Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Встановлення та зміна атрибутів файлів через оболонку Norton Commander v.5.0



Панель швидкого перегляду файла - панель, в якій відображається вміст файла на якому знаходиться курсор в протилежній панелі. При цьому при переміщенні курсора по іменах файлів автоматично виводиться вміст кожного з них. Коли курсор знаходиться на виконуваному файлі з розширенням СОМ або ЕХЕ, то видається інформація про цей файл (мал. 3.5.а). Для перегляду цього файла доведеться натиснути клавішу F3.


Якщо курсор знаходиться на каталозі, тоді видається інформація про його розмір та кількість файлів і підкаталогів, які в ньому розміщені (мал. 3.5.6).

Для переходу в цю панель використовують один із двох способів:

3. ий спосіб:

а) встановити курсор на потрібний файл і натиснути Ctrl+Q.

4. ий спосіб:

а) встановити курсор на архівний файл і натиснути F9, для входження в верхнє меню;

б) вибрати команду Left або Right, в залежності від того в якій панелі будемо виводити панель;

в) у підменю вибрати команду Quick view J.

6. Панель видачі детальної інформації про каталог (Directory Information) - в цій панелі виводиться найбільш повна інформація про каталог та його розміри. Дана панель показана на мал. 3.6.

В панелі Directory Information виводиться інформація про каталог, на якому знаходиться курсор в протилежній панелі, а саме:

• кількість файлів та підкаталогів (роздііг- Totals);

• розмір каталогу (розділ Totals);

• кількість файлів та підкаталогів, які відфільтровані (розділ With Filters); •розмір файлів та підкаталогів, які відфільтровані (розділ With Filters);

• кількість дискет на 1,2М і 1,44Мбайт, які потрібні для того, щоб записати даний каталог.

До того ж, якщо відмітити декілька каталогів, то інформація видається про всі відмічені каталоги або файли. Для переходу в цю панель існує два способи:

• ий спосіб:

а) встановити курсор на потрібний файгГ або каталог, чи відмітити їх і натиснути Ctrl+Z.

• ий спосіб: а) встановити курсор на потрібний файл

або каталог, чи відмітити їх і натиснути F9, для входження в верхнє меню;

б) вибрати команду Left або Right, в залежності від того в якій панелі будемо виводити панель;

в)в підменю вибрати команду Directory Information J.

7. Інформаційна панель (панель Info) виводить інформацію про активну панель (мал 3.1.).

В цій панелі виводиться:

а) назва і версія оболонки;

б) дата створення оболонки;

в) кількість основної оперативної пам'яті (... Bytes Memory);

г) кількість вільної основної оперативної пам'яті (... Bytes Free);

Д) загальний розмір даного диску (... total bytes in drive...);

е) кількість вільного місця на диску (... bytes free in drive...);

є) кількість файлів (числої) і каталогів (число2) в протилежній панелі та розмір (числоЗ), який займають файли (числої Files and число2 directories use числоЗ bytes);

ж) шлях до каталогу, який зображено в протилежній панелі (in шлях);

з) мітка даного диску (Volume Label:...);

и) серійний номер диску (Serial Number:...);

і) вміст файлу dirinfo.

Якщо файла dirinfo немає в даному каталозі виводиться повідомлення: No "dirinfo" in this directory.

8. Панель зв'язку по О-модему

В оболонці NC є можливість з'єднати два ПК спеціальним кабельним зв'язком (0- модемом). Здійснюється цей зв'язок по спеціальних кабелях через паралельні або послідовні порти. При цьому можна з'єднати одночасно лише два ПК.

Зв'язок відбувається за принципом Slave-Master. Тобто один із ПК виконує рольМавІег - головного ПК, який повністю "володіє" дисками підлеглого, маючи можливість копіювати переносити знищувати інформацію на залежному ПК. При цьому комп'ютер, що знаходиться в режимі Slave є повністю залежний від Master, його клавіатура на час сеансу роботи заблокована і не може керувати ПК. Master має великий доступ до Slave, та все ж його можливості обмежені. Він не може на підлеглому наприклад:

• завантажити файл на виконання,.

