Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прополіс, ного збирання



Прополіс, бджолиний клей, уза, смолка - це клейка смолиш речовина з приємним запахом, яку збирають і переробляють бджоли (рис.4.29). Використовують вони його як ремонтно-будівельний матеріал у вулику для полірування комірок стільників, стінок вулика, дерев'яних частин рамок, заклеювання різних щілин, бальзамування трупів тварин, які проникли в сім'ю бджіл, регулювання просвіту льотка та ін. Частину прополісу бджоли складають про запас на плечиках рамок, у місцях з'єднання їх постійними роздільниками.

Рис. 4.29. Зразки прополісу з різних областей України

Кількість прополісу в сім'ї залежить від пори року, породи бджіл, природно-кліматичних умов. Готуючись до зимівлі, бджоли намагаються заліпити щілини у вуликах, зменшити просвіт льотка, запобігаючи впливу зовнішніх факторів на сім'ю в цілому. Тому восени прополісу в вуликах найбільше. У готовому вигляді прополіс в природі не зустрічається. До зібраних на рослинах смолистих речовин бджоли додають секрет слинних залоз, віск, квітковий пилок. До складу прополісу входять рослинні смоли, бальзами, дубильні речовини, ефірні масла, бджолиний віск, квітковий пилок, шматочки деревини, частини тіла бджіл, волокна рослинною й тваринного походження. Прополіс має протимікробні властивості, тому його широко застосовують у медицині і ветеринарії та в косметиці для

виготовлення кремів, зубної пасти, а також для водостійких і декоративних покриттів на виробах з дерева та металу.

Літо - найкраща' пора року для збирання прополісу. За цей період, використовуючи різні засоби й способи його заготівлі, від однієї бджолиної сім'ї можна одержати 50-150 г прополісу. Засобами його збирання є рамки з вмонтованими в них поворотними або знім­ними планками, полотнинки, які кладуть зверху гнізда та ін.

Збирають прополіс за допомогою стамески, зчищаючи його з рамок, стінок вулика, льотків та інших частин вулика, дотримуючись санітарно-гігієнічних правил.

Щоб запобігти забрудненню прополісу пилом та сміттям, збирати його з вуликів і стільників необхідно відразу ж після звільнення їх від бджіл, перед розміщенням на зберігання в складські приміщення.

Зібраний прополіс у вигляді крихт або ущільнених грудочок поміщають у чисті, сухі скляні банки або целофанові, поліетиленові або паперові мішечки. Не рекомендується загортати його в газету, листя рослин, тканини. Зберігають прополіс упакованим у сухих, чистих приміщеннях при температурі не вище 25 °С, захищаючи від сонячних променів.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 501 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...