Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура держави. Класифікація органів державної влади



Структура сучасної держави відрізняється високим ступенем складності, різноманіттям органів і установ, підрозділяється на великі підсистеми. Так, одну його підсистему (частину) складають

· Вищі органи держави: представницькі, глава держави, уряд. Вони звичайно перебувають у поле зору громадськості, засобів масової інформації, навколо них формується суспільна думка.

· Інша підсистема – це органи правопорядку, суд, прокуратура, а також силові структури (армія, поліція, розвідка). Останні виконують рішення вищих органів держави, у тому числі методами державного примуса (військове придушення, поліцейські заходи). Найбільш жорсткі способи примуса здійснюють збройні загони людей – військо, поліція.

· До органів держави примикають державні установи, які владними повноваженнями не володіють, а виконують загальсоціальні функції в сфері економіки, утворення, охорони здоров’я, науки й ін.

Державний орган – це елемент механізму держави, що бере участь у здійсненні функцій держави і наділений для цього владними повноваженнями. Орган держави складається з державних службовців, які перебувають в особливих правовідносинах між собою й органом. Положення, права й обов’язки державних службовців визначаються законом і забезпечують їхній правовий статус. Обсяг і порядок використання ними владних правомочий установлюються теж законом і конкретизуються в посадових інструкціях, штатних розкладах і ін. До числа державних службовців відносяться і посадові особи, які мають владні повноваження, видають правові акти, самостійно проводять їх у життя держави. Вони одержують заробітну плату в державному органі відповідно до займаної посади.

Органи держави мають внутрішню будову (структуру). Вони складаються з підрозділів, скріплених єдністю цілей, заради досягнення яких утворені, і дисципліною, що всі службовці зобов'язані дотримувати.

Найважливішою ознакою органа держави є наявність у нього компетенції – владних правомочий (сукупності прав і обов’язків) певного напрямку й обсягу. Відповідно до своєї компетенції орган держави має владні повноваження, які виражаються:

а) у можливості видавати обов’язкові до виконання правові акти. Ці акти можуть бути нормативними або индивидуально-определенными (акти застосування норм права);

б) у забезпеченні виконання правових актів органів держави шляхом застосування різних методів, у тому числі методів примуса.

Для здійснення своєї компетенції орган держави наділяється необхідною матеріальною базою, має фінансові кошти, свій рахунок у банку, джерело фінансування (з бюджету).

Нарешті, орган держави бере активну участь у реалізації функцій держави, використовуючи для цього відповідні форми й методи.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 736 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...