Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансовий Результат від зміни спра­ведливої вартості біологічних активів на дату балансу



Біологічні активи відображаються на дату проміжного і річного балансу за справедли­вою вартістю, зменшеною на очікувані витра­ти на місці продажу.

Довгострокові біологічні активи, справед­ливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, визнаються та відоб­ражаються за первісною вартістю з ураху­ванням суми їх зносу і втрат від зменшення корисності. Така оцінка застосовується до періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вартість довгострокових біоло­гічних активів.

Поточні біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, визнаються та відоб­ражаються за первісною вартістю. Така оцін­ка застосовується до періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вартість поточних біологічних активів.

Рослини та тварини змінюють свої власти­вості в кращу або гіршу сторону, а відповідно змінюється їх справедлива вартість.

Приклад. Молодий сад після введення в експлуатацію росте, а тому змінюється його продуктивність і відповідно справедлива вар­тість. На певному етапі сад старіє. Зменшу­ється його продуктивність і відповідно спра­ведлива вартість. Аналогічно і по коровах: молода корова росте і підвищує свою про­дуктивність, а коли корова починає старіти, то зменшується її продуктивність.

Зміну справедливої вартості біологічних активів на дату балансу відображають шля­хом їх дооцінки (уцінки) на бухгалтерських рахунках (табл. 3).

Таблиця 3.

Облік зміни справедливої вартості біологічних активів

Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
дебет кредит
Визнано дохід від зміни вартості біологічних активів (дооцінка активів) 16 "Довгострокові біологічні ак­тиви", 21 "Поточні біологічні ак­тиви" 710 "Дохід від первісного визнан­ня та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедли­вою вартістю"  
Визнано втрати від зміни вартості біологічних акти­вів (уцінка активів) 940 "Витрати від первісного ви­знання та від зміни вартості акти­вів, які обліковуються за спра­ведливою вартістю" 16 "Довгострокові біологічні ак­тиви", 21 "Поточні біологічні активи"  
Списано на фінансові результати:      
а) дохід 710 "Дохід від первісного визнан­ня та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедли­вою вартістю" 791 "Результат операційної діяль­ності"  
б)витрати 791 "Результат операційної ді­яльності" 940 "Витрати від первісного ви­знання та від зміни вартості акти­вів, які обліковуються за спра­ведливою вартістю"  




Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 705 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...