Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Луцьк 2011



Луцьк 2011


УДК 336.71

ББК 65.262.1я73

Ф___

Наведено конспект лекцій згідно тематики, що відповідає програмі курсу “Фінансовий облік І”. Конспект лекцій використовуватиметься переважно студентами заочної форми навчання з метою засвоєння теоретичних основ фінансового обліку

Фінансовий облік І. Конспект лекцій для студентів спеціальності 7.050105 «Облік і аудит» денної та заочної форми навчання / Фатенок-Ткачук А. О. – Луцьк: ВНУ ім. Лесі Українки, 2011 – 165 с.

Укладач: Фатенок-Ткачук А.О., к. е. н., доцент

Рецензент: Кулинич М. Б., к. е. н., доцент

Відповідальний за випуск: Ґадзевич О. І., к. е. н., професор, завідувач кафедри бухгалтерського

обліку і аудиту

Рекомендовано до друку методичною радою ВНУ ім. Лесі Українки, протокол № від «25» березня 2011 р.

Рекомендовано до друку науково-методичною комісією економічного факультету ВНУ ім. Лесі Українки, протокол № від «2» лютого 2011 р.

Розглянуто на засіданні кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, протокол №7 від «19» січня 2011 р.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….…..4

МОДУЛЬ І. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ……….5

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1.

ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ……………….……. 5

ТЕМА 1. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ….............….....5

ТЕМА 2. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ. 25

ТЕМА 3. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ ……. 29

ТЕМА 4. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ДОВГОСТРОКОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ. 39

ТЕМА 5. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК БІОЛОГІЧНИХ АКТИВІВ ………....... 51

ТЕМА 6. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ДОВГОСТРОКОВОЇ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ………………….……………………………………. 55

МОДУЛЬ ІІ. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ………... 69

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2.

ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ЗАПАСІВ ………..……………..………………... 69

ТЕМА 7. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ………...…..69

ТЕМА 8. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ОБОРТНИХ МШП …………….….…. 90

ТЕМА 9. ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА ТА ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ 96

ТЕМА 10. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК БРАКУ ВИРОБНИЦТВА …………... 98

ТЕМА 11. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ТОВАРІВ…………………..……..….102

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3.

ОБЛІК КОШТІВ ТА РОЗРАХУНКІВ ЯК ОБ’ЄКТІВ ФІНАНСОВОГО ОБЛІКУ ……………………………………………………………………..113

ТЕМА 12. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ГОТІВКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ІНШИХ ГРОШОВИХ КОШТІВ …………………..………………………………...113

ТЕМА 13. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК БЕЗГОТІВКОВИХ ОПЕРАЦІЙ...…121

ТЕМА 14. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ІЗ ДЕБІТОРАМИ..128

ТЕМА 15. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ВИТРАТ МАЙБУТНІХ ПЕРІОДІВ.157

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ……...………………….159

ВСТУП

Здійснення вітчизняною економікою реальних кроків на шляху до Європейської інтеграції зумовлює необхідність створення передумов для врівноваження методологічних та методичних принципів організації бухгалтерського обліку на підприємствах України з Міжнародними стандартами.

Сутність фінансового обліку полягає в накопиченні інформації щодо всіх аспектів діяльності підприємства: наявності та руху основних і оборотних засобів, використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, джерел утворення майна. На основі фінансового обліку складається офіційна бухгалтерська звітність.

Матеріал курсу лекцій подано за темами, передбаченими робочою програмою курсу “Фінансовий облік І”. До кожної теми додаються перелік нормативно-правового забезпечення та список використаної літератури, виконання яких дасть змогу студентам самостійно опанувати методику бухгалтерського обліку за сучасним планом рахунків і згідно вимог нового податкового законодавства.

Мета курсу – засвоєння теорії та практики ведення фінансового обліку на підприємствах різних форм власності. Завдання полягає в формуванні знань щодо раціональної організації і ведення обліку активів та пасивів на підставі використання прогресивних форм і національних стандартів.

