Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Енергоспоживання як критерій рівня розвитку і добробуту суспільства



Енергетика і паливно-енергетичний комплекс, що реалізує її призна­чення, є основою існування і розвитку цивілізації. Концентруючи величез­ні матеріальні ресурси, переробляючи колосальні паливно-енергетичні ресурси, активно втручаючись у гідро-, літо- й атмосферне середовище, енергетика здатна змінити і вже змінює природне його становище.

Пізнаючи закони природи і створюючи потужнішу техніку, людство за масштабами свого втручання в природне середовище зрівнялося з пла­нетарними силами. Спровоковані діяльністю людини екологічні катаст­рофи не поступаються за масштабами свого руйнівного потенціалу ядер­ній загрозі. Отже, на сучасному етапі розвитку енергетики вже недостат­ньо розглядати її взаємодію з навколишнім середовищем на рівні окре­мих локальних впливів.

Перед людством сьогодні особливо гостро стоять три важливі взаємо­залежні проблеми - забезпечення харчуванням, енергією та екологічна безпека. У розв'язанні цих проблем особливе місце належить енергетиці, від розвитку якої залежить економічний стан (занепад або процвітання суспільства), а також стан навколишнього середовища. Отже, одним з основних завдань фахівців і відповідних закладів є вивчення умов утво­рення шкідливих викидів у процесі виробництва теплової та електричної енергії, їх впливу на навколишнє середовище, розробка методів і при­строїв їх нейтралізації. Актуальність цих проблем визначається як недос­коналими енерготехнологіями, так і високим темпом використання ПЕР.

Загальне уявлення про світове використання ПЕР за останні сто років дають дані табл. 1.5.

Таблиця 1.5. Використання енергоресурсів у світі

Показник          
Сумарне енерговикористання, млрд т 0,95 2,86 7,3 17,0 30,0
Населення, млрд осіб 1,62 2,5 3,6 4,6 6,0
Питомі енерговитрати (т у. п. на 1 особу на рік) 0,59 1,16 2,03 3,7 5,0

Особливо актуальні питання взаємодії енергетики і навколишнього середовища для районів і регіонів з підвищеною концентрацією населен­ня і промислового виробництва.

Структура споживання ПЕР. Структура споживання ПЕР відобра­жає так званий паливно-енергетичний баланс (ПЕБ), який характеризує розподіл у відсотках або в еквівалентних одиницях теплоти різних пер­винних енергетичних ресурсів у всіх галузях народного господарства. Порівняльне споживання ПЕР різними країнами (Україною, Великобри­танією і Фінляндією) наведено в табл. 1.6.

Таблиця 1.6. Порівняння структури споживання ПЕР різними країнами (1995 р.)

Держава     Розподіл ПЕР, %
Тверде паливо Нафта Газ Ядерне паливо Інші види Усього (Мт н.е.*)
Україна           106,5
Великобританія           219,3
Фінляндія           30,8

* Мт н.е. - мегатонна (106т) нафтового еквівалента (І т н.е. = 41,86 ГДж).

Розвиток енергоспоживання визначається двома тенденціями: зрос­танням споживання енергоресурсів на душу населення і зростанням са­мого населення. Зростання споживання енергоресурсів залежить від роз­витку науки і техніки або стану економіки. Якщо в середині XX ст. насе­лення Землі становило 1,7 млрд осіб, то в кінці воно перевищило 6,0 млрд осіб. Очікується, що до середини XXI ст. на Землі буде жити приблизно 10 млрд осіб.

У нинішніх кліматичних умовах і за досягнутого рівня розвитку сільськогосподарського виробництва наша Земля здатна прокормити 15-20 млрд осіб. Якщо припустити, що до кінця XXI ст. населення Землі становитиме 20 млрд осіб, а середнє споживання енергоресурсів на людину досягне нинішнього рівня США (130 тис. кВтгод на рік), то до 2100 р. на Землі буде споживатися ПЕР у 30 разів більше, ніж у кінці XX ст.

Забезпечити високі темпи використання ПЕР можна: розвідкою та ор­ганізацією видобутку традиційних ПЕР і розробкою наукоємних техноло­гій для повнішого й ефективнішого використання джерел, які раніше вважали нерентабельними, розробкою енергоощадних технологій у про­мисловості та опанування нетрадиційних джерел енергії.