• переглянути файл,

відредагувати файл,

здійснити швидкий пошук файлу на диску і ін.

З'єднання двох ПК по 0-модему застосовується для копіювання (перенесення) інформації значних об'ємів з одного ПК на інший, за умови, що вони розміщені на невеликій віддалі. Не рекомендується з'єднувати ПК по 0-модему, розміщенні на відстані більше 6 м. Для з'єднання двох ПК по 0-модему необхідна синхронна участь користувачів обох

ПК, які виконують наступну послідовність операцій:

На обох ПК заходимо в пункт меню Left або Right.

Вибираємо команду Link.

Відкривається вікно показане на мал. 3.8. В розділах Serial Ports (послідовні порти) або Parallel Ports (паралельні порти) вибираємо порт по якому буде відбуватись зв'язок вашого ПК.

В розділі Select communication mode.' вибираємо статус вашого ПК у зв'язку, аГ саме Master або Slave.

Натискуємо на кнопку Link. При цьому Натискуємо на кнопку Link. При цьому натискування на цю кнопку на обох ПК повинно бути майже одночасне, з інтервалом не більше 4-7 с.

Мал. 3.8. Вікно Link

Не можна одночасно на двох ПК вибирати Master, або одночасно Slave.

При встановленні зв'язку команда стає недоступною, що свідчить про те, що більше зв'язків встановити неможливо.

У вікні Link є ще кнопка Clone. Вона використовується у тому випадку, коли потрібно зв'язатись з ПК, на якому немає оболонки NC. Тоді на одному ПК вибираємо кнопку Clone, а на іншому задаємо зовнішню DOS - команду mode. При цьому оболонка NC копіюється г мінімальній кількості файлів і включається команда Link для нормального зв'язку.

Якщо при спробі встановити зв'язок між ПК, з'явиться червона попереджувальна табличка, це означає, що зв'язок неможливий. Причиною цього може бути:

відсутність контакту в кабелі, або на портах,

несправність порту,

не правильно вказано порт у вікні Link

• різні версії оболонки NC на ПК, що з'єднуються,

недостатньо синхронно було натиснуто кнопку Link, у вікну Link.

При усуненні однієї з причин, спробу зв'язку можна повторити.

При роботі в оболонці, часто виникає потреба швидко гасити та висвічувати ту чи іншу панель. Для цього використовують такі комбінації клавіш:

Ctrl+О - погасити дві панелі одночасно, або висвітити їх, якщо вони погашені; Ctrl+Fl - погасити ліву панель, або висвітити її, якщо вона погашена; Ctrl+F2 - погасити праву панель, або висвітити її, якщо вона погашена; Ctrl+P - погасити неактивну панель, або висвітити її, якщо вона погашена; Ctrl+U - поміняти панелі місцями.

При роботі з файлами одного або декількох типів зручніше щоб на екрані висвічувався не весь вміст каталогу, а лише файли потрібного типу. Особливо це зручно для каталогів, які містять велику кількість файлів.

Для цього в NC є спеціальний режим фільтрування інформації в панелі (Filter). Режим Filter вмикається при виконанні такої послідовності дій:

• заходимо в верхнє меню (клавіша F9) і вибираємо пункт Left або Right;

• вибираємо в підменю команду Filter;

• відкривається вікно показане на малюнку 3.9, в якому вибираємо кнопку Load, щоб

зчитати готовий шаблон фільтра;

Відкривається ще одне вікно, в якомувибираємо назву фільтра (шаблону) і натискаємо J;

Якщо в списку шаблонів потрібного немає, то у вікні представленому на малюнку 3.9. створюємо його. Для цього в полі Include пишемо шаблони для файлів, які потрібно виводити в панель (шаблони записуються за правилами прийнятими в DOS). Якщо потрібно в одному фільтрі використати одночасно декілька шаблонів, то записуємо їх через пропуск.