Курс лекцій сформовано у результаті опрацювання базової літератури, нормативних документів, вивчення досвіду ведення фінансового обліку зарубіжними та вітчизняними суб’єктами господарювання.

Дисципліна “Фінансовий облік” є складовою частиною варіативного циклу дисциплін підготовки бакалаврів. Вивчення дисципліни “Фінансовий облік” повинне бути тісно пов'язано з предметами: “Економіка підприємства”, “Управлінський облік”, “Фінанси підприємства”, “Економічний аналіз”, “Аудит”.

Конспект лекцій призначений для систематизації теоретичних знань удосконалення практичних навичок з курсу “Фінансовий облік І” студентами спеціальності “Облік і аудит”. Вони можуть бути використані іншими спеціалістами економічного напрямку, які займаються питаннями обліку та практикуючими бухгалтерами.

МОДУЛЬ І

ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

ТЕМА 1. ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

1. Визначення основних понять та класифікація основних засобів

2. Характеристика рахунків обліку основних засобів

3. Оцінка об’єктів обліку основних засобів

4. Документування господарських операцій з обліку основних засобів

5. Облік руху та переміщення основних засобів

Облік надходження основних засобів

Облік вибуття основних засобів. Облік інвестиційної нерухомості

6. Облік ремонту основних засобів

7. Облік переоцінки основних засобів

8. Амортизація основних засобів

1.1 Визначення основних понять та класифікація основних засобів

Необоротні активи характеризуються тривалим терміном участі у господарському обігу і перенесення своєї вартості до собівартості готової продукції, протягом періоду більше одного року. Відповідно П(с)БО 2 “Баланс”, необоротними вважаються всі активи, що не є оборотними: інвестиції підприємства в матеріальні та фінансові ресурси, термін використання яких перевищує 12 місяців або операційний цикл більше одного року.

Методологічною основою обліку основних засобів (ОЗ) є П(с)БО 7 “Основні засоби”. Згідно стандарту основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам, або для здійснення адміністративних або соціально – культурних функцій, очікуваний строк корисного використання більше одного року або операційного циклу.

Згідно з новими правилами, визначеними пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу, основні засоби – це матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомо­більних доріг загального користування, бібліо­течних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 2500 грн., невироб­ничих основних засобів і нематеріальних акти­вів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності плат­ника податку, вартість яких перевищує 2500 грн. і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікува­ний строк корисного використання (експлуата­ції) яких з дати введення в експлуатацію стано­вить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Одиницею обліку ОЗ є об’єкт ОЗ. Об’єкт ОЗ – це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього, або окремий конструктивно – відокремлений об’єкт, що призначений для виконання певних самостійних функцій, чи відокремлений комплекс конструктивно об’єднаних предметів одного або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування приладдя, керування та єдиний фундамент у наслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс певну роботу. Тільки в складі комплексу, а не самостійно. (літак, окремо мотор)

Об’єкти ОЗ об’єднуються в групи однакові за технічними характеристиками, призначенням і способом використання.

Згідно ПСБО7 виділяють групи таких необоротних активів: земельні ділянки, капітальні витрати на поліпшення земель, будинки, споруди, машини та обладнання, транспортні засоби, інструменти, прилади, інвентар, робоча і продуктивна худоба, багаторічні насадження та інші.

Якщо об’єкт ОЗ складається з частин, що має різний строк корисного використання, то кожна з цих частин може визнаватись в БО як окремий об’єкт ОЗ (літак та двигун).

Крім цього ОЗ поділяються на об’єкти які підлягають амортизації, і на об’єкти на які амортизація не нараховується (будинок придбаний із землею).

Об’єкт ОЗ визнається активом, коли існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди пов’язані з використанням цього об’єкта і його вартість може бути достовірно визначена. Норми П(с)БО 7 не поширюються на відтворюючі природні ресурси (вода), особливості обліку яких визначаються іншими П(с)БО.