Показниками науково-технічного розвитку суспільства і його добробуту є два основні енергетичні критерії - енергоспоживання на душу населення і енергоємність ВВП, сукупність яких адекватно характеризує стан економі­ки держави і добробут його населення. Зазвичай високорозвинені країни вирізняє високий рівень енергоспоживання на душу населення і низька енер­гоємність ВВП (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Залежність енергоємності ВВП від його питомого показника для різних регіонів

світу (1995 p.): 1 - Тихоокеанський регіон; 2 - Європейський Союз; 3 - Середній Схід;

4 - середньосвітовий показник; 5 - Латинська Америка; б - Середземномор'я;

7 - Африка; 8 - Азія; 9 - Центральна та Східна Європа; 10 - колишній СРСР

1.6. Енергетика і навколишнє середовище

Виробництво енергії і теплоти на базі використання традиційних ПЕР є унікальним за масштабами матеріального та енергетичного обміну з навколишнім середовищем. Споживаючи величезну кількість природ­них первинних ресурсів у вигляді твердого, рідкого і газоподібного пали­ва, річна витрата якого наблизилася до 14 млрд т н.е. (питомого палива в нафтовому еквіваленті на рік), і кисню повітря - 87,5 млрд т на рік, енер­гетичне виробництво крім вторинної енергії видає кінцевий продукт у вигляді газоподібних і твердих продуктів згорання, а також стічної води.

Екологія й економіка природокористування ще не в змозі повною мі­рою оцінити збиток природному середовищу і народному господарству, завданий цими викидами.

Традиційні способи виробництва теплової й електричної енергії в ко­тельних і ТЕС пов'язані з негативним локальним і глобальним впливом на навколишнє середовище, зумовленим:

- викидом в атмосферу таких шкідливих речовин, як оксиди сірки та азоту, монооксиди вуглецю, тверді частинки золи, канцерогенні органічні речовини, зокрема бенз(а)пірен та ін.;

- викидом величезних кількостей діоксиду вуглецю, що є основним чинником виникнення «парникового ефекту»;

- тепловим забрудненням навколишнього середовища;

- скиданням мінералізованих і нагрітих вод;

- споживанням у великих об'ємах кисню і води;

- забрудненням ландшафту;

- виникненням електромагнітних та електростатичних полів.

Велику роль у згладжуванні енергетичної проблеми і підвищенні жит­тєвого добробуту населення відіграє енергозбереження - один з пріорите­тних напрямів сучасної енергетичної політики. Так, економія 1 т вугілля зменшує викиди золи на 250 кг, оксидів сірки - приблизно на 2 кг, оксидів азоту - на 3 кг, оксиду вуглецю - на 10 кг; економія 1 т мазуту скорочує викиди сірчистого ангідриду на 40 кг, оксиду вуглецю - на 12 кг; економія 1 000 м природного газу зменшує викиди оксиду азоту на 2,5 кг, оксиду вуглецю - на 8 кг. У результаті підвищення ефективності використання ПЕР за рахунок термодинамічних факторів можливе істотне зниження пи­томої витрати палива на виробництво 1 кВттод електроенергії, що підви­щує екологічну безпеку енергетичних об'єктів. Ще актуальнішим є розви­ток ' використання відновлюваних джерел енергії. Останнє особливо важливо в контексті заходів, вжитих міжнародним співтовариством щодо зниження дії «парникового ефекту», і виконання інших зобов'язань, пов'язаних із можливою зміною клімату Землі.

Контрольні питання

1. Етапи освоєння енергії людством.

2. Характеристика основних систем енергетичної галузі для виробницт­ва електроенергії.

3. Основні поняття для енергетики, енергопостачання, паливно-енергетичного комплексу.

4. Основні складові паливно-енергетичного комплексу.

5. Види паливно-енергетичних ресурсів.

6. Типи електростанцій та характеристика енергопостачання і споживан­ня як основ розвитку і добробуту суспільства.

7. Характеристика основних джерел виробництва енергії.

8. Структура первинних енергетичних ресурсів України.

9. Характеристика малої енергетики країни.

10. Структура та особливості споживання ПЕР в Україні.

11. Загальна характеристика шкідливого впливу теплоенергетики на навколишнє середовище.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 747 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...