Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні напрями підвищення енерго-екологічної ефективності об'єктів теплоенергетики



Підвищити енерго-екологічну ефективність теплоенергетичних об'єктів можна за рахунок:

- використання природоохоронних заходів та застосування заходів щодо енергозбереження;

- застосування екологічного моніторингу;

- стимулювання розвитку наукових досліджень і практичного викори­ стання новітніх наукових досягнень і науково-технічних розробок.

Найбільше капіталоємними є природоохоронні заходи. Капіталовкла­дення в ці заходи становлять 2 % від внутрішнього продукту в США і Японії, 1,2-1,8 % - у країнах Західної Європи. Ці кошти використовують на спорудження й експлуатацію очисних споруд. Обсяг капіталовкладень у них може становити більше 30 % від вартості основних промислово-виробничих фондів. При цьому природоохоронні заходи не дають 100 % ефекту очищення шкідливих викидів. Уловлювання викидів не вирішує проблему відходів і лише переводить їх у безпечнішу для навколишнього середовища форму. Тому останнім часом в усьому світі переважає стра­тегія використання відходів виробництва, ресурсо- й енергозбереження. Відповідно до цієї стратегії створюють умови комплексного використан ня сировини (паливно-енергетичних ресурсів) і енергії в циклі сировинні ресурси - виробництво - використаннявторинні ресурси таким спосо­бом, щоб виключити вплив, що порушує рівноважний стан функціону­вання навколишнього середовища.

Запровадження безвідходних технологій передбачає:

1) комплексне використання сировини;

2) створення замкнених газо- і водооборотних систем;

3) розробку принципово нових і вдосконалення діючих процесів ви­
робництва;

4) переробку і використання енергетичних відходів (теплоти, золи,
шлаків, продуктів очистки димових газів тощо).

Сьогодні в багатьох країнах відходи ТЕС слугують сировиною для виготовлення будівельних матеріалів, бетонних блоків, панелей, дорож­нього покриття, силікатної цегли. У США з цією метою їх використову­ють на 20 %, у Великобританії - на 60 %, у Франції - на 72 % і у Фінлян­дії - на 84 %.

Одним із напрямів підвищення екологічної ефективності енергетики є енергозбереження. Цей напрям дозволяє зменшити енергоємність одини­ці продукції за рахунок модернізації та вдосконалення виробничих про­цесів.

У багатьох країнах використовують різні стимули та способи для еко­номії енергії на виробництві і в побуті, зокрема: упровадження норм і обмежень споживання енергії та палива з відповідними системами штра­фів за перевитрату, уведення літнього часу, поліпшення теплоізоляції жи­тлових будинків і виробничих приміщень тощо.

У деяких штатах США діє система пільгових кредитів для енергоге-нерувальних компаній, які реалізують заходи щодо зниження токсичності димових газів енергоустановок.

Важливим напрямом підвищення екологічної безпеки енергетичних об'єктів є впровадження екологічного моніторингу і розвиток систем екологічної інформації. Екологічний моніторинг проводять на чотирьох рівнях:

- локальному - на території окремих об'єктів, міст, на ділянках
ландшафтів, промислових об'єктів і прилеглих до них територій;

- регіональному - у межах адміністративно-територіальних одиниць,
території екологічних і природних регіонів;

- національному - на території країни, зокрема з використанням кос­
мічних засобів спостереження;

- глобальному - спеціалізовані організації на підставі міжнарод­
них угод.

Значним напрямом підвищення енергетичної ефективності і еколо­гічної безпеки об'єктів теплоенергетики є стимулювання розвитку і практичного використання новітніх наукових досягнень і науково-технічних розробок у галузі технології переробки і спалювання палива, удосконалювання та розробка нових технологій перетворення хімічної енергії палива на інші види енергії, удосконалювання робочого проце­су з метою зниження рівня незворотних втрат в окремих елементах і фрагментах енергетичних установок, зниження втрат теплової та елек­тричної енергії під час передачі її споживачеві, поліпшення умов екс­плуатації та підвищення надійності роботи енергетичних установок. Особливу увагу в цьому напрямі приділяють професійній підготовці обслуговуючого персоналу і вдосконалюванню систем автоматизації і керування енергоустановок.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...