Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 8



Тема: «Напівавтоматичне та автоматичне дугове зварювання в

атмосфері захисних газів»

План

1. Напівавтоматичне дугове зварювання в атмосфері вуглекислого газу.

2. Напівавтоматичне та автоматичне дугове зварювання в атмосфері аргону.

3. Автоматичне дугове зварювання в атмосфері захисних газів.

Напівавтоматичне й автоматичне дугове зварювання у захисних газах поступово витісняє ручне дугове зварювання. Частка металу (%), наплавленого в атмосфері захисних газів, порівняно з іншими способами дугового зварювання невпинно зростає і за станом на 2000 рік в країнах Європейської співдружності становила 70%. За 100% прийнято сумарну кількість наплавленого металу всіма способами дугового зварювання. В Україні спостерігається помітне відставання від індустріально розвинених країн.

1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000

.Рік

Рис. 8.1. - Розвиток механізованих способів дугового зварювання

в атмосфері захисних газів: в Японії (1); у Франції (2); у ФРН (3); в Італії (4); у СІЛА (5); в ЄС (6); а Україні (7)

Напівавтоматичне дугове зварювання в атмосфері захисних газів відрізняється від ручного тим, що тут автоматично подається електродний дріт на виріб, автоматично запалюється та підтримується дуга і лише вручну зварник переміщає електродний дріт уздовж майбутнього шва. Як захисні використовують інертні (аргон, гелій) та активні гази (вуглекислий газ, азот, водень), а також суміші двох і більше газів. Найефективнішим з-поміж захисних газів є вуглекислий газ і аргон. Гелій використовують рідше з огляду на його високу ціну. Зварюють постійним струмом зворотної (плюс на електроді) та прямої полярності, застосовуючи плавкі й неплавкі електроди.

Напівавтоматичне дугове зварювання в атмосфері вуглекислого газу провадять лише плавким електродом у вигляді голого дроту великої довжини діаметром 0,8...2 мм.

Вуглекислий газ С02 при високій температурі дуги частково дисоціює на оксид вуглецю СО і кисень О. Виділений кисень взаємодіє із залізом і легувальними елементами, утворюючи відповідні оксиди. Газоподібний СО сприяє утворенню пор у шві й розбризкуванню металу. Оксидаційну дію вуглекислого газу нейтралізують, ввівши до складу електродного дроту надлишкову кількість дезоксидаторів у вигляді кремнію і марганцю.

У напівавтоматі електродний дріт 10 (рис. 8.2) розмотується з касети 11 іподається двома роликами — тяговим 9 іпритискним 8 в зону дуги 13. Ролик 9 обертається регульованим електродвигуном Д постійного струму через механічний редуктор 12. Струм значної густини від джерела живлення підводиться до голого дроту за допомогою контакту 6, який розташований недалеко від дуги, щоб не перегрівати електрод. Дугу і зварювальну ванну 2 захищає від взаємодії з повітрям струмінь вуглекислого газу 4, що надходить з металевого балона в корпус пальника 7 і виходить через сопло 5. Тиск газу в балоні не перевищує 7,5 МПа, знижується до робочого й автоматично підтримується в заданих межах газовим редуктором.

Рис. 8.2- Схема напівавтоматичного дугового зварювання

плавким електродом в атмосфері вуглекислого газу: 1,3 — зварювана заготовка; 2 — зварювальна ванна; 4 — струмінь вуглекислого газу;

5 — сопло; 6 — контакт; 7 — корпус пальника; 8 — притискний ролик;

9 — тяговий ролик; 10 — електродний дріт; 11 — касета; 12 — механічний редуктор;

13 — зварювальна дуга; Д — електродвигун

Умовою автоматичного підтримування дуги є стала її довжина, тобто рівність швидкості подачі в дугу електродного дроту vп і швидкості його розплавлення vр:

vп = vр.

Якщо ця рівність порушується, то її необхідно швидко відновити одним з двох способів:

— змінюючи швидкість подачі і>п електродного дроту присталому значенні vр;

— використовуючи явище саморегулювання довжини дуги при сталій швидкості подачі vп електродного дроту.

Згідно з принципом регулювання довжини дуги розрізняють напівавтомати з регульованою швидкістю подачі електродного дроту і напівавтомати з саморегулюванням довжини дуги.

Напівавтомати з регульованою швидкістю подачі електродного дроту відновлюють порушену довжину дуги до нормальної, змінюючи частоту обертання валу електродвигуна Д доти, поки не відновиться рівняння (5.1.2). Задана нормальна довжина дуги може бути порушена різними випадковими чинниками, серед яких — коливання напруги у силовій мережі, нерівності на поверхні зварюваного металу, пробуксовування електродного дроту між роликами тощо. В основі такого регулювання лежить пропорційна залежність між довжиною дуги та її напругою. Тут сила зварювального струму, а отже, й величина vр залишаються практично незмінними. Електрична схема двигуна Д виконана таким чином, що із зростанням напруги дуги частота обертання його валу збільшується, а із зниженням напруги — зменшується аж до відновлення заданої довжини дуги.

У напівавтоматах з саморегулюванням довжини дуги будь-яке її відхилення від нормальної довжини зумовлює зміну с струму, а отже, і швидкості розплавлення електроду, внаслідок чого довжина дуги відновлюється. Швидкість подачі оп електродного дроту залишається незмінною.

Із збільшенням довжини дуги від нормальної l (рис. 8.3) до 12 її вольт-амперна характеристика (пунктирна лінія) зсунеться угору, а точка перетину із зовнішньою характеристикою засвідчить про зменшення сили зварювального струму від І3 до /. При сталій швидкості подачі Vа електродного дроту це спричинить зменшення швидкості розплавлення електроду vр, внаслідок чого рівняння (5.1.2) відновиться. Скорочення довжини дуги до l2 збільшує зварювальний струм доI, що сприяє збільшенню значення vр і відновленню довжини дуги до нормальної. Номінальну величину vп регулюють, змінюючи передавальне відношення редуктора.

Напівавтомати із сталою швидкістю подачі електродного дроту прості за конструкцією і тому надійніші в роботі порівняно з напівавтоматами з регульованою швидкістю подачі електродного дроту. Водночас варто зазначити, що саморегулювання довжини дуги ефективне лише тоді, коли густина зварювального струму електроду достатньо велика.

Рис. 8.3 - Схема саморегулювання довжини дуги:

1 — зовнішня характеристика джерела живлення;

2 — вольт-амперна характеристика зварювальної дуги;

l — нормальна довжина дуги; l1 > l> l2

У вуглекислому газі зварюють у всіх просторових положеннях шва газо- і нафтопроводи, корпуси суден та інші конструкції, виконані з конструкційних вуглецевих і низьковуглецевих сталей.

Переваги напівавтоматичного дугового зварювання в атмосфері СО2:

— низька вартість зварювальних робіт;

— продуктивність праці у 2...3 рази вища порівняно з ручним дуговим зварюванням;

— є можливість спостерігати за прокладенням шва.
Недоліки:

— надмірне розбризкування металу, значне виділення диму й аерозолів;

— не завжди естетичний зовнішній вигляд шва.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 697 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...