Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Берилій. Магній. Лужноземельні метали



Основні теоретичні відомості

До головної підгрупи II групи елементів періодичної системи належать Берилій Be, Магній Mg, Кальцій Са, Стронцій Sr, Барій Ва і Радій Ra.

У зовнішньому електронному шарі атомів елементів цієї підгрупи розміщується по два валентних s-електрона, отже, ці елементи є металами.

Всі елементи головної підгрупи II групи крім Берилію мають яскраво виявлені металічні властивості. Метали головної підгрупи легко віддають свої зовнішні валентні електрони і перетворюються на катіони Ме2+. Згідно з електронною будовою, метали головної підгрупи II групи у сполуках виявляють ступінь окиснення +2, та валентність ІІ.

За величинами енергій йонізації можна зробити висновок, що активність металів зростає зі збільшенням протонного числа елементів, тобто від Берилію до Радію.

Перші два елементи підгрупи — Берилій і Магній — відрізняються від інших своїх аналогів. Берилій за властивостями подібний до Алюмінію виявляє амфотерні властивості, Магній дещо подібний до Літію, а Кальцій, Стронцій, Барій і Радій дуже подібні між собою (їх виділяють в окрему підгрупу лужноземельних металів).

Всі метали головної підгрупи II групи мають сріблястий блиск, проте блискучими залишаються на повітрі тільки Be і Mg, а лужноземельні метали швидко вкриваються плівкою оксидів та нітридів, яка не має захисних властивостей (на відміну від оксидної плівки на поверхні Be і Mg).

Барій та стронцій зазвичай зберігаються під шаром керосину або аналогічно радію в запаяних скляних трубках, тоді як інші метали цього ряду, як менш сильні відновники, можна зберігати просто в закритих склянках.

Кальцій, стронцій, барій та радій окиснюються киснем повітря, перетворюючись на білі землисті порошки оксидів, які під час розчинення у воді дають луги (звідси назва — лужноземельні). Тому лужноземельні метали доцільно зберігати під шаром органічних інертних рідин.

Всі метали головної підгрупи II групи, як дуже активні, безпосередньо сполучаються з різними неметалами (киснем, сіркою, галогенами, вуглецем, силіцієм, а деякі і з воднем).

Кальцій, стронцій та барій під час нагрівання легко реагують з воднем з утворенням гідридів МеН2.

Взаємодія з водою термодинамічно можлива практично для всіх металів:

Me +2О = Ме(ОН)2 + Н2↑.

Проте поверхня берилію вкрита дуже стійкою оксидною плівкою, що не реагує з водою навіть за температури червоного жару. Магній стійкий проти дії холодної води, але енергійно взаємодіє з киплячою водою. Кальцій, стронцій і барій реагують з водою майже з такою самою швидкістю, як і літій.

Са +2О = Са(ОН)2 + Н2↑.

Метали головної підгрупи II групи легко розчиняються у розбавлених розчинах кислот-неокисників з виділенням водню:

Be + 2НС1 = ВеС12 + Н2↑.

Під час взаємодії з розбавленим розчином HNO3 серед продуктів відновлення нітратної кислоти переважає нітрат амонію, тобто всі ці метали активні відновники:

4 Me + 10HNO3 = 4Мe(NO3)2 + NH4NO3 + 3Н2О.

Берилій здатний взаємодіяти також з лугами, чим і відрізняється від своїх аналогів:

Be + 2NaOH + 2Н2О = Na2[Be(OH)4] + Н2

У промисловості і в лабораторії оксиди металів головної підгрупи II групи добувають не з самих металів, а термічним розкладанням відповідних карбонатів або гідроксидів:

СаСО3 → СаО + СО2

ВаО зручно добувати нагріванням нітрату барію:

2Ba(NO3)2 = 2BaO + 4NO2 + O2

Оксиди кальцію, стронцію, барію, радію та дрібнокристалічний оксид магнію здатні легко сполучатися з водою з утворенням основ Ме(ОН)2, в той час як амфотерний гідроксид берилію Ве(ОН)2 добувають непрямим способом.

Оксид кальцію відомий під назвою негащене, або палене, вапно. Після гашення водою утворюється гашене вапно, яке застосовується у виробництві соди, у будівництві.

СаО + Н2О → Са(ОН)2

Гідроксиди кальцію, стронцію, барію — сильні основи, які за силою поступаються лише гідроксидам s-елементів І групи. В ряду Са(ОН)2 — Sr(OH)2 — Ва(ОН)2 зростає основний характер гідроксидів. У цьому самому напрямку посилюються їх розчинність і термічна стійкість.

Розчин Ва(ОН)2 (баритова вода) — важливий лабораторний реактив для якісного виявлення вуглекислого газу. Са(ОН)2 (вапняне молоко, гашене вапно) застосовується як дешева розчинна основа.

Крім оксидів метали головної підгрупи ІІ групи можуть утворювати й пероксиди. Найлегше утворюють пероксиди найактивніші метали.

У разі нагрівання ВаО до 600 °С за наявності кисню утворюється пероксидбарію:

2ВаО + О2 = 2ВаО2.

