Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, які впливають на формуванні! конституції тварин



Конституціональні особливості організмів формуються в процесі онтогенезу під виливом спадкових задатків батьків. Останні можуть бути успішно реалізовані у нащадків в резульїаті направлених прийомів племінної роботи, включаючи створення сприятливих умов годівлі і утримання тварин. У незадовільних умовах тварини навіть найкращих в спадковому відношенні порід, типів вироджуватимуться, а не удоско­налюватимуться. Відбору, підбору і направленому вирощуванню молод­няку в процесі онтогенетичного розвитку особин бажаних конститу­ціональних типів належить провідна роль.

Організм є єдиною складною системою, частини якої зна­ходяться у взаємному зв'язку один з одним. Вивчення корелятивних зв'язків організмів, повторення бажаних спадкових комбінацій сприяють створенню тварин бажаних конституціональних типів.

Наприклад, у овець існує зворотна залежність між густиною і довжиною шерсті. Це означає, що відбір тварин тільки за одним з цих показників приведе до погіршення іншою показника. Так само встановлений зв'язок між удоєм корів і їх живою масою: в межах одного і того ж конституціонального типу більш молочними вияв­ляються корови, жива маса яких більша.

На формування конституції впливає також тривалість і напрям відбору (комплексний або односторонній): для створення конституціо­нально міцних тварин відбір треба вести по комплексом ознак.

Так, в минулому сторіччі німецькі тваринники інтенсивно вели відбір худоби тільки за продуктивністю, не зважаючи на їх екстер'єр і конституцію, що привело до різкого ослаблення конституції тварин.

Важливим фактором формування конституції разом із спадковістю є умови зовнішнього середовища, особливо годівля. Застосовуючи відповідні тини годівлі, можна регулювати хід обмінних процесів і направляти їх в потрібну сторону. Зокрема, в молочному скотарстві раннє привчання телят до рослинних кормів стимулює розвиток всього шлунково-кишкового тракту і сприяє формуванню високої молочності. При раціонах, насичених грубими кормами, кишківник подовжується, а при концентратній годілі він стає коротше. Об'ємисті корми сприяють посиленому розвитку передшлунків, концентровані ж стимулюють розвиток тонких кишок.

Генотип і середовище - ось фактори, що визначають формування конституції тварин.






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...