Наприклад, якщо потрібно створити фільтр для файлів растрових малюнків, то записуємо в Include:

В полі Exclude записуємо шаблони для файлів, які не потрібно показувати на екрані, серед тих що підлягають під шаблон Include.

Наприклад, якщо потрібно створити фільтр для файлів растрових малюнків, але в цей фільтр не включати файли ім'я яких складається з одного символу, то в полі Include, записуємо шаблони описані вище, а в полі Exclude записуємо шаблон. Тобто серед всіх файлів, що підлягають шаблону Include виключити з фільтра файли з іменем, що складається з одного символу. В полі Exclude, як і в Include, коли потрібно використати декілька шаблонів записуємо їх через пропуск.

Інколи необхідно відфільтрувати файли за датами створення та останньої модифікації, наприклад, показувати лише файли, створені після 1 січня 1998 року. Для таких випадків, використовують розділ File date. В полі After записуємо "найста*- ну" дату створення файла, що буде включена в фільтр, а в полі Before - "наймолодшу". Якщо заповнити лише After, то це буде сприйматись як діапазон дат від вказаної до текучої на даний момент. І, навпаки, якщо заповнити лише поле Before, то сприймається файли із датою створення до вказаної, включно (від "найстарших" дат на ПК). Коли не заповнювати жодне з даних полів, то сприймаються файли з будь-якою датою створення.

Як видно з малюнку 3.9., обмеження можна встановити, також на розміри файлів (розділ File Size). В полі Above вказуємо найменший розмір файлів, а в полі Below - найбільший. Якщо заповнити лише Above, то сприймаються файли з найменшим розміром, вказаним в полі, до найбільших файлів, які є на диску. І, навпаки, коли заповнене лише поле Below, то читаються файли від найменшого розміру (порожні файли - 0-байт) до файлів із вказаним розміром. Ко" \ не заповнювати жодне з даних полів, то обмеження за розміром не встановлюються.

В розділі Attribute filters можна встановити обмеження на файли за їх атрибутами, а саме Hidden-'невидимий", System-"cHCTeMHHft", Read Оп1у-"тільки для читання", Archive- "архівний". Directory-''каталог", ІЧопе-"без атрибутів". До того ж, якщо одна із опцій не відмічена, то файл, що не має такого атрибуту не буде виводитись в панель. Наприклад, якщо зняти відмітку з опції Hidden, то файли з атрибутом "невидимий" в панелі не показуються. Якщо зняти відмітку з опції Directory, то в панелі не будуть виводитись каталоги.

Після того коли встановлено всі необхідні опції та настройки натискуємо кнопку ОК, або Save, якщо необхідно запам'ятати даний фільтр для його наступних використань. Якщо вибрано Save, то відкривається додаткове вікно, де потрібно відмітити один із порожніх шаблонів і до цього вибираємо кнопку ОК. Відкривається ще одне вікно, де в полі Enter name of new filter вказуємо ім'я створеного фільтру.

Коли на інформацію, що виводиться в панелі встановлено фільтрацію, то у верхній стрічці панелі після шляху до текучого каталогу знаходиться значок " ♦ " та ім'я фільтру.

Якщо потрібно відмінити фільтрування інформації в панелі, викликаємо вікно FilO, де вибираємо кнопку Clear.

Розділ 4. Робота з файлами та каталогами в NC

4.1. Об'єднання файлів в групу

В NC можна працювати, як з окремим фалом чи каталогом, так із групою файлів або каталогів, що дозволяє виконати певну команду одночасно над кількома файлами (каталогами). Для того, щоб утворити таку групу, потрібні файли (каталоги) слід відмітити. У випадку, якщо відмічених файлів (каталогів) в панелі немає, то операції виконуються над тим файлом (каталогом) на якому знаходиться курсор.

Існує два способи об'єднання файлів та каталогів в групу:

• спосіб. Використовують для файлів, які не можна об'єднати за шаблоном або якщо їх

небагато. Для цього стаємо курсором на потрібний файл і натискаємо клавішу INSERT, або праву клавішу мишки. Щоб зняти відмітку, повторно натискаємо INSERT, або праву клавішу мишки.

