Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Держава і право Стародавньої Греції



Семінарське заняття

План семінарського заняття

1. Зародження держави в Афінах. Реформи Тезея.

2. Реформи Солона. Реформи Клісфена. Демократизація державного ладу.

3. Державний лад, суд, збройні сили. Основні риси афінського права.

4. Спарта.

Процес утворення і формування держави в Греції становить великий інтерес щодо вивчення питання про походження держави і права взагалі. Утворення грецької держави і, зокрема, Афінської держави, є класичним прикладом формування держави на розвалинах первіснообщинного ладу.

У процесі підготовки до семінару треба звернути увагу на аналіз змісту реформ Тезея, Солона і Клісфена, на формування і зміну органів державної влади і управління, їх структуру, функції, форми і методи діяльності. На основі порівняльного аналізу системи органів державної влади у Стародавніх Афінах і Спарті необхідно зробити висновок про спільні та відмінні риси демократичної та аристократичної рабовласницьких республік.

Для успішної підготовки до семінару, зрозуміння теми студенту необхідно звернути увагу на особливості правової системи Стародавніх Афін, роль права і закону в суспільстві.

Самостійна робота

1. Особливості зародження та періодизації держави і права Стародавньої Греції. Полісна модель.

2. Реформи Тезей.

3. Перікл та його реформи.

4. Суспільний устрій Афін (громадяни, метки, раби).

5. Лікург.

6. Основні риси права Спарти.

Виникнення Афінської держави легенда пов’язує з іменем грецького героя Тезея. Першим його досягненням було об’єднання найбільших племен Аттики, в один народ з центром у Афінами. Поряд з племінними органами управління було утворено єдині Народні збори, колегію архонтів та ареопаг. Створено культ богині Афіни. Усі племена поділено на три фратрії (усього їх було 12) а кожна фратрія на 30 родів. Вільних повнолітніх громадян чоловічої статі було поділено на три розряди: благородних, землеробів і ремісників.

В Афінах існувало багато інших посад, обіймати які було почесним правом афінян: ніякої плати за це спочатку не передбачалося. Виконуючи бажання демосу, Перікл запропонував прийняти закон, за якими громадянам, обраним на посаду, за кожен день служби платили б гроші зі скарбниці. Пропозиція Перікла стала законом. Вперше в історії було введено плату за державну службу. За Перікла відбудовано порт Пірей, шлях з якого до Афін захищали шестикілометрові кам'яні стіни.

Лікург – правитель Спарти, який створив неписані закони. Лікург провів земельну реформу, яка покінчила з накопиченням земельних володінь аристократами. Заборонив золоті та срібні гроші. Замість них запропонував залізні гроші – оболи. Розробив закони проти розкоші. Особливістю його реформ було те, що виховання дітей з 7 до 20 років стало справою держави, а з 20 до 60 років громадяни вважалися військовозобов’язаними. Спартіатам заборонялося займатися ремеслом, торгівлею, фінансово-кредитними операціями.

Джерело права у Спарті були звичаї, звичаєве право. У VIII ст. з’явився збірник законів Лікурга. Однак в Спарті переважало неписане, звичаєве право, законодавство довгий час не отримувало помітного розвитку.

Індивідуальна робота

Остракізм (суд черепків).

Остракізм (від грецьк. ostrakon – глиняний черепок) – вигнання громадян з поліса голосуванням за допомогою черепків; введено в Афінах за часів Клісфена (509 р. до н. є.) з метою захисту політичних засад демократії. Якщо проти людини, яка звинувачувалася в прагненні скинути демократію, під час голосування збиралося 6 тис. черепків, вона вважалася осудженою і повинна була покинути Аттіку протягом 10 днів. Таке вигнання (переважно на 10 років) не позбавляло прав громадянства і власності.

Запитання для самоконтролю

1. Розклад родоплемінних відносин і зародження держави в Афінах. Реформи Тезея.

2. Реформи Солона. Реформи Клісфена. Їх оцінка, демократизація державного ладу.

3. Правове становище населення. Рабовласницька демократія в Афінах.

4. Державний лад, суд, збройні сили. Основні риси афінського права.

5. Виникнення держави у Спарті.

6. Суспільний лад та державний устрій Спарти.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2005 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...