Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вячеслав Глазычев



Розквіт цієї археологічної кульури припав на добу енеоліту.

Назва трипільська культура,так само,як і назва її носіїв,умовна.Вона походить від назви с.Трипілля на Київщині,неподалік якого Вікентій Хвойка виявив рештки життєдіяльності давніх хліборобів.Ця культура проіснувала на наших землях майже півтори тисячі років - від 4 тисячоліття до н.е. до середини 3 тисячоліття до 4 н.е. Основу господарського життя носіїв трипільської культури становило перелогове рільництво,що передбачало використання ділянок землі доти,доки не вичерпувалася їхня родючість. Воги сіяли ячмінь,пшеницю,вирощували майже всі нині відомі в Україні садовогородні культури. Землю обробляли дерев'яною мотикою з кам'яним чи кістяним наконечником,а згодом-ралом.Відомо також,що племена трипільців розводили велику рогату худобу,кіз,овець,свиней.Трипільці виготовляли глиняний посуд у спеціальних гончарних печах,а потім розмальовували складними візерунками чорною,брунатною,червоною,рідше білою фарбами.(малюнок 1)

Малюнок 1

Трипільська людність жила сім'ями,що об'єднувалася в громади,а пізніше- у племена.

Спершу поселення трипільців були невеликими.у них мешкало 50-60 осіб.Будинки розташовували колом для худоби в центрі.Згодом трипільці почали споруджувати велетенські селища- проміста,у яких мешкало до 10 тис.душ. Промісто Майданецьке на Черкащині займало площу 300-400 гектарів і складалося майже з 2 тис.жителів.

На мою думку,трипільська культура - це цивілізація,тому що це був сконструйований лад,який оперативно та розсудливо діяв. Трипільці зробили великий внесок у культуру у галузі мистецтва.

Вячеслав Глазычев





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...