Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні характеристики Windows середовища



Екран монітора представляється в Windows як робочий стіл, на якому розташовуються вікна програм. Саме багатовіконний графічний інтерфейс є основною ознакою Windows. Вікно - це частина екрану монітора, яка є полем дії програми. Відображення вводу управляючих команд і інформації в програму, а також вивід зображень і даних з неї відбувається через вікно. У Windows використовуються такі різновиди вікон:

§ робочі вікна, призначені для різних прикладних програм,

§ випливаючі вікна повідомлень програми і отримання реакції користувача,

§ діалогові вікна, через які здійснюється основний ввід інформації в програму.

Кожна програма в Windows має хоч би одне вікно, яке призначене для зв'язку користувача з даною програмою. В системі Windows може використовуватися декілька робочих вікон, які можуть накладатися одне на одне. Розміри вікон і їхнє положення на екрані можуть змінюватися під час роботи. Більшість вікон забезпечує взаємний обмін інформацією. В системі Windows, наприклад, можна, працюючи в одному вікні, сформулювати замовлення на інформацію з іншого вікна.

Для позначення об’єктів, програм, операцій, опцій вибору використовуються піктограми. Піктограми - це графічні символи, які асоціативно нагадують те, що вони позначають. Будь-яка програма може бути представлена у вигляді піктограми. Відповідно, будь-яке вікно (програма) може бути стиснута до розміру піктограми і відновленою до нормальних розмірів. Це істотно підвищує інформаційну місткість екрану при роботі з Windows. Все це об'єднується зручним управлінням, розрахованим на застосування миші.

Mіcrosoft Windows характеризується такими властивостями:

§ робота з декількома дисплейними вікнами, інколи з можливістю псевдопаралельної видачі інформації в усі вікна;

§ надання можливості управління 8роботою програм через меню, з вибором позицій меню з допомогою клавіш управління курсором і маніпулятора «миша»;.

§ автоматичний розподіл пам'яті між програмами та забезпечення обміну даними між ними через вікна;

§ використання графічного режиму монітору для більшої наочності подання інформації.

Крім великого набору програм, характерних для інтегрованого середовища (текстового і графічного редактора, бази даних тощо) Windows підтримує широкий програмний інтерфейс для створення власних програм в середовищі Windows. Цей програмний інтерфейс став стандартом і підтримується багатьма виробниками обчислювальної техніки і ПЗ.

На прикладні програми, що використовуються, також накладається багато обмежень: вони не можуть напряму працювати з приладами, наприклад, читати дані з порту клавіатури або писати їх в пам'ять дисплею; пам'ять, що використовується ними, обмежується природним шляхом у зв'язку з необхідністю надання місця для самої системи і для інших програм. Робота з графікою в прикладних програмах повинна здійснюватися через графічний інтерфейс, що стандартизується.

Досвід використання операційних систем, аналогічних MacOS і Windows, показав, що графічний інтерфейс і багатозадачний режим роботи значно підвищують продуктивність праці користувача. Багатозадачність означає, що одночасно можуть виконуватися декілька різних програм або копій однієї і тої ж програми.

Windows містить засоби виявлення збоїв і несправностей, а також обмеження наслідків таких збоїв для інформації, що обробляється. При відключення електричного живлення операційної системи забезпечує збереження необхідної інформації, а при його наступному ввімкненні – відновлення роботи (restart) з відповідної точки.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 1505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...