1.2 Характеристика рахунків обліку основних засобів

Рахунок 10 “Основні засоби” призначений для обліку господарських засобів з метою узагальнення інформації про наявність і рух власних, і отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів, і орендованих цілісних майнових комплексів які віднесені до ОЗ. Рахунок 10 – є активним балансовим. По дебету, відображається надходження ОЗ; сума витрат пов’язана з його поліпшенням; сума дооцінки вартості об’єкта ОЗ. По кредиту – вибуття ОЗ внаслідок продажу; безоплатної передачі, або невідповідності критеріям визнання активу; у разі часткової ліквідації ОЗ і суми уцінки ОЗ.

Рахунок 10 має десять субрахунків.

· 100 “Інвестиційна нерухомість”;

· 101 “Земельні ділянки”;

· 102 “Капітальні витрати на поліпшення земель”;

· 103 “Будинки та споруди”;

· 104 “Машини та обладнання”;

· 105 “Транспортні засоби”;

· 106 “Інструменти, прилади та інвентар”;

· 107 “Тварини”;

· 108 “Багаторічні насадження”;

· 109 “Інші основні засоби”.

1.3 Оцінка об’єктів основних засобів

Згідно ПСБО7 визначені такі визначені такі види оцінки ОЗ:

Чиста балансова вартість ОЗ – визначається як сума за якою об’єкт ОЗ обліковується на балансі підприємства, за вирахуванням суми накопиченої амортизації.

Вартість яка амортизується – представлена фактична с/в об’єкта ОЗ або іншу оцінку відображену у фінансовій звітності замість фактичної вартості за вирахуванням ліквідаційної вартості.

Якщо величина ліквідаційної вартості є незначною, то при розрахунку вартості що амортизується її можна не враховувати.

Ліквідаційна вартість – визначається як чиста сума, яку підприємство розраховує отримати за об’єкт ОЗ в кінці періоду використання, що передбачена за вирахуванням очікуваних витрат на ліквідацію цього об’єкта.

Показники ліквідаційної вартості та вартості що амортизується є розрахунковими оскільки їх значення визначається на основі приблизних розрахунків, а не за допомогою вимірювання.

Справедлива (реальна) вартість об’єкту ОЗ – дорівнює сумі за якою актив може бути обмінений при здійснені угоди між компетентними, обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Справедливою в більшості випадків є ринкова вартість, за умови тривалого збереження способу господарського використання відповідних об’єктів. Тобто використання одного і того ж виду діяльності. Ринкова вартість встановлюється професійними оцінювачами. При неможливості отримання інформації про ринкову вартість яких-небудь об’єктів через їх спеціальний характер, вони персоні за відновлюваною вартістю з врахуванням фактичного зносу.

Відновлюваною вартістю – називається сума грошових коштів або справедлива вартість інших форм компенсації, які необхідно було б витратити для придбання або створення такого ж активу на дату складання звітності.

Собівартість ОЗ – це сума сплачених грошових коштів або справедлива вартість інших форм компенсації за актив, на час його придбання або створення.

Чиста вартість реалізації - це дохід від реалізації ОЗ зменшений на суму витрат пов’язаних з його реалізацією.

Чистий дохід від ліквідації – це сукупність доходів одержаних від ліквідації активу зменшених на суму активу пов’язаних з його ліквідацією.

1.4 Документування господарських операцій з обліку основних засобів

Рух ОЗ, а саме надходження і вибуття оформляється первинними документами, що визначені наказом Міністерством статистики України про затвердження типових форм первинного обліку. Надходження ОЗ на підприємство оформляється Актом прийому-передачі (внутрішнього-переміщення) форма ОЗ-1, актом здачі відремонтованих, реконструйованих, та модернізованих об’єктів форма ОЗ-2, Актом встановлення пуску та демонтажу будівельних машин форма ОЗ-5.

Акт прийому – передачі ОЗ застосовується для оформлення, зарахування до складу ОЗ окремих об’єктів для обліку введення їх в експлуатацію при оформлені внутрішнього переміщення, а також виведення їх зі складу ОЗ внаслідок їх передачі іншому підприємству. Він оформлюється комісією в одному примірнику в моменти поступлення чи вибуття ОЗ. Після цього акт з доданою до неї технічною документацією передається в бухгалтерію,і підписується керівником і головним бухгалтером.