Більшість нітратів, хлоридів, бромідів, йодидів, ацетатів, перхлоратів металів головної підгрупи II групи розчинні у воді. До малорозчинних належать сульфати (за винятком BeSO4 і MgSO4), карбонати, оксалати, фосфати, арсенати, фториди (за винятком BeF2).

З нерозчинних солей слід відмітити карбонати МеСО3 та ортофосфати Ме3(РО4)2. Розчинність сульфатів МеSO4 зменшується від Ве до Ra; сульфати Sr, Ba, Ra практично нерозчинні; СаSO4 частково розчинний, а сульфати Ве та Мg мають високу розчинність.

Хромат барію ВаСr O4 на відміну від хромату стронцію, розчинного в оцтовій кислоті, розчиняється в соляній кислоті. Хромати мають жовте забарвлення.

Летучі солі кальцію, стронцію та барію забарвлюють полум’я газового пальника відповідно у карміново-червоне, кармінове, жовто-зелене світло.

Твердість води та методи її усунення

Вмістом у природній воді йонів Са2+ і Mg2+ зумовлена її твердість. У твердій воді не піниться мило (мило — натрієва сіль вищих карбонових кислот, наприклад стеаратної, пальмітатної тощо). Утворені за реакцією обміну кальцієві і магнієві солі цих кислот у воді не розчинні.

Під час кип'ятіння твердої води на стінках посуду (котлів) утворюється осад (накип), що складається з карбонатів кальцію і магнію — продуктів термічного розкладання розчинних у воді гідрогенкарбонатів і CaSO4·2Н2О. Розчинність CaSO4·2Н2О зменшується з підвищенням температури.

Застосування твердої води неможливе в ряді виробництв. У разі тривалого використання твердої води утворюється товстий шар накипу, який не тільки зумовлює зниження теплопровідності стінок апаратів, у яких кип'ятиться вода, а й може призвести до вибуху внаслідок перегрівання цих апаратів.

Сумарний вміст солей магнію і кальцію у воді називається її загальною твердістю.

Загальну твердість води поділяють на тимчасову, або карбонатну, і постійну, або некарбонатну.

Тимчасова твердість води зумовлена наявністю гідрогенкарбонатів кальцію і магнію, її можна усунути тривалим кип'ятінням води:

Ме(НСО3)2 МеСО3↓ + Н2О + СО2↑.

Постійна твердість води зумовлена наявністю у воді солей сильних кислот — сульфатів і хлоридів магнію і кальцію; кип'ятінням постійну твердість води усунути неможливо.

Твердість води прийнято виражати числом міліеквівалентів (мекв) катіонів Mg2+ і Са2+, що містяться в 1 л води (1 мекв = 20,04 мг/л Са2+ або 12,16 мг/л Mg2+).

Загальна твердість води Т (мекв/л) можна обчислити за формулою:

,

де ССа2+ і СMg2+ - концентрації катіонів Са2+ і Mg2+, мг/л.

Твердість води можна обчислити за формулою:

, [мекв/л]

де m – маса речовини, яка зумовлює твердість води або застосовується для усунення твердості води, мг;

Ме – молярна маса еквівалентів цієї речовини, г/моль;

V – об’єм води, л.

За значенням твердості природну воду розрізняють, як дуже м’яку – з твердістю до 1,5 мекв/л; м’яку – від 1,5 до 4 мекв/л; середньої твердості – від 4 до 8 мекв/л; тверду – від 8 до 12 мекв/л і дуже тверду – понад 12 мекв/л.

Воду перед використанням зм’якшують. Існує кілька способів зм'якшення води. Тимчасову твердість усувають кип'ятінням. Якщо ж вода містить багато гідрогенкарбонатів, то її зм'якшують добавлянням гашеного вапна, яке переводить кислі солі у середні:

Са(НСО3)2 + Са(ОН)2 = 2СаСО3↓ + 2Н2О.

Якщо твердість зумовлена наявністю сульфатів і хлоридів кальцію, магнію, то до води додають соду Na2CO3 або Са(ОН)2. У цьому разі осаджуються всі солі магнію і кальцію у вигляді СаСО3 і Mg(OH)2. Замість соди для зм'якшення води іноді використовують ортофосфат натрію або поліметафосфат натрію. Ортофосфат осаджує йони Са2+ і Mg2+, поліметафосфат утворює з ними розчинні комплексні сполуки, які не дають накипу і не послаблюють мийну дію мила.

Усунути твердість води можна також методом йонного обміну або катіонуванням. Для цього тверду воду слід пропустити крізь шар катіоніту, який здатний обмінювати йони Na+ або Н+ на Са2+ і Mg2+:

Ca2+ + Na2R = 2Na+ + CaR,

Mg2+ + Na2R = 2Na+ + MgR.

Оскільки ця реакція оборотна, то катіоніт легко піддається регенерації. Для цього крізь катіоніт достатньо пропустити концентрований розчин NaCl, і його знову можна буде використовувати.

