Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Ви вже знаєте, що дуже реакційно-здатний газ



Ви вже знаєте, що дуже реакційно-здатний газ. Він взаємодіє з багатьма металами, неметалами і багатьма складними речовинами, виявляючи властивості сильного окислювача.

Які речовини утворяться при взаємодії з киснем: а) водню; б) алюмінію; в) метану СН4? Напишіть рівняння реакцій, вкажіть у кожнім випадку ступінь окислювання елементів, окислювач і востановитель.

Хімічна активність сірки також досить висока. При нагріванні вона взаємодіє майже з усіма хімічними елементами (у формі простих речовин) і з багатьма складними речовинами, виявляючи при цьому властивості як окислювача, так і восстановителя (порівняєте з киснем), тому що для неї характерні як позитивні ступені окислювання (+4, +6), так і негативна (-2).

Взаємодія з металами. Сірка як типовий неметал взаємодіє з багатьма металами (крім золота), утворити сульфіди. Так, якщо всипати порошок міді в розплавлену сірку (мал. 3), те відбудеться реакція з утворенням чорного сульфіду міді(1) і виділенням великої кількості теплоти:

2Cu + S = Cu2S

 
 


Сірка безпосередньо з'єднується з залізом, цинком, натрієм, алюмінієм. Напишіть рівняння цих реакцій і вкажіть назви речовин, що утворилися.

Взаємодія з неметалами. Сірка безпосередньо взаємодіє з усіма неметалами (крім йоду й азоту). Реакції відбуваються при нагріванні

S + О2 = SO2

Н2 + S = H2S ↑

Застосування. Більше всього сірі і природні сульфіди витрачається на виробництво сірчаної кислоти. Сірка застосовується й в інших галузях хімічної промисловості: для одержання сульфітів Na2SO3 і Ca(HSO3)2 для легкої промисловості, сульфідів Na2S, Ca, Ba для шкіряного виробництва, виготовлення люмінофорів (речовин, здатних світитися). Сірку застосовують у виробництві барвників, гуми, чорного пороху, сірників, лік; використовують її м у сільському господарстві для боротьби зі шкідниками.

1.2. Питання самостійної роботи

1. Які хімічні властивості характерні для кисню і сірки? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

2. Порівняєте взаємодію водню з киснем і сіркою. У чому подібність і відмінність цих реакцій?

3. Напишіть рівняння реакцій сірки з киснем і цинком. Яку роль грає сірка в одній і інший реакціях?

4. Якого типу хімічний зв'язок у з'єднання! сірки з металами"?

5. Чому кисень виявляє окисні властивості, а сірка як: окисні, так і відбудовні?

6. Напишіть кілька рівнянь реакцій, що свідчать про те, що в кисню окисні властивості виявляються сильніше, ніж у сірки.

7. Якщо 31 м залоза взаємодіє із сіркою за умови, що масова частка використання заліза складає 9ПРО %, те в результаті реакції утвориться сульфід заліза масою

(а) 12 м; (в) 44 м;

(б) 22 м; (г) 88 р.

1.3. Практичні завдання

Маючи аналогічну електронну конфігурацію зовнішнього шару, атоми хімічних елементів кисню і полонію різко відрізняються друг від друга по властивостях. Як ви думаєте, чим це можна пояснити?

1.4. Література





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 675 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...