЖИМИ
   
ГЕГЕМОНІЯ близькі до гегемонії режими  
   
Включеність (участь)

На основі даних критеріїв Даль виділяє три типи режимів: гегемонія, поліархія й змішаний режим.

Гегемонії відрізняються вкрай низьким ступенем включеності громадян у політичний процес, не забезпечуючи для цього яких-небудь інституціональних можливостей.

Поліархії навпаки представляють режими, що забезпечують громадян всією повнотою участі в політичній діяльності.

Гегемонії і поліархії – скоріше ідеальні типи, ніж реально існуючі режими. Вони зустрічаються в реальній політиці, але ще більш часті змішані режими, що представляють собою всілякі варіанти перетинання виділених критеріїв. Одним із прикладів змішаних режимів можуть служити конкурентні олігархії, у яких інститути політичної участі використовуються лише узкоелітарними угрупованнями.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...