Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвентар, який застосовується нридогляді за бджолами




Рис.4.І2.Димарі

Димар пасічний призначається для заспокоєння бджіл димом під час огляду їх кубел і для обкурювання бджолиних сімей лікувальними препаратами при деяких хворобах. Він складається з Циліндрового зовнішнього корпусу, внутрішнього стакана з ґратчастим дном, міху і кришки (рис. 4.12). Димар треба тримати в сухому захищеному від дощу місці і регулярно прочищати отвори кришки від нагару.

Стамеска пасічна застосовується для роз'єднання складових частин вулика, розсовування в ньому рамок, очищення дна, стінок вулика, брусків рамок, фальців тощо. Вона складається з леза, виго­товленого з нержавіючої сталі, і дерев'яних накладок, прикріплених до середньої частини стамески з обох боків (рис. 4.13).

Рис. 4.1.3. Пасічна стамеска

Рамкоочиїдувачвикористовують для очищення вуликових рамок від воскових споруд і прополісу. Складається із сталевих скребків, деталей щитка і кріплення. В порівнянні із стамескою рамкоочиїдувач зручніший і продуктивніший. На час очищення рамок його міцно закріплюють на робочому місці.

Клітинка маткова призначена для тимчасового відокремлення матки або маточника від бджіл. Застосовується при підсадці маток і ізоляції зрілих маточників при виведенні маток. Клітинка виготовлена з лудженої металевої сітки. Зверху на жерстяній пластині зроблено отвір для підвішування запечатаного маточника. При вмісті в клітинку матки цей отвір закривається засувкою. Корм для матки кладуть у поглиб­лення, зроблене, з внутрішньої сторони рухомої колодочки (рис. 4.14).

Рис. 4.14. Кліточки для маток

Ковпачок маткмвий використовується для накриття матки на стільнику при її підсадці в сім'ю бджіл. Ковпачок складається з обідка, виготовленого з білої жерсті, металевої сітки, прикріпленої зверху до обідка, і трьох шпильок для закріплення ковпачка на стільнику.

Решітка розділова застосовується для відділення частини кубла, коли потрібно обмежити відкладання яєць маткою, а також виготовлення ізоляторів, використовуваних при виведенні маток. Решітку роблять з білої жерсті з рядами довгастих отворів завдовжки 28 мм і шириною 4,4 мм. Для вказаних цілей зручніші решітки дротяні або пластмасові.

Скребок-лопатку використовують для чищення ден у вуликах. Він складається і яеіа., ашгогкоїьмжої» ^ «ергж»»и©пє;і етаяі, і дерев'яної ручки, сполученої з лезом.

Годівниці застосовують для згодовуваная бджолам цукрового сиропу при заміні їм частини кормового меду і у разі недоліку в сім'ях бджіл кормів. Є декілька видів годівниць.

Найбільш зручні дерев'яні годівниці ящичного типу, встановлю­вані зверху кубла. Широкого поширення набула і дерев'яна рамкова годівниця (на 4 л) у вигляді рамки, кубла. Щоб бджоли не тонули а сиропі, годівницю забезпечують легким дерев'яним плотом.

Загороджувача литкового використовують для обмеження розміру вічка і захисту кубла від проникнення в нього мишей через вічко. При перевезенні бджолиних сімей загороджувачем закривають литкову щілину у вулику. Загороджувач складається ч металевого «оряусу \ з-асувии, що Вільно переміщається в ньому, з отворами для

проходу бджіл.

Роївня застосовується при природному роїнні бджолиних сімей для збору і тимчасового вмісту ройових бджіл. Існує декілька видів роївень, що мають різну форму і величину. В даний час випускають роївні, каркас яких складається із смуги тришарової фанери. З обох боків каркас обтягують дротяною сіткою, що прикріплюється до нього за допомогою фанерного обідка. Нижню розширену частину роївні з одного боку роблять відкидною до половини просвіту каркаса. У центрі верхньої частини каркаса кріплять петлю з дроту для підвішування роївні. Довжина роївні - 490 мм, ширина - 310, висота -220 мм (рис. 4.15).

Дирокол пасічний необхідний на пасіках для проколювання отворів в бічних планках вуликових рамок, через які пропускають натягнутий в них дріт. Ним роблять отвори в рамках з постійними роздільниками, а також в рамках, що не мають роздільників. Підприємства, що випускають вулики, рамки виготовляють з отворами для дроту. При виготовленні рамок безпосередньо в господарствах цю трудомістку роботу прагнуть механізувати, застосовуючи верстати, що працюють за допомогою електрики.

Дріт для рамок. Придатний для цих цілей сталевий світлий дріт діаметром 0,4-0,5 мм. Випускають його в металевих котушках по 250 і 500 г. Дротом котушки на 250 г можна оснастити приблизно 65 рамок (435x300 мм) кубел, а 500 г- 130 рамок.

Лекало потрібне при виконанні роботи з навощення рамок. Воно складається з дошки завтовшки 18 мм (для навощення рамок без роздільників - 12 мм). З нижньої сторони дошки прибивають два поперечні бруски, які виступають за її краї на 25-30 мм і служать опорою для рамок. У довжину і ширину дошка лекала повинна бути трохи менше внутрішнього просвіту вуликових рамок (рис. 4.16).

Рис. 4.15. Роївня Рис. 4.16. Лекало

Каток комбінований застосовують для прикріплення листів іющини до рамок на пасіках, що не мають пристосувань для електронавощення. Каток складається з рифленого валика, металевого зубчатого диска (шпори) і металевого стержня. Щоб шпора не зіскакувала з дроту, по її колу зроблений кільцевий паз.

Скріплення вуликові використовують для того, щоб скріпляти окремі частини вулика на пасіках, що не мають контейнерів.

Контейнер для транспортування вуликів є зварною металевою конструкцією, що складається з верхньої рами, піддону і двох стяжних пристроїв. Кожний такий пристрій включає спеціальну гайку і ланцюг, до одного кінця якого приєднаний болт. Виготовляють контейнери звичайно на 3-4 вулики. Вантажопідйомність контейнера на 3 вулики -400 кг, на 4 вулики - 500 кг. Маса конструкції відповідно - 30 і 36 кг.

На пасіці необхідно також мати паяльну лампу для дезінфекції вуликів, щітку або гусяче перо для змітання бджіл, робочий ящик для інвентарю, ящик для перенесення рамок, термометри і психрометри для вимірювання температури і вологості повітря та ін.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 656 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...