• ий спосіб. Використовується для файлів, які можна об'єднати за шаблоном. Для цього

натискаємо "+" (плюс) на малому цифровому блоці клавіатури - відкривається вікно, в якому вказуємо потрібний шаблон і натискаємо J. Якщо потрібно зняти відмітку по шаблону натискаємо "-" (мінус) на малому цифровому блоці клавіатури - відкривається вікно, в якому вказуємо потрібний шаблон і натискаємо J. Для того, щоб поміняти відмітку файлів на протилежну, натискаємо "*" (зірочка) на малому цифровому блоці.

4.2. Створення каталогів в NC

Щоб створити каталог в ЫС, потрібно ввійти в каталог, в якому треба створити даний підкаталог, а тоді натиснути клавішу Е7. Відкривається вікно, в якому вказуємо ім'я створюваного каталога і натискаємо

Щоб створити каталог не переходячи до надкаталога створюваного каталогу, потрібно натиснути 8Иі1ї+Е7 і у вікні вказати шлях до створюваного каталогу, так як це прийнято в БОБ, а потім ім'я створюваного каталогу.

4.3. Створення та редагування файлів в N0. Внутрішній редактор

В N0, як і в будь-якій іншій оболонці, для створення та редагування файлів використовується вбудований внутрішній редактор. Це один із найпростіших текстових

8. Верхнє меню оболонки Norton Commander v.5.0


Верхнє меню NC активізується клавішеюF9 і складається з п'яти стандартних пунктів:

· Left - основні команди та операції при роботі з лівою панеллю;

· Files - продубльовані основні функціональні клавіші, а також операції виділення файлів;

· Disk - команди для роботи з дисками;

· Commands - команди спільні для двох панелей, а також сервісні та конфігураційні команди;

. • Right - основні команди та операції при роботі з правою панеллю.

Крім п'яти основних пунктів може бути ще один додатковий, що створюється користувачем.

У верхнє меню можна потрапити також за допомогою комбінації клавіш Ctrl+N (аналог F9). При натискуванні на Shift+F10 не просто активізується верхнє меню, курсор автоматично потрапляє на команду, яка виконувалась останній раз. Для запуску пункту меню курсором переходимо на нього і натискаємо J, або ж потрібно натиснути виділену букву пункту, тоді перехід відбувається автоматично на цю команду (з довільного місця меню) з одночасним запуском цієї програми.

Для відкриття підменю можна також натиснути клавішу 1.

Розглянемо детально кожен пункт меню: Пункти меню Left (Right)

Brief - виведення панелі в три колонки (коротка форма представлення інформації);

Full - виведення панелі в чотири колонки (повна форма представлення інформації);

1. Tree - виведення дерева каталогів в півпанелі (панель швидкого перегляду каталогів);

2. Info - видача інформації про протилежну панель (Ctrl+L);

3. Compressed Files - виведення панелі перегляду вмісту архівного файлу;

4. Find file panel - виведення панелі результатів пошуку файлів;

5. Quick View - виведення панелі швидкого перегляду файла(Ог1+(2);

6. Directory Information - виведення панелі видачі детальної інформації про каталог (Ctrl+Z);

7. Link - з'єднує комп'ютери по 0-модему;

8. On/Off-погасити (висвітити панель (Ctrl+Fl/F2);

Name - сортування файлів за іменами (Ctrl+F3);

1.2.. Extension - сортування файлів за розширенням (Ctrl+F4);

1.2.. Time - сортування за датою і часом створення (Ctrl+F5);

1.2.. Size - сортування за розміром (Ctrl+F6);

1.2.. Unsorted - розсортування файлів (Ctrl+F7);

1.2.. Re-read - перечитування диску в даній панелі (Ctrl+R);

1.2.. Filter - відфільтровування інформації в панелі;

1.2.. Drive - перехід на інший диск в даній панелі (Alt+Fl/F2). Пункт меню File

Перші вісім пунктів дублюють функціональні клавіші, а саме:

1.2.. Help - отримання допомоги по NC (F1);

1.2.. User menu - виклик меню користувача (F2);

