Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система з фіксованим розміром замовлення



У цій системі розмір замовлення на поповнення запасу є постійною величиною. Замовлення на постачання продукції здійснюється за умови зменшення наявного на складах запасу до встановленого мінімального критичного рівня, який називають «точкою замовлення».

У процесі функціонування даної технологічної системи інтервали постачання можугь бути різними залежно від інтенсивності використання (споживання) матеріальних ресурсів у логістичній системі.

Схема розрахунку всіх параметрів системи керування запасами з фіксованим розміром запасу наведена у табл. 4.2.

Вихідні дані для розрахунку параметрів системи наступні:

♦ потреба в замовленому продукті, шт.;

♦ оптимальний розмір замовлення, шт.;

♦ час постачання, дні;

♦ можлива затримка поставки, дні.

Гарантійний (страховий) запас дозволяє забезпечувати потребу на період передбачуваної затримки поставки. При цьому під можливою затримкою поставки розуміють максимально можливу затримку. Поповнення гарантійного запасу відбувається в ході наступних поставок через використання другого розрахункового параметру даної системи — порогового рівня запасу.

Пороговий рівень запасу визначає рівень запасу, при досягненні якого виробляється чергове замовлення. Величина порогового рівня розраховується таким чином, що надходження замовлення на склад відбувається в момент зниження поточного запасу до гарантійного рівня. При розрахунку порогового рівня затримка поставки не враховується.

Третій основний параметр системи управління запасами з фіксованим розміром замовлення — максимальний бажаний запас. На відміну від попередніх двох параметрів він не виявляє безпосереднього впливу на функціонування системи в цілому. Цей рівень запасів визначається для відстеження доцільного завантаження площ з точки зору критерію мінімізації сукупних витрат.

Таблиця 4.2

Схема розрахунку параметрів системи керування запасами з фіксованим розміром замовлення

№ з/п Показник Порядок розрахунку*
  Потреба, шт.(кг)
  Оптимальний розмір замовлення, шт.(кг) Дивись формулу (4.1)
  Час доставки, дні
  Можлива затримка поставки, дні
  Очікуване денне споживання, шт.(кг)/день [1]: [число робочих днів]
  Термін витрачання замовлення, дні [2]: [5]
  Очікуване споживання за час поставки, шт. (кг) [3] х [5]
  Максимальне споживання за час поставки, шт. (кг) ([3]+[4])х[5]
  Гарантійний запас, шт. (кг) [8]-[7]
  Пороговий рівень запасу, шт. (кг) [9] + [7]
  Максимальний бажаний запас, шт. (кг) [9] + [2]
  Термін витрачання запасу до порогового рівня, дні ([11]-[10]): [5]

Числа у квадратних дужках — порядкові номери показників.

Оптимальний розмір замовлення розраховується за формулою:

Основні позначення такі:

Сі — витрати на реалізацію замовлення, що не залежать від обсягу;

с2 — витрати на зберігання одиниці запасу протягом одиниці часу;

v — інтенсивність споживання запасу (замовлення).

У деяких випадках застосовують плаваючу (таку, що коливається) точку замовлення. Вона не фіксується заздалегідь, а момент подачі замовлення визначається з урахуванням виконання постачальником своїх зобов'язань або з урахуванням коливань попит}' на продукцію і т.д.

Мінімальний розмір запасу в розглянутій системі залежить від інтенсивності використання (споживання) матеріальних ресурсів у проміжок часу між подачею замовлення і надходженням продукції на склад у логістичній системі. Умовно припускається, що даний інтервал часу в заготівельному періоді є постійним.

Таким чином, дана система контролю передбачає захист підприємства від створення дефіциту. На практиці система управління запасами з фіксованим розміром замовлення застосовується переважно в таких випадках:

• великі втрати внаслідок відсутності запасу;

• високі витрати на зберігання запасів;

• висока вартість товару, який замовляється;

• високий ступень невизначеності попиту;

• наявність знижки ціни залежно від кількості, яка замовляється;

• накладання постачальником обмеження на мінімальний розмір партії постачання.

Істотним недоліком цієї системи є те, що вона передбачає безперервний облік залишків матеріальних ресурсів на складах логістичної системи, з тим, щоб не пропустити момент досягнення «точки замовлення». За наявності широкого асортименту продукції необхідною умовою застосування даної системи є використання технології автоматизованої ідентифікації штрихових кодів.

У закладах ресторанного господарства система із фіксованим розміром замовлення може використовуватися при контролі запасів лікеро-горілчаних напоїв, пива, соків та безалкогольних напоїв, а також бакалійних товарів.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 1029 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...