Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи і засоби обеззаражування техніки і транспорту



Дезактивація, дегазація і дезинфекція техніки і транспор­ту може бути частковою і повною.

Часткова дезактивація проводиться з метою зниження ступені зараження техніки і транспорту. Проводиться звичай­но після виходу з зараженого району, коли позволяє обстанов­ка. Для її проведення в першу чергу використовують підручні засоби, а також розчини для дезактивації і дегазаційні комп­лекти і прибори.

Повна дезактивація проводиться з метою повного вида­лення радіоактивних речовин з всієї поверхні техніки і транс­порту до допустимих величин зараження. Способи дезактивації техніки і транспорту:

змивання радіоактивних речовин розчинами для дезакти­вації, водою і розчинниками з одночасною обробкою зараже­ної поверхні щітками дега-заційних машин і приборів дозволяє знизити зараженість в 50-80 разів;

змивання радіоактивних речовин струменем води під тис­ком дозволяє знизити зараженість в 10-20 разів;

видалення радіоактивних речовин переривистим газокрапельним потоком з використанням спеціальної техніки з тур­бореактивними двигунами;

видалення радіоактивних речовин обтиранням заражених поверхонь тампонами з мотлоху (з клоччя), змоченими розчи­нами для дезактивації, водою або розчинниками; викорис­товується, в основному, для внутрішніх поверхонь техніки і транспорту;

замітання (змивання) радіоактивного пилу віниками, щіт­ками, мотлохом та іншими підручними засобами; викорис­товується, в основному, при проведенні часткової дезакти­вації;

видалення радіоактивного пилу методом відсмоктування пилу; здійснюється за допомогою спеціальних комплектів (ДК-4).

При частковій дегазації і дезінфекції з використанням дегазаційних комплектів насамперед оброблюються ті части­ни і поверхні техніки і транспорту, з якими необхідний кон­такт при виконанні роботи (поставленої задачі).

Повна дегазація складається з повного обеззаражування або видалення з всієї поверхні техніки і транспорту отруйних речовин шляхом протирання заражених поверхонь розчинами для дегазації; при відсутності їх можуть бути використані розчинники і розчини для дезактивації. Для протирання вико­ристовуються щітки дегазаційних машин, комплектів і при­борів або мотлох (клоччя).

Повна дезінфекція виконується тими же способами, що і дегазація, але тільки з використанням активних розчинів для дегазації і дезінфекції. Якщо можливо, то доцільно провадити відразу повну, а не часткову дезактивацію, дегазацію і дезінфекцію техніки і транспорту.

Поливальна мийна машина ПМ-130 може використо­вуватися для дезактивації, дегазації і дезінфекції території, споруд і техніки. В обладнанні ПМ-130 для цього є три насад­ки, два пожежних рукава з брандспойтами і обладнання для очищення від снігу.

Основні тактико-технічні дані ПМ-130: тип базового шасі ЗІЛ-130, ємність цистерни 6000 л, ширина смуги миття до 8 м, ширина смуги поливки до 18 м, ширина смуги підмітання 2,3 м, витрати води при митті 1 л, при поливці - 0,25 л, робоча швидкість при митті (поливі) 20 км/г.

Мотопомпа М-600 використовується для дезактивації струменем води великої техніки, а також для подання води з відкритих джерел води на площадки оброблення.

Основні тактико-технічні дані М-600: продуктивність при напорі 55 м вод. ст. 530 л/хв., висота забору води 5м, висота нагнітання води до 55 м, час розгортання в робочий стан 5 хв., кількість одночасно об'єктів для дезактивації 1-2, розрахунок 1-2 чол.

Пункт спеціальної обробки ПуСО (рис.11.2) призначає­ться для проведення повної санітарної обробки особового складу і населення, повної дезактивації, дегазації і дезінфекції озброєння, техніки, дезактивації і дезінфекції обмундиру­вання, одягу, взуття і засобів захисту. Розгорається на незараженій місцевості близько або безпосередньо в районі дій сил ЦО, що підлягають спеціальній обробці.

 
 

Принципова схема пункту спеціальної обробки

 
 

Станція обеззаражування транспорту СОТ (рис. 11.3) створюється для проведення повного обеззаражування техні­ки і автотранспорту невоєнізованих формувань ЦО. СОТ формується на базі гаражів, міських автохозяйств, станцій тех­нічного обслужування автомобілів, мийних відділень трамвай­них і тролейбусних депо.

Можливості СОТ: по дезактивації вантажних автомобілів струменем води із брандспойтів – 90 од.; по дегазації протиранням змоченим мотлохом – 60 од. (з розрахунку роботи 20 годин за добу).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...