1.2.. View - перегляд файлу (F3);

1.2.. Edit - редагування файлу (F4);

1.2.. Copy - копіювання файлів та каталогів (F5);

1.2.. Rename or move - перенесення та перейменування файлів та каталогів (F6);

1.2.. Make directory - створення каталогу (F7);

1.2.. Delete - знищення файлів та каталогів (F8);

1.2.. Split Merge - розбиття (поділ) файлів на частини та склеювання;

1.2.. File attributes - встановлення та зміна атрибутів файлів;

1.2.. Select group - відмітити файли в групу за шаблоном;

1.2.. Deselect group - зняти відмітку з файлів за шаблоном;

1.2.. Invert selection - зміна відмітки з виділених файлів на невиділені і навпаки;

1.2.. Restore Selection - відмінити будь-які відмітки з файлів;

1.2.. Quit - вихід з NC. Пункт меню Disk

1- Copy diskette - копіювання дискет;

1.2.. Format diskette - форматування дискет;

1.2.. Label disk - перегляд та зміна мітки диску;

1.2.. Network utilities - виклик мережевих утиліт (Shift+F2);

1.2.. Disk cleanup - очищення диску від зайвих файлів (Shift+Fl). Пункт меню Commands

1.2.. NCD Tree - швидкий пошук каталога на диску по дереву (Alt+F10);

1.2.. Find File - швидкий пошук файлів на диску (Alt+F7);

1.2.. History - видає 10-15 останніх команд, що виконувались (Alt+F8);

1.2.. EGA Line - переводить з 25 до 43 або 50 рядків на eKpam(Alt+F9);

1.2.. System information - видача інформації про комп'ютер та операційну систему;

1.2.. Swap panels - поміняти панелі місцями (Ctrl-U);

Panels on/off - погасити обидві панелі одночасно (Ctrl-O);

1.2.. Compare Directories - порівняння каталогів;

1.2.. Synchronize directories - синхронізація каталогів (Ctrl-F8);

1.2.. Terminal Emulation - використання модему в NC;

1.2.. Menu File Edit - створення меню користувача в NC;

1.2.. Extension File Edit - створення файла nc.ext (extension);

1.2.. Editors - встановлення зовнішнього редактора в залежності від розширення файлів;

1.2.. Configuration - встановлення конфігурації оболонки NC. Відкривається вікно, яке складається з семи підпунктів меню:

а). Screen - встановлення опції загальних настройок екрану;

б). Panel Options - встановлення настройок для панелей;

в). Screen Savers - встановлення зберігача екрану;

г). Printer/Mouse - встановлення опцій для принтера і мишки, а також порту до якого під'єднується принтер;,

д). Editor - визначає який редактор викликається на F4 та Alt+F4;

е). Confirmation - встановлення перепитування в NC на певні операції; є). Compression - встановлення опцій для архівування.

9. Довідник з використання "гарячих"клавіш в NC

Для зручного пошуку і швидкого виконання певних команд і операцій в оболонці N0 зручно використовувати "гарячі" клавіші і їх комбінації, тому подаємо довідник з використання цих клавішах.

Клавіші управління нижнім курсором:

Ctrl+S - перемістити нижній курсор на символ вліво.

Ctrl+D - перемістити нижній курсор на символ вправо.

Ctrl+А - перемістити нижній курсор на слово вліво.

Ctrl+F - перемістити нижній курсор на слово вправо.

Ctrl+ Ноше - перемістити нижній курсор на початок стрічки запрошення в DOS.

Ctrl+ End - перемістити нижній курсор на кінець стрічки запрошення в DOS.

Backspace - знищити символ зліва від курсора у стрічці запрошення в DOS.

Ctrl+H- аналогічно Backspace.

Delete - знищити символ над курсором у стрічці запрошення в DOS.

Ctrl+G- аналогічно Delete.

Ctrl+W - знищити слово зліва від курсора у стрічці запрошення в DOS.

Ctrl+ Backspace аналогічно Ctrl+W.