Акт здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів підписується відповідним працівником відділу та представником організації, що проводила ремонт чи модернізацію. Документ складається в 2 екземплярах. Один передається органам що здійснюють ремонт, інший в бухгалтерію.

На кожен документ ОЗ відкривається інвентарна картка обліку ОЗ (в бухгалтерії) за формою ОЗ-6 на підставі Акту передачі ОЗ технічної та іншої документації.

В інвентарній картці записуються основні якісні та кількісні характеристики ОЗ (назва підприємства, місцезнаходження, рахунок, субрахунок, код аналітичного обліку, первісна вартість, норма амортизаційних відрахувань, рік випуску, суму зносу, дату введення в експлуатацію, № техпаспорта). Всі зміни, що відбуваються з ОЗ обов’язково реєструються в інвентарній карті.

Для реєстрації інвентарної картки використовується опис інвентаризаційних карток обліку ОЗ-7. Записи в якому ведуться в розрізі класифікації груп, видів ОЗ. Для пооб’єктивного обліку ОЗ за місцями їх знаходження матеріально-відповідальна особа веде список ОЗ за формою ОЗ-9. Дані цього інвентарного списку повинні відповідати даним інвентаризаційних карток, які ведуться в бухгалтерії.

Вибуття ОЗ оформлюється формою ОЗ-1, Актом на списання ОЗ-3 і Актом на списання автотранспорту – форма ОЗ-4. При безоплатній передачі іншому підприємству форма ОЗ-1 складається в двох екземплярах обом сторонам. При продажу Акт складається в трьох примірниках. Перших два залишається у продавця, третій передається покупцю. Акт на списання ОЗ використовується при оформлені вибуття ОЗ при повному чи частковому їх списанні. Акт складається в двох примірниках (1-в бухгалтерії, 1- в МВО). В Акті вказуються затрати по списанню, а також вартість матеріальних цінностей отриманих в результаті ліквідації. Акт на списання автотранспортного засобу застосовується для оформлення списання легкового чи вантажного автомобіля, причепа внаслідок їх повної ліквідації. Відповідно П(с)БО 7 вилучає з балансу у випадку його вибуття, в результаті продажу, безоплатної передачі або не відповідності, не визнання активом. Фінансовий результат від вибуття об’єктів ОЗ визначається вирахуванням з доходу залишкової вартості непрямих податків пов’язаних з вибуттям ОЗ. Реєстри аналітичного обліку ОЗ, що вибули додатково до документів якими оформляється факт вибуття ОЗ.

1.5 Облік руху та переміщення основних засобів

1.5.1 Облік надходження основних засобів

При надходженні ОЗ зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість – історична (фактична) вартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів сплачених, переданих, витрачених на придбання створених необоротних активів. ПВ складається з таких витрат – суми, що сплачені постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків); реєстраційні збори; державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням прав на об’єкти ОЗ; суми ввізного мита. Суми непрямих податків, якщо вони не відшкодовуються підприємством; витрати із страхування ризиків; доставки ОЗ; витрати на установку, монтаж, налагоджування ОЗ; інші витрати безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану у якому вони придатні до використання.

Витрати на сплату відсотків за користування кредиту, не включаються до використання ОЗ придбаних (створених) повністю або частково за рахунок позикового капіталу.

ПВ безоплатно отриманих ОЗ дорівнює їх справедливій вартості на зату отримання. ПВ ОЗ, що внесені до статутного капіталу визнається погоджена засновниками підприємства їх справедлива вартість.

ПВ об’єктів ОЗ отриманих в обмін на подібний об’єкт дорівнює ЗВ переданого об’єкту ОЗ. Якщо ЗВ переданого об’єкта перевищує його СВ, то ПВ об’єкта ОЗ отриманого в обмін на подібний об’єкт є СВ, і включеного об’єкта до витрат звітного періоду.