Іноді воду потрібно очищати не тільки від йонів Са2+ і Mg2+, а й від інших йонів. У цьому разі ефективнішим є застосування органічних йонітів спочатку в Н+ -формі, а потім в ОН- - формі (Н-катіоніти та ОН-аніоніти). Під час проходження води крізь Н-катіоніти та ОН-аніоніти вона очищається від усіх солей взагалі, тобто таким способом її можна перетворити на дистильовану. Така обробка води називається знесолюванням.

Для регенерації Н+-катіоніту його слід обробити хлоридною або сульфатною кислотою. Внаслідок цього йони Са2+, Mg2+ переходять у розчин, а катіоніт знову насичується йонами Н+. Для регенерації аніоніту його слід обробити розчином лугу; у цьому разі увібрані аніони будуть витіснятися у розчин, а аніоніт насичуватиметься йонами ОН-.

Найм'якша вода у природі — це дощова та снігова.

Лабораторна робота

Дослід 1. Відновні властивості Магнію та Кальцію.

а). Взаємодія магнію та кальцію з водою.

Шматочок магнію, очищений наждачним папіром, занурити у пробірку з 5-6 краплями дистильованої води і додати 1-2 краплі фенолфталеїну. Відмітити відсутність перебігу реакції при комнатнії температурі. Нагріти пробірку. Спостерігати утворення бульбашок газу на поверхні металу. Відмітити зміну кольору розчину.

Аналогічний дослід провести з металічним кальцієм.

Написати рівняння відповідних реакцій та визначити, при яких умовах вони протікають.

б). У дві пробірки помістити окремо шматочок металічного магнію та кальцію і додати 5-6 крапель розведеної хлоридної кислоти.

Написати рівняння реакцій.

Дослід 2. Оксиди та гідроксиди магнію і кальцію.

У дві пробірки помістити окремо по 1 мікрошпателю оксидів магнію і кальцію, додати в кожну з них по 1 мл дистильованої води та 1-2 краплі фенолфталеїну. Розмішайте скляною паличкою. Відмітить погану розчинність оксиду магнію у воді.

Який з гідроксидів має найбільш лужні властивості?

Дослід 3. Властивості магній гідроксиду.

Налити у пробірку 3 краплі розчину магній хлориду і додати такий самий об’єм розведеного розчину натрій гідроксиду. Спостерігати за утворенням білого драглистого осаду. Розділити осад на дві пробірки. В окремих пробірках подіяти на осад надлишком лугу і розведеною хлоридною кислотою. Зробити висновок про хімічний характер магній гідроксиду. Написати рівняння реакцій.

Дослід 4. Солі лужноземельних металів.

а). Сульфати.

У три пробірки налити по 3-5 крапель розчину натрій сульфату . В одну з них додати такий же об’єм розчину , в другу - , в третю - . В яких пробірках утворився осад нерозчинного сульфату? Написати рівняння реакцій.

б). Хромати.

У три пробірки налити окремо по декілько крапель розчинів , і та додати в кожну з них по декілька крапель розчину калій хромату. В розчинах яких солей утворюється осад і яке його забарвлення? Додати до осадів 5-6 крапель розчину ацетатної кислоти. Усі чи ні осади розчинюються? Можливо чи ні в присутності ацетатної кислоти осадити хромат-йоном йони стронцію?

Дослід 5. Реакція виявлення катіонів Магнію .

У пробірку з 2 краплями розчину магній хлориду додати равний об’єм розчину амоніаку до випадіння осаду. Далі додавати краплями розчин амоній хлориду до повного розчинення осаду, а потім до прозорого розчину суміші доліти 2-3 краплі натрію гідрогенфосфату. Спостерігати за випаданням білого кристалічного осаду магнію-амонію . Написати рівняння реакції.

Дослід 6. Забарвлення полум’я солями лужно-земельних металів.

Очищену шляхом промивання в хлоридній кислоті і прожарювання ніхромову проволоку внести у розчин солі кальцію, а потім в полум’я паяльника. Спостерігати забарвлення полум’я. Те ж саме виконати з солями Стронцію та Барію.

Ніхромову проволоку після кожної солі промити у хлоридній кислоті і прожарити до повного зникнення забарвлення полум’я.

Контрольні запитання та задачі

1. Охарактерізовати зміну кислотно-основних властивостей оксидів:

.

2. Указати який із S-елементів II групи має амфотерні властивості. Підтвердити його амфотерність відповідними рівняннями реакцій.

3. Присутність яких солей обумовлюють твердість природної води? Які хімічні реакції протікають при додаванні до твердої води: а) ; б) ; в) ?

4. Чому дорівнює твердість води, якщо в 5 л її міститься 3 г кальцій хлориду?

5. Скільки грамів соди необхідно додати до води, щоб усунути її твердість, яка дорівнює 2,5 мекв/л?

6. Закінчити рівняння реакцій

а) + (розб)

б) + +

в) +

г) +

д) +

ж) +

7. Здійснити послідовні перетворення, назвати сполуки:

.

8. Скільки негашеного вапна можно добути з 1 т. вапняку, який містить 88% кальцій карбонату?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 3209 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...