Ctrl+T - знищити слово вправо від курсора у стрічці запрошення в DOS.

Ctrl+K - знищити інформацію вправо від курсора до кінця рядка

запрошення в DOS. Esc - знищити всю інформацію в рядку запрошення в DOS

Ctrl+Y- аналогічно Esc.

Клавіші управління панелями:

Ctrl+O - погасити (висвітити) дві панелі одночасно.

Ctrl+P - погасити (висвітити) неактивну панель.

Ctrl+Fl - погасити (висвітити) ліву панель.

Ctrl+F2 - погасити (висвітити) праву панель.

Ctrl+U - поміняти панелі місцями.

Ctrl+L - висвітити (погасити) інформаційну панель (Info).

Ctrl+Z - висвітити (погасити) панель видачі детальної інформації про каталог

(Directory information).

Ctrl+Q - висвітити (погасити) панель швидкого перегляду файлу (Quick view).

Функціональні клавіші:

F1 Help- отримання допомоги по оболонці.

F2 Menu - виклик меню користувача.

F3 View - перегляд файлу.

F4 Edit - редагування файлу.

F5 Copy- копіювання файлів (груп файлів) та каталогів.

F6 RenMov - перенесення та перейменування файлів (каталогів).

F7 MkDir - створення каталогу.

F8 Delete- знищення файлів (груп файлів) та каталогів.

F9 PulIDn - вихід у верхнє меню.

F10 Quit - вихід з оболонки NC.

Комбінації функціональних клавіш:

Розділ 1. Поняття про комп'ютерні віруси.

• •їх класифікація

Перші комп'ютерні віруси (в подальшому - віруси) з'явились на початку 80-х років. Поняття "комп'ютерний вірус" вперше ввів відомий англійський програміст Коуен. Цей термін прозвучав в 1984 році на конференції з безпеки інформації, яка проходила в США.

Кількість комп'ютерних вірусів збільшується з кожним роком. В 1990 році було відомо близько 500 вірусів, в 1992 - 1500, в 1994 - 4000, в 1996 - 8000, 1998- 15000. На цьому розвиток вірусів не зупиняється.

Що ж це за явище - "комп'ютерний вірус"? Це програма, створена людиною. Жоден вірус, що "працює" на ПК, не може виникнути ні з чого. Він створюється програмістами. Вірус може знаходитись не лише у файлі, з яким переважно асоціюється поняття програми - це може бути просто сукупність машинного коду, що поширюється по комп'ютерній мережі. Але, все Ж - таки, у всіх випадках, цей код створений людиною.

Причин створення вірусів дуже багато. Для декого віруси є їхнім бізнесом. До того ж не тільки для авторів, але й для тих, хто з цими вірусами бореться. Для інших - це хобі. Хобі збирання вірусних колекцій і хобі написання вірусів. З останнього до речі, починав відомий програміст, що займається саме боротьбою з вірусами - Ігор Данилов. Для третіх, створення вірусів - просто спосіб показати свій успіх і незалежність, оскільки в певних колах подібна діяльність просто необхідна для підняття престижу. Ще для когось віруси - покликання, адже бувають лікарі за покликанням, отож, може бути і комп'ютерний лікар за покликанням. Для декого віруси служать приводом пофілософствувати на теми виникнення і розвитку "комп'ютерного життя". Віруси - це навіть стаття Кримінального кодексу.

В багатьох країнах, наприклад, тільки за написання шкідливої програми можливе позбавлення волі терміном до п'яти років, а подекуди і більше. Та для більшості користувачів комп'ютерні віруси - це щоденний головний біль, причина порушень в роботі комп'ютера - ворог номер один.

Вірус - це програма, хоча деякі початківці до цього часу про це не знають. І, очевидно, що шкодити вона може лише програмно, але ніяк не апаратно. Страшні казки про віруси, які вбивають і позбавляють розуму користувачів за допомогою виведення на екран смертельної кольорової гамми, були і залишаються тільки казками. Так само вірус не може пошкодити ніякого пристрою ПК. Отже, не потрібно при виході з ладу певного вузла ПК шукати причину у вірусах. Не існувало, не існує і не з'явиться такий вірус, який би пошкодив апаратну частину ПК. Про це потрібно завжди пам'ятати. Отже однією із характеристик комп'ютерного вірусу є його здатність приносити шкоду програмному забезпеченню ПК. Але це не єдина характеристика вірусів, адже існують віруси, які не займаються нічим, крім саморозмноження.

4.10. Швидкий пошук каталогів в NC. Робота з деревом каталогів

Пошук каталогів на диску в NC реалізований дещо по іншому ніж пошук файлів і здійснюється через дерево каталогів.

1.Для здійснення пошуку виконуємо наступні дії:

Натискаємо комбінацію клавіш Alt+F10, при цьому на весь екрані з'являється дерево каталогів (мал. 3.16.).

2.У полі Speed Search вказуємо перший символ імені потрібного каталогу. При цьому курсор автоматично потрапляє на каталог, який починається на даний символ імені. Якщо це ще не наш каталог - натискаємо другий символ імені. У разі потреби третій і т. д.

Коли курсор потрапив на потрібний каталог, натискаємо J, при цьому він автоматично відкривається в панелі.

Натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+J, можна автоматично перевести курсор на наступний каталог, що починається на символи введені в полі Speed Search.

Каталог активний - в даний момент буде відмічений жовтим (зеленим) кольором. В описаному дереві каталогів крім пошуку можна також виконувати деякі інші операції над каталогами. До них відносяться:

1. Створення каталогу: натискаєо Р7 і в і юлі що утвориться записуємо ім'я нового каталогу.

2. Перейменовування каталогу: встановлюємо в дереві на потрібному каталозі курсор і натискаємо Р6, при цьому на його імені з'явиться курсор, з допомогою якого редагуємо (змінюємо) ім'я каталогу.

3. Знищення каталогу: встановлюємо на ньому курсор і натискаємо клавішу Р8.

В дереві каталогів не можливо знищити каталог, коли він активний (виділений жовтим кольором), або в ньому є інші підкаталоги або файли.

Трапляються випадки, коли дерево каталогів, яке виведене у вікні, не зовсім відповідає реальному дереву каталогів на диску.

Наприклад, один із каталогів знищений користувачем, а його ім'я, ще виводиться в дереві. В таких випадках дерево потрібно повторно просканувати, натиснувши клавішу F2. При цьому отримуємо реально існуюче на диску дерево.

Встановлення та зміна атрибутів файлів через оболонку Norton Commander v.5.0

В попередніх частинах посібника було введене поняття атрибуту файла. Сказано було й те, що атрибути встановлюються і знімаються зовнішньою командою DOS attrib. В оболонці також можна змінювати атрибути файлів, до того ж їх можна міняти як в окремому файлі, і в групі файлів.

Для того, щоб в NC змінити атрибути окремого файлу, потрібно:

1. Встановити на нього курсор.

2. Натиснути F9, для входження у верхнє меню.

3. Вибрати пункт Files, а в ньому підпункт File Attributes.

4. Відкривається вікно, показане на мал. 3.17, в якому вже існуючі атрибути, відмічені. За допомогою клавіші пропуск встановлюємо або знімаємо потрібний атрибут. Після цього потрібно перейти на кнопку Set і натиснути J.

Коли міняємо атрибути в групі файлів, то попередньо їх потрібно відмітити, а вже Мал. 3.17.

Вікно зміни атрибутів тоді ввійти в меню окремого файла.

Коли міняємо атрибути в групі файлів, то попередньо їх потрібно відмітити, а вже тоді ввійти в меню.

В NС на каталоги атрибути встановити (зняти) неможливо. Якщо курсор знаходиться на каталозі, або каталог відмічено в групу, то атрибути встановлюються не на каталог, а на файли, що в ньому знаходяться.

При зміні атрибутів групи файлів (або файлів у відміченому каталозі) вікно атрибутів має дещо інший вигляд (мал. 3.18). В цьому вікні, в колонці Set відмічають атрибути, що встановлюємо, а в колонці Clear, що знімають.

Якщо серед відмічених є каталоги, то обов'язково потрібно відмітити опцію Include subdirectories. Крім того на відмічені файли можна встановити обмеження, відфільтрувавши частину з них. Для цього, потрібно натиснути кнопку Filters, відкриється однойменне вікно, робота з яким, описана в розділі 3, даної частини ("Види панелей NC. Дії над панелями"). Встановивши всі необхідні опції натискають кнопку Set.

В NC, крім атрибутів файлів є ще поняття "схований файл". Це режим, коли файли з атрибутами "невидимий" та "системний" не видно в панелях. Коли цей режим відключений, то файли з даними атрибутами видно, але справа від їх імен стоїть спеціальний символ у вигляді сіточки.

Мал. 3.18. Вікно зміни атрибутів групи файлів
Для того, щоб сховати "невидимі" та "системні" файли, потрібно виконати наступні дії:

1. Зайти у верхнє меню і вибрати пункт Commands, а в ньому підпункт Configuration.

2. Потім вибрати пункт Panel Options

3. В діалоговому вікні потрібно зняти відмітку з опції[ ] Show hidden files. Потім натиснути OK і ще раз ОК, у меню Configuration

Для того, щоб показати сховані файли, потрібно виконати зворотну операцію, і відмітити опцію [х| Show hidden files.

Єдиним випадком, коли в ТЧС не знищуються каталоги, є випадок, коли в них присутні "заховані" файли.

4.12. Операції архівування та розархівування файлів через оболонку Norton Commander v.5.0

В оболонці NC, можна здійснювати ще одну цікаву та важливу операцію - це архівування та розархівування файлів.

Архівування - це процес стискування інформації з метою економії дискового простору.

Сам процес та методи архівування ми розглянемо, у п'ятій частині посібника, а поки що розглянемо послідовність дій, які потрібно виконати в NC, для проведення цієї операції. Однак, поки що не будемо заглиблюватись у сам процес архівування.

Для архівування файлів потрібно виконати операції у наступній послідовності:

• Ввійти в каталог де буде розміщено архівний файл.

• В протилежній панелі перейти в каталог де знаходяться файли, що архівуються, і відмітити їх.

Натиснути AU+F5. Відкривається вікно, де в полі Compress using... to вказано шлях

до архівного файла. Якщо з цим шляхом ви не згідні, то потрібно змінити його. В кінці шляху вказане ім'я архівного файла по замовчуванню (default).

Мал. 3.19. Вікно архівування файлів

Рекомендуємо, це ім'я знищити і вказати своє ім'я архівного файла.

• Перейти на кнопку Select Method. Відкривається меню, в якому клавішею пропуск потрібно вибрати архіватор яким буде виконуватися архівування.

• У разі потреби відфільтрувати файли що архівуються, перейти на кнопку Filters, відкривається однойменне вікно, робота з яким, описана в розділі 3 "Види панелей NC. Дії над панелями".

• У випадку коли потрібно відмітити опцію Delete files afterwards файли, що були до архівування будуть знищені і залишаться лише файли в архіві.

• Відмітивши всі необхідні опції потрібно вибрати кнопку Compress і натиснути J.

Для проведення зворотньої операції розархівування, слід виконати наступні дії:

В одній із панелей ввійти в каталог куди буде здійснюватися розархівування файлів.

• В іншій панелі потрібно ввійти в каталог де знаходиться архівний файл і встановити курсор на його імені; Натиснути AIt+F6, це приведе до відкривання вікна, показаного на малюнку 3.20.

Мал. 3.20. Вікно розархівування файлів

В цьому вікні, у разі потреби, слід вибрати яким саме архіватором буде розархівовуватись інформація. Для ццього вибирають кнопку Select method (в більшості випадків приймають той архіватор, який пропонує сама оболонка і не використовують цієї кнопки) і натискають J.

Якщо в архіві знаходяться каталоги, то, для того щоб вони розархівувались, потрібно відмітити опцію Include subdirectories.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 864 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.041 с)...