Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конструктивні елементи зварних з'єднань без скосу кромок



Тип шва Сварка   S,ММ b, мм
Односто­ронний Механизированная флюсом под 3...6 7...8 0...2 0...4
Механизированная щитных газах в за- 3...4 4...5 0...1.5 2...4
Ручная покрытыми электродами   3...4 0,5..2
  Механизированная флюсом под 8...12 14...16 18...20 0,5...2,5 1...3 2...4
Двусто­ронний Механизированная щитных газах в за- 3...4 5...6 0...1,5 2...4
  Ручная покрытыми элект родами   3...6 0,5…2


Складання повинне забезпечувати можливість якісного зварювання з'єд-нань. Для цього необхідно витримати заданий зазор між з'єднувальними дета-лями і зафіксувати його так, щоб взаємне розташування деталей не порушував-лося в процесі зварювання й кантування. Для цього на початку і кінці кожного стикового з'єднання необхідно приварювати вивідні планки розміром 400X 200 мм і товщиною рівній товщині листів, що зварюються (рис. 8).

Рисунок 8 – Складання за допомогою зварних (а) і суцільних (б) вивідних планок: 1 - виріб; 2 - вивідна планка

Для якісного виконання початку шва й заварки кратерів у планках можна підготовляти кромки на довжину 80...100 мм. Планки зменшують кутові дефор-мації, підвищують якість зварних з'єднань, фіксують взаємне розташування елементів.

У масовому і крупносерійному виробництві для складання застосовують спеціальні складально-зварювальні пристосування. В одиничному виробництві для скріплення деталей використовують струбцини, клини, стяжні куточки, а в переважній більшості випадків – прихватки довжиною 50......100 мм і висотою не менш 6...5 мм.

Відстань між прихватками не повинна перевищувати 400...500 мм. Необ-хідно уникати постановки прихваток у місцях перетинання швів. Прихватки ви-конують електродами УОНИ-13/45А або АНП-2, а також напівавтоматом у вуг-лекислому газі дротом Св-08Г2С із боку, зворотної накладенню перших прохо-дів швів. До якості прихваток пред'являють такіж вимоги, як і до основних швів.

Перед зварюванням прихватки повинні бути ретельно очищені; прихват-ки з дефектами необхідно видаляти й переварювати. Характерна схема складан-ня стикових з'єднань зі сталі 14Х2ГМР товщиною 12...28 мм стосовно до зварю-вання полотнищ нижніх поясів коробчатих балок автодорожнього моста наве-дена на рис. 9.

Рисунок 9 – Виконання прихваток (1), приварки технологічних вивідних планок (2), накладення підварочного шва (3) стикових з'єднань із сталі 14Х2ГМР

Необхідно уникати приварки складальних пристосувань до виробу. При необхідності шви тимчасових кріплень видаляють вирубкою зубилом або стру-ганням. Місця з вихватами на основному металі розчищають, заплавляють еле-ктродами типу Е70 і зачищають шліфувальною машинкою заподліцо з поверх-нею деталі.

Зібрані конструкції з високоміцних сталей повинні зберігатися в умовах, що виключають забруднення місць зварювання. У випадку недотримання цих умов або при тривалому зберіганні зібрані конструкції повинні бути оглянуті, а місця накладення швів повторно очищені до металевого блиску.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 818 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...