ПВ об’єкта ОЗ придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний об’єкт дорівнює справедливій вартості переданого об’єкту ОЗ, збільшений (зменшений ОЗ) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була передана (отримана) під час обміну.

ПВ ОЗ збільшується на суму витрат пов’язаних з поліпшенням об’єкту (модернізація) добудова, реконструкція тощо, що призводить до збільшення в майбутньому економічних вигод.

ПВ ОЗ зменшується у зв’язку з частковою ліквідацією об’єкта ОЗ. ОЗ відображаються по ДТ рах 10 в моменти їх надходження на підприємство, у випадку, якщо об’єкт ОЗ непотребує монтажу або вводиться в експлуатацію відразу ж після надходження на підприємство. При цьому здійснюються такі кореспонденції:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Отримано, введено в експлуатацію об’єкт ОЗ, що не потребує монтажу 101-109 631 (685)
2. Введено в експлуатацію об’єкт ОЗ, що не потребує монтажу, отриманий як пайовий внесок від членів ЖБК 101-109 41, 46
Більшість ОЗ надходять на підприємство внаслідок здійснення капітальних інвестицій (рах.15).

Капітальні інвестиції – це сукупність витрат на відтворення і поліпшення якісного стану ОЗ. При встановлені ціни такого об’єкту, знижки при продажі вироховуються, тобто всі витрати з придбання і введені в експлуатацію накопичені на Дт 15 рах., і приведені в експлуатація списуються в ДТ 10 рах.

- Придбання основного засобу

Купівля ОЗ виробничого характеру в залежності від терміну оплати відображається такими кореспонденціями.

- перша подія отримання об’єкта ОЗ.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Отримано ОЗ від постачальники (підрядника)    
2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ    
3. Відображено отримання транспортно - посередницьких, страхових, реєстраційних послуг, пов'язаних з придбанням ОЗ   631, 685
4. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ   631, 685
5. Відображено витрат на з/п працівника, що монтують ОЗ    
6. Відображено нарахування на з/п    
7. Введено об’єкт ОЗ в експлуатацію    
8. Оплачено рахунки постачальників 631, 685  
- перша подія оплата ОЗ

1. Перераховано аванс постачальнику або підряднику    
2. Відображено податковий кредит    
3. Отримано ОЗ від постачальника    
4. Відображено суму податкового кредиту (податкова накладна)    
5. Далі див. попер.    
6. Відображено взаємозалік заборгованості (загальна сума з ПДВ)    
- Придбання ОЗ невиробничого характеру

До ПВ ОЗ невиробничого характеру (санаторії, будинки відпочинку, палаци культури, дошкільні заклади) включається сума непрямих податків.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Отримання об’єкту ОЗ від постачальника разом з сумами непрямих податків    
2. Відображено витрати на з/п працівника,що монтують ОЗ    
3. Відображено нарахування на неї    
4. Введено в експлуатацію об’єкта ОЗ    
5. Здійснено розрахунок з постачальником    
- Поступлення ОЗ від засновників

При створені підприємства декларується розмір статутного капіталу, що відображається по КТ рах 40 та одночасно відображається заборгованість кожного засновника перед статутним капіталом по ДТ рах відповідного рах 46 (неоплачений капітал). В міру погашення заборгованості рах 46 закривається.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Відображено заборгованість засновника (сформовано статутний капітал)    
2. Відображено внесення засновником ОЗ до статутного капіталу    
3. Відображено витрати на доведення та доведення об’єкта ОЗ до стану придатного до використання   685, 661, 65
4. Відображено суму ПДВ у вартості наданих послуг    
5. Здійснено оплату страхових послуг    
6. Відображено введення в експлуатацію об’єкта ОЗ    
- Поступлення ОЗ власного виробництва

