Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На забруднення атмосфери



Перш за все слід зазначити, що на рівень забруднення в будь-якій точці простору в зоні джерела викидів забруднюючих речовин безпосередньо впливають такі метеофактори, як швидкість і напрям вітру та температура повітря.

Температура атмосферного повітря (Та) в розрахунках рівня концентрації домішок в заданій точці, яка дорівнює максимальній для найбільш жаркого місяця року (липень) за СН і ПУ або за даними гідрометеослужби для даної місцевості. Крім цього, вона може визначатися окремо для холодної і теплої пори року (коли середньодобова за період температура відповідно Тх<0оС або Тт>0оС).

Різниця між температурою суміші (Тс) на виході з гирла джерела і температурою (Та) атмосферного повітря (перегрів факела) викликає деякий початковий підйом осі факела на висоту (ΔZ). Цей підйом спостерігається іноді на відстані в кілька кілометрів і досягає сотень метрів (рис. 4.5). Цей фактор має значний вплив на точку дотику факелом поверхні землі та відповідно відстані, на якій формується найбільший рівень забруднення.

Швидкість вітру, а відтак його напрямок, також безпосередньо впливають на формування рівня забруднення в досліджуваній точці. Очевидно, що чим сильніший вітер, тим далі від джерела він переносить домішки в тому напрямку, куди він дме. Оскільки напрямок вітру постійно змінюється, то цей фактор впливу необхідно обов'язково враховувати при розробці моделі формування рівня забруднення в заданій точці простору. Відтак координати цієї точки також відіграють першосуттєве значення для розрахунку концентрації домішок в атмосфері.

Рисунок 6.4 – Розподіл концентрації (С) речовин вздовж осі факела поблизу земної поверхні за відсутності (1), стійкій (2) і нестійкій (3) стратифікації атмосфери.

Швидкість вітру (U, м/с) класифікують таким чином (на висоті 10 м над рівнем землі): штиль (0-0,5 м/с); слабкий (0,5-2 м/с); помірний (2-5 м/с); сильний (5-10 м/с); дуже сильний (понад 10 м/с).

При розрахунках забруднення повітря виділяють значення небезпечної швидкості (Um) вітру, при якій рівень приземної концентрації домішку досягає максимальної величини (Сm).

Напрямок дії вітру враховується шляхом використання рози вітрів. У розрахунках забруднення атмосфери використовують різні її види: середньорічну розу вітрів, для холодного або теплого сезону, для необхідного розрахункового періоду і т.п.

6.5 Вплив параметрів джерела викидів





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...