Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Як правило, більшість розвідувальних свердловин відхиляються від заданого напряму з різноманітних причин



Як правило, більшість розвідувальних свердловин відхиляються від заданого напряму з різноманітних причин. Це спотворює геологічні дані, дає помилкове уявлення про глибину, форми і розміри корисних копалин. Щоб уникнути неточностей, будуються проекції викривленої свердловини.

Положення трас скривлених свердловин визначається координатами устя (X0,Y0, Z0), отриманим шляхом топографічної або маркшейдерської зйомки і координатами точок, що лежать на осі свердловини. Останні визначаються значеннями трьох параметрів: зенітного кута (Qi), азимута (ai) і глибиною заміру (Li).

Глибина свердловини (Li) вимірюється по її осі від устя до даної точки.

Зенітним кутом називають кут між віссю свердловини або дотичною до неї в точці заміру і вертикальною лінією, як проходить через цю точку. Додатковий кут визначає відхилення осі свердловини від вертикалі і називається кутом нахилу свердловини (рис. 14).

Азимутальний кут або азимут – це кут між проекцією осі свердловини на горизонтальну площину (або дотичною до неї в точці заміру) і орієнтованим напрямом. За орієнтований напрям зазвичай приймають магнітний меридіан (напрям на північ). Кут a відкладається за ходом годинникової стрілки від орієнтованого напряму до горизонтальної проекції свердловини (або дотичної до неї) в напрямку забою і може змінюватись в межах 0¸360°.

Вертикальну площину, яка проходить через вісь нахиленої свердловини, називають зенітною або апсидальною.

Викривлення свердловини може бути різним за напрямом і інтенсивністю. Якщо в процесі буріння змінюється тільки зенітний кут, то таке викривлення називають зенітним. Зміна зенітного кута в бік збільшення називають "виположення", а в бік зменшення – "викручування".

У геологічній документації свердловини зображуються у вигляді проекцій на вертикальну площину (профіль) і горизонтальну (план або інклінограма).

Ділянка осі свердловини ОА1А2 (рис. 14) може бути подана горизонтальною проекцією ОА'1А2 і вертикальною OD1D2.

При відомих координатах (X0, Y0, Z0) положення точки А1 осі свердловини в просторі відповідає координатам X1,Y1, Z1, що будуть визначатися збільшенням координат DX1, DY1, DZ1, на інтервалі Dl (AO1). Значення координат точки А2 можна знайти з умови

; ;

 
 

З побудови, приведеної на рис. 14, виводяться формули визначення координат для загального випадку:

;

;

,

де (X, Y, Z) – координати попередньої точки на осі свердловини, м; D (X, Y, Z)i – координати на інтервалі Dli, м; Qiср, aiср – середні значення відповідно зенітного й азимутального кутів на інтервалі Dli, град:

, град.

При переході азимута свердловини через напрямок 0° (розрахунок провадиться за формулою:

.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 390 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...