Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пристрої зовнішньої пам’яті



Для довгострокового зберігання програм і даних у персо­нальних комп'ютерах використовують різні накопичувані. Нако­пичувані складаються з двох частин: носія - пристрою, на якому зберігається інформація, та приводу -пристрою, призначеного для зчитування інформації з носія та запису інформації на носій.

Накопичувачі на жорстких магнітних дисках (вінчестери, HDD) призна­чені для постійного зберігання інформа­ції, що використовується в роботі комп’ютера. Наявність вінчестера значно збільшує зручність роботи з комп'ю­тером.

Носіями інформації є спеціальні керамічні або металеві диски, оброблені з високою точністю, на які нанесено спеціальне магнітне покриття. Диски знаходяться всередині герметичного корпусу, який захищає дисковод від пилу та електромагнітних перешкод. Швидкість обертання такого пакета досягає 7200 об/хв і більше. Магнітні головки переміщуються над поверхнею дисків на відстані кількох мікрон, тобто вони ніби летять, не торкаючись їх. На поверхні дисків утво­рюються намагнічені ділянки у формі концентричних кіл. Вони називаються магнітними доріжками, або треками. Сукупність дорі­жок, розташованих одна над однією на всіх поверхнях дисків, називається циліндром. Кожна доріжка певним чином розбита на деяку кількість секторів, які в більшості випадків мають величину 512 байт. Але простір для зберігання інформації звичайно виділяється кластерами, У більшості випадків вони складаються з чотирьох секторів (2048 байт).

Сучасні вінчестери мають ємність від 20 до 80 Гбайт і найчастіше розділені на логічні диски. Логічні диски - це визначені частини робочої поверхні жорсткого диска, що розглядаються як окремі накопичувачі.

Накопичувані на гнучких магнітних дисках (дисководи для дискет, флоппі-диски, FDD) дають можливість зберігати резервні копії інформації, переносити інформацію між комп’ютерами тощо. Практично всі комп'ютери мають хоча б один дисковод для дискет.

Дискети в таких накопичувачах являють собою пластиковий диск із магнітним покриттям, захований у жорсткий чохол. На чохлі є виріз для запису-зчитування, що закривається металевою пластиною. У сучасних ПК використовуються насамперед дисководи.для дискет розміром 3,5 дюйма ємністю 1,44, а іноді - 2,88 Мбайта. Швидкість обертання таких дисків невисока 300 об/хв,

Нову дискету перед використанням необхідно підготувати до роботи, тобто відформатувати. Форматування дискети - це процес розбивання її на сектори та доріжки засобами операційної системи. Але переважна більшість сучасних дискет форматується вже в процесі виготовлення.

Дискети - ненадійний засіб збереження резервних копій даних. Основа гнучких дисків руйнується під дією кліматичних умов; тому після тривалого зберігання навіть нові дискети можуть не читатися дисководом.

Дисководи на змінних магнітних дисках являють собою пристрої зовнішньої пам'яті, в яких як носії використовуються плас­тини з магнітним покриттям, захищені від дії зовнішнього середо­вища спеціальними контейнерами -- картриджами. Це пристрої високої ємності (від 100 до 2600 Мбайт), які дають змогу переносити великі масиви інформації та створювати архіви даних.

Дисководи компакт-дисків призначені для зберігання архівної інформації чи обміну нею між комп'ютерами. На відміну від жорст­ких і гнучких дисків на компакт-диски інформація записується по спіральних доріжках лазерним променем. Ємність сучасних компакт-дисків досягає 700 Мбайт,

Нині комп'ютерна промисловість випускає кілька різновидів компакт-дисків:

- диски СD-RОМ. Найпоширеніші для використання в сучасних комп'ютерах. Вони виготовлені зі спеціальної пластмаси з покриттям із золота або алюмінію. Інформація на такі диски записується не з комп'ютера, а з допомогою спеціальної апаратури для тиражування. Спочатку створюється кілька робочих матриць з одного майстер-диска, із яких потім штампується необхідний тираж. Завдяки цьому вартість інформації, записаної на СО-КОМ, досить низька. Для позначення швидкості дисководу звичайно вказують, у скільки разів швидше дисковод зчитує інформацію, ніж дисководи для аудіо компакт-дисків. Наприклад, нині найуживаніші дисководи із 48-кратною швидкістю;

- диски СD-R. Це компакт-диски з можливістю одноразо­вого запису інформації. Такі диски найкраще використовувати для архівного копіювання файлів із важливою інформацією, їх відмінність від звичайних СВ-ЯОМ полягає в тому, що відбиваючий шар зроблений з іншого матеріалу, який під дією лазерного проміння завдяки хімічній реакції втрачає відбиваючу здатність, і це сприй­мається дисководом як заглиблення. Важливою особливістю дисковода є його надзвичайна чутливість до затримок запису. При будь-якому перериванні надходження даних на пристрій диск практично виходить із ладу, оскільки неможливо продовжити запис даних. Хоча нині вартість однієї матриці швидко знижується, але краще це запускати на комп'ютері інших програм, які можуть перервати процес запису, а також слід відключитися від локальної мережі. Більшість сучасних дисководів підтримують режим "мульти-сесії", тобто можуть дописувати інформацію кілька разів, доки не буде записано весь диск;

- диски С D-RW. Це компакт-диски з можливістю багато­разового перезапису інформації. Спеціальний сплав на основі срібла та індію має властивість при різній температурі нагрівання або втрачати відбиваючу властивість, або знову її набувати. Тому лазер у таких дисководах працює у двох режимах: на повній потужності розплавляє сплав, і той втрачає відбиваючу здатність, а на меншій потужності тільки підігріває сплав, і відбиваюча здатність матеріалу відновлюється. Отже, зміна потужності лазера приводить до запису на диск інформації з можливістю повторного перезапису. Сучасні диски СВ-КЛУ дають можливість виконувати кілька тисяч циклів перезапису. Найкраще використовувати такі диски для резервного копіювання важливих масивів інформації;

- дискиDVD-ROM. Новий формат дисків, призначений для запису мультимедіа. DVD-ROM зроблений із такої самої пластмаси, має ті самі розміри, що й звичайний компакт-диск, але ВУВ удвічі тонший. Крім того, Існують DVD -диски, на яких Інформація може бути записана з обох боків. Але DVD-ROM має менші заглиблення та рівніші ділянки, а також доріжки на ньому розташовані щільніше. Завдяки цьому ємність DVD-ROM досягає 4,7 Гбайта, що дає змогу розмістити на ньому 135 хв. відео, тобто повнометражний фільм із трьома каналами якісного звуку і чотирма каналами субтитрів. Останнім часом на ринку з'явилися DVD - дисководи з можливістю перезапису інфор­мації. Однак ціна носіїв DVD-R і DVD-RW ще занадто висока - майже $ 25.

Магнітооптичні диски - це носії високої ємності, що мають властивості і магнітного, і оптичного носіїв. Магнітооптичні диски найчастіше використовують для надійного довгострокового збері­гання великих масивів даних. Вони мають значно більшу стійкість до магнітних полів і температурного впливу. Але до недоліків магні­тооптичних носіїв можна віднести їх значну чутливість до прямого сонячного проміння та велику вартість пристроїв.

Накопичувані на магнітних стрічках (стримери) - це пристрої, що дають можливість і записувати інформацію на магнітну стрічку великої ємності, і зчитувати її. Такі накопичувачі мають невелику швидкодію, оскільки вони є пристроями послідовного доступу, і тому використовуються виключно для резервування даних, Ємність сучасних стримерів досягає 100 Гбайт.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 5476 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...