Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обертання зір навколо центра Галактики



Сонце розташоване поблизу площини Галактики на відстані 25 000 св. років від її ядра. Вектор швидкості Сонця відносно найближчих зір направлений до сузір’я Геркулес. Разом з усіма сусідні­ми зорями Сонце обертається навколо ядра Галактики зі швидкістю 250 км/с.

Період обертання Сонця навколо центра називається галактичним роком, який дорівнює 250 000 000 земних років.

Галактичний рік — пе­ріод обертання Сонця навколо центра Галак­тики. Триває 250 млн земних років.

Аналіз швидкості обертання зір свідчить про суттєву відміну між поведінкою об’єк­тів у сферичній та плоскій складових Галактики. Якщо зорі плоскої складової обертаються навколо центра Га­лактики поблизу однієї площини, то зорі сферичної складової об’єднані у величезні кулясті скупчення, що обертаються навколо центра по витягнутих орбітах у різних площинах. До того ж, період обертання цих скупчень показує, що значна маса Галактики розподіле­на саме у сферичній складовій. Це можуть бути об’єкти малої маси, які не випромінюють енергію у видимій ча­стині спектра, або чорні діри малої маси.

Однією з таємниць Галактики є так звані спіральні рукави, які зароджуються десь біля її центра. Спіральні рукави виникають в деяких га­лактиках як дивні хвилі густини, де формують­ся нові покоління зір.

Сонце знаходиться в одному з таких рукавів, що закручений у площині галактичного диска. Астрономи вважають, що спіральні рукави виникають як спіральні хвилі гу­стини, які створюються при стисненні хмар міжзоряно­го газу на початковому етапі формування зір. У свою чергу, при виникненні зір у міжзоряних хмарах газу та пилу виникають ударні хвилі, що приводить до утворення молодих зір. Коли масивні зорі спалахують як Наднові, то теж утворюються нові туманності й нові ударні хвилі поширюються у міжзоряному просторі. Тобто формування однієї групи зір забезпечує створен­ня механізму для утворення нового покоління зір. Цей процес інколи називають формуванням зір за допомо­гою саморозмноження. Такий перебіг подій може фор­мувати спіральні хвилі густини не тільки у нашій Га­лактиці, але й у інших спіральних галактиках.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 1097 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...