Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Монтаж вибухозахищених електричних машин



Вибухозахищені електродвигуни, як правило, поступають з заводів-виробників в зібраному вигляді, разом з технологічним обладнанням. Кожен електродвигун поставляється з технічним паспортом і інструкцією по монтажу і експлуатації.

Розбирання електродвигунів при монтажі виконують в тому випадку, якщо виявлено обрив обмоток, або опір їх ізоляції відносно корпусу, що виміряний мегомметром на 1 000 В, нижче R = Uн / (1000 + 0,01Рн), МОм, де Uн – номінальна напруга, В, Рн – потужність електродвигуна, кВт.

Для електродвигунів на напругу 6 або 10 кВ опір ізоляції обмоток вимірюють мегомметром на 2500 В, при цьому він повинен бути не нижче 6 МОм.

Якщо опір ізоляції обмоток електродвигуна нижче норми, виконують сушку обмоток зі зняттям ввідного пристрою для циркуляції повітря незалежно від терміну відправки з заводу-виробника.

Після сушки перевіряють щільність прилягання деталей вибухонепроникнених оболонок. Зазор повинен бути не більше вказаного в заводській інструкції по монтажу і експлуатації електродвигуна. Якщо електродвигун не задовольняє цим вимогам, його не можна використовувати як вибухозахищений.

Електродвигуни серії ВАО на напругу 380/660 В потужністю до 315 кВт мають шість типів ввідних пристроїв К1 – К6, які допускають безпосередній ввід броньованих кабелів з паперовою ізоляцією, кабелів і проводив в трубах з ізоляцією жил з гуми і полівінілхло -ридного пластикату.

Пристрої К5 і К6 електродвигунів ВАО 315 – 450 мають отвори для вводу двох кабелів і відрізняються лише діаметрами ввідних отвірив (табл. 1.10.1).

Ввідні пристрої кріплять до фланців електродвигуна чотирма болтами і можуть бути повернуті на 90°, тобто встановлені ввідними отворами вліво, вправо, вверх і вниз.

Таблиця 1.10.1.. Трубна різьба вводу електродвигунів серії ВАО

Габарит елек- тродвигуна Ввідний пристрій Трубна різьба вводу, мм Габарит елек- тродвигуна Ввідний пристрій Трубна різьба вводу, мм
0 – 1 2 – 3 4 – 6 7 – 8 К1 К1 К2 КЗ   355—450 К4 К5 К6 50x50 50x65

Всередині корпусів ввідних пристроїв електродвигунів 0 – 9-го габаритів установлено по три силових прохідних контактних затискачі і один заземлюючий затискач у електродвигунів 315 – 450-го габаритів – шість силових і два заземлюючих затискачі (рис. 1.10.2). Силові затискачі з’єднані попарно контактними пластинами з отворами діаметром 10 мм, що дозволяє приєднувати до одної фази по одній жилі кожного з двох кабелів. При цьому контактні поверхні наконечників фазних жил одного кабелю повинні бути повер - нуті на 180° по відношенню до контактних поверхонь наконечників другого кабелю для приєднання наконечників одної фази з двох сторін контактної пластини.

При вводе одного кабелю в електродвигуни серії ВАО 315 – 450 категорично забороня- ється знімати з другого ввідного отвору заводську заглушку, що не порушити вибухозахи- щених властивостей ввідного пристрою.

Р и с.1.10.2. Змонтований ввідний пристрій електродвигунів ВАО 315-450-го габаритів:

1 – заземлюючий затискач, 2– силовий затискач, 3– контактна пластина, 4, 6 – кабельна і натискна муфти, 5 – кільце ущільнювальне, 7, 8 – упорна і натискна шайби.

Ввідні пристрої електродвигунів серії ВАО марок В4Г і В4Д з 0-го по 9 габарити – стальні зварні, розташовані зверху електродвигунів і можуть бути повернуті на 90°.

Перед вводом проводив і кабелів в електродвигуни спочатку з корпусу ввідного пристрою знімають натискну муфту, потім з гнізда кабельної муфти виймають натискну шайбу і видаляють надрізані ділянки гумового кільця по діаметру оболонки кабелю. Діаметр отвору не повинен перевищувати діаметра оболонки кабелю більше ніж на 1– 1,5 мм. При вводі проводив в гумове кільце по міткам свердлять чотири отвори діаметром, рівним діаметру проводу.

Варіанти підводу кабелів марок ВБВ і АВБВ до електродвигунів приведені на рис. 1.10.3.

Кабелі, що прокладаються відкрито захищають від механічного впливу на висоті не нижче 2 м від полу або площадки обслуговування. Захист кабелю здійснюють монтаж -ними профілями, стальними коробами, водогазопровідними трубами.

Відрізок кабелю від пускача до двигуна кріплять скобою до перфорованої рейки з закладними гайками, при цьому відстань від сальника пускача до скоби кріплення має бути не більше 350 мм.

Р и с. 1.10.3. Варіанти підводу до електродвигунів кабелів марок ВБВ і АВБВ:

а – зверху, б – по стіні зверху, в – через пускач; г – знизу скрізь перекриття, 1– кабельна конструкція, 2 – лоток, 3 – електродвигун, 4 – пускач.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 752 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...