С\в активу створеного власними силами визначається як сума прямих та накладних витрат пов’язані зі створення активу при цьому с/в активу не повинна перевищувати його СВ.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Списано виробничі запаси на створення об’єкту ОЗ   20, 22, 25, 26
2. Відображено нарахування з/п працівникам    
3. Відображено нарахування на з/п    
4. Здійснення нарахування зносу ОЗ, що задіяні у виготовлені ОЗ    
5. Відображено введення в експлуатацію об’єкта ОЗ    
- Безоплатне отримання основних засобів

Безоплатне отримання ОЗ відображаються – як збільшення додаткового капіталу підприємства Кт рах 424 (Безоплатно одержаний актив). В процесі експлуатації сума нарахованого зносу визначається доходом і на цю суму зменшується розмір додаткового капіталу.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Безоплатне отримання ОЗ. Витрати на доведення об’єкта до стану в якому ми можем вводити його в експлуатацію а формується аналогічно як і в попереднях випадках    
2. Нараховано амортизацію в 1 місяці експлуатації    
3. Відображено дохід в розмірі нарахованої амортизації    
- Придбання ОЗ у результаті обміну на інший актив

Обмін подібними об’єктами ОЗ, що мають однакову справедливу вартість та приблизно однакове функціональне призначення відображається так:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Передача ОЗ іншому підприємству    
2. Відображено податкове зобов’язання    
3. Списано залишкову вартість основного засобу    
4. Отримано ОЗ    
5. Відображено податковий кредит    
6. Введено ОЗ в експлуатацію    
7. Проведено взаємозалік заборгованостей    
Якщо залишкова вартість переданого об’єкта перевищує його СВ, то об’єкт оцінюється за собівартістю. Різниця між залишковою вартістю і собівартістю включається до складу витрат звітного періоду.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Передача ОЗ іншому підприємству    
2. Відображено податкове зобов’язання    
3. Списано залишкову вартість основного засобу    
4. Отримано ОЗ    
5. Відображено податковий кредит    
6. Введено ОЗ в експлуатацію    
7. Проведено взаємозалік заборгованостей    
8. Відображено різницю між залишковою вартістю і собівартістю об’єкта ОЗ    
1.5.2 Облік вибуття основних засобів. Облік об’єктів інвестиційної нерухомості

З 1 січня 2008 року набув чинності П(с)БО 32 «Інвестиційна нерухомість». Інвестиційна нерухомість – це власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі, споруди, які розташовуються на землі, утримуються з метою оренди земельних платежів,а не з метою одержання платежів, а не для виробництва товарів, надання послуг або продажу в процесі звичайної діяльності.

Якщо на підприємстві є земельні ділянки, будівлі чи споруд, які вона використовує для виробництва потрібних товарів, надання послуг або для інших цілей, то такі об’єкти іменуються – операційна нерухомість.

Усі ОЗ та інші необоротні матеріальні активи, які планують продати попадають в групу тих, що утримуються для продажу. Це можливо, якщо економічні вигоди очікуються отримати від їх продажу, а не від їх використанням за призначенням. Вони готові до продажу у їх теперішньому стані. Їх продаж, як очікується буде завершений протягом року з дати визнання їх такими, що утримуються для продажу; умови їх продажу відповідають звичайним умовам їх продажу звичайних активів; здійснення їх продажу має високу імовірність зокрема якщо керівництво підприємства підготовило відповідний план або укладено твердий контракт (здійснюється їх активна пропозиція на ринку за ціною, що відповідає СВ.)

Необоротні активи отримувані для продажу відображатимуть на субрахунку 286 – “Необоротні активи та групи вибуття утримувані для продажу”. Розрахунок пов’язаний з необоротними активами і показують на однойменному субр 680. Доходи від їх продажу відображатимуть на 712 – “Дохід від реалізації обор активів”, а с/в реалізації на субр 943 – “с/в реалізації виробничих запасів”.

Субрахунки 742 і 972 при продажі ОЗ тепер не використовуються (але скорше всього це стосується лише об’єктів нерухомості).

Згідно наказу № 353 Мінфін України зазначено, коли реалізація необоротних активу має високу імовірність, цей об’єкт слід визнати таким, що утримуються для продажу. В обмін його переводять на відкритий рахунок 286, а при їх продажу задіюють субрахунки 712 та 943.

- Реалізація ОЗ

- перша подія відвантаження об’єкта ОЗ, що пропонується для продажу

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Прийнято рішення про реалізацію ОЗ та переведення активу до складу тих необоротних, які отримуються для продажу    
2. Списано нарахований знос    
3. Відображено дохід від продажу ОЗ 36, 37  
4. Нараховано податкове зобов’язання (ПДВ)    
5. Списано вартість реалізованого об’єкту ОЗ    
- перша подія оплата

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Прийнято рішення про реалізацію ОЗ та переведення активу до складу тих необоротних, які отримуються для продажу    
2. Списано нарахований знос    
3. На поточний рахунок поступили кошти від покупця    
4. Нараховано податкове зобов’язання    
5. Відображено дохід від продажу ОЗ 36, 37  
6. Нараховано податкове зобов’язання (ПДВ)    
7. Списано вартість реалізованого об’єкту ОЗ    
8. Проведено взаємозалік заборгованостей   36, 37
Демонтаж і перевезення ОЗ та приведення землі у належний стан включають до ПВ ОЗ, а не до витрат.

У пункті 8 П(с)БО 7 вказано, що до ПВ крім усіх інших затрат включатимуть забезпечення створені на покриття витрат підприємства, демонтаж, переміщення ОЗ та приведення землі на якій він був розташований. При цьому ПВ об’єкта ОЗ збільшують у тому випадку коли перелічені заходи передбачено законодавством; величину витрат на їх проведення можна обрахувати та обґрунтувати. Для цього призначений субрахунок 488 –“Забезпечення і відновлення земельних ділянок”.

- Ліквідація ОЗ

Для визначення причин непридатності основних засобів для подальшої експлуатації, неможливості або неефективності проведення їх відновлювального ремонту, а також для документального засвідчення списання їх з балансу наказом керівника підприємства створюється постійно діюча комісія. Як правило, до складу комісії входять: заступник керівника підприємства (голова комісії); начальники відповідних структурних підрозділів; головний бухгалтер або його заступник; особи, на яких покладено відповідальність за збереження основних засобів; працівники бухгалтерії, які ведуть облік матеріальних цінностей. Крім того, доцільно залучитидо роботи комісії стороннього експерта для проведення огляду і видачі висновку про те, що відремонтувати об’єкт буде занадто дорого або неможливо. Висновок оформлюється у вигляді акта експерта і завіряється печаткою підприємства, де він працює.

Зауважимо, що при списанні з балансу основних засобів, які вибувають унаслідок аварії, до актів на списання необхідно додати копії актів про аварію, пояснення винних осіб i документи про вжиті заходи щодо притягнення їх до відповідальності та відшкодування нанесених підприємству збитків.

Підставою для списання украденого об’єкта основних засобів слугує заява керівника підприємства в міліцію про порушення справи про крадіжку, а також рішення про порушення кримінальної справи про крадіжку, які додаються до акта на списання. Зазначимо, що у разі крадіжки об’єкта одночасно із списанням його вартості на субрахунок 976 «Списання необоротних активів» потрібно відобразити цю вартість на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Цей субрахунок дає змогу отримати аналітичну інформацію про недостачу до моменту встановлення винної особи.

Деталі та вузли списаного комп’ютерного обладнання, що виготовлені із застосуванням дорогоцінних металів і не використовуються для потреб підприємства, підлягають здаванню спеціалізованим підприємствам України. Тому, враховуючи власні технічні можливості, підприємство вирішує таке питання: самостійно вилучитибрухт, що містить дорогоцінні метали, з його подальшою здачею до спеціалізованого підприємства, яке має ліцензію на здійснення такої діяльності, або ж залучити до цього фахівців зі сторони.

Вибуття ОЗ внаслідок ліквідації відображається такими проведеннями:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Списано знос ОЗ    
2. Відображено залишкову вартість ліквідованих ОЗ    
3. Відображено витрати пов’язані з ліквідацією ОЗ   661, 65
4. Оприбутковано матеріали від ліквідації ОЗ    
5. Відображено суму непрямих податків    
6. Списано ЗВ з вартістю ОЗ на фін результат    
7. Списано доходи від ліквідації на фінансовий результат    
- Безоплатно передача ОЗ іншому підприємству

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Зменшено вартість ОЗ на суму зносу    
2. Відображено списання залишкової вартості ОЗ    
3. Відображено податкове зобов’язання    
- Передача ОЗ іншому підприємству, як внесок до статутного капіталу

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Зменшено вартість ОЗ на суму зносу    
2. Відображено залишкову вартість переданих ОЗ    
3. Відображено різницю між залишковою вартістю та собівартістю інвестицій    
1.6 Облік ремонту основних засобів

Витрати пов’язані з експлуатацією ОЗ обліковуються як ремонт ОЗ. В процесі експлуатації ОЗ підприємство може здійснювати заходи, що ведуть до збільшення економічних вигод, на суму витрат зношення ОЗ збільшується ПВ.

Підприємство самостійно планує затрати на всі види ремонту виходячи з їх фактичного аналізу і фінансових можливостей. Виконані роботи оформляються актом форми ОЗ-2. Ремонти ОЗ можуть здійснюватись двома способами: підрядний і господарський.

При підрядному способі всі види ремонтних робіт виконує підрядна організація і підприємство замовник здійснює оплату за виконані і прийняті по актам ремонтні роботи.

При господарському способі виконання ремонтних робіт витрати по ремонту ОЗ відносять на витрати тих учасників діяльності, де знаходяться в експлуатації відремонтовані об’єкти, якщо ремонт ОЗ (машин) виконується ремонтним цехом підприємства, то затрати обліковуються на рахунку 23.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Прийнято ремонтні роботи від підрядника 23, 91, 92, 93 63, 685
2. Понесено витрати за ремонтом, що здійснюється господарським способом 23,91,92,93 20,22,66,65
3. Відображено ремонтні витрати понесені ремонтним цехом підприємства   20, 22, 26, 66, 65
1.7 Облік переоцінки основних засобів

Згідно П(с)БО 7 підприємство переоцінює об’єкт ОЗ, якшо його ЗВ значно (більші на 10 %) відрізняється від СВ на дату балансу. У разі переоцінки об’єкта ОЗ на дату балансу здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи ОЗ, до якої належить цей об’єкт.

Переоцінена, ПВ та сума зносу об’єкта ОЗ визначається множенням відповідно ПІ і суми зносу об’єкта ОЗ на індекс переоцінки.

Індекс переоцінки – визначається справедливою вартістю об’єкта, який переоцінюється на його ЗВ. Відомості про зміну ПВ та суми зносу заносяться до реєстрів аналітичного обліку (до інвентаризаційних карток).

Суми дооцінки ОЗ включаютьдо складу додаткового капіталу, а сума уцінки до складу витрат.

Переведення суми попередніх уцінок над сумою попередніх дооцінок ЗВ об’єкта ОЗ при черговій дооцінці вартості цього об’єкта включаючи до складу доходів звітного періоду з відображенням різниці між сумою чергової (останньої дооцінки ЗВ об’єкта ОЗ і вказаними перевезенням у складі іншого додаткового капіталу.)

Перевищення суми попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок ЗВ об’єкту ОЗ при черговій уцінці ЗВ цього об’єкта спрямовується, на зменшення іншого додаткового капіталу і виключенням різниці між сумою чергової останньої оцінки ЗВ об’єкта ОЗ і вказані перевищення до витрат звітного періоду.

При вибутті об’єкта ОЗ які раніше були переоцінені, перевищення цін попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок. ЗВ цього об’єкта включається до складу перерозподілу прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу.

В обліку з операцій переоцінки ОЗ здійснюється:

- дооцінка

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Здійснено дооцінку ОЗ    
2. Вирахувано суму зносу з дооцінки    
- уцінка – зