Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виробничий травматизм і профзахворювання



Втрата працездатності (тимчасово чи постійно) працюючим в робочий чи прирівняний до нього час в результаті поранень, травм чи нещасних випадків називається виробничим травматиз­мом. До числа характерних прикладів виробничого травматизму належать запорошення очей, поріз, удар, перелом, опік, ураження електричним струмом, обмороження, теплові удари тощо.

Основними факторами, які можуть спричинити виробничий травматизм, є: робочі машини, рухомі частини машин та механізмів, падаючі вантажі, полум’я, пара, розплавлений метал тощо.

Вплив на організм небезпечних і шкідливих факторів виробництва, в результат чого погіршилось здоров’я працюючого (тимчасово або постійно), називається профзахворюванням.

Нещасні випадки, пов’язані з працею на виробництві і в побуті. Для більш широкого розуміння і конкретного викладання з професії, якій навчаються учні, а також залежно від місцевих умов викладач повинен прокоментувати дані слайди.

На жаль на виробництві ще не викорененні факти вживання алкогольних напоїв, а також поява на роботі працюючих в стані алкогольного сп’яніння. Людина в такому стані є джерелом небезпеки для оточуючих, бо в алкогольному стані порушується координація її дій під час роботи. Результат - аварії, травми тощо.

За розпивання напоїв в робочий час або появу на роботу в нетверезому стані законодавством передбачено усунення порушника від роботи і, як крайній захід - звільнити за ініціативою адміністрації.

Профотруєння - це тимчасовий вплив газу, отруючих факторів на організм працюючого, в результаті чого потерпілий втрачає свідомість, знаходиться у шоковому стані та ін.

До числа виробничих шкідливостей належать: пари ртуті, аніліну, свинцю, вібрація, сильний шум, різкі температурні коливання повітря, радіація, підвищений рівень статичної електрики тощо. Професійні захворювання на відміну від виробничого травматизму виникають не раптом, а поступово, внаслідок тривалого впливу виробничих шкідливостей на організм працюючого. Наприклад, професійними захворюваннями можуть бути: туговухість у котельників, ревматизм у будівельника, захворювання серцево - судинної системи у осіб, які працюють у умовах сильних вібрацій, кесонна хвороба, хвороба очей у зварника тощо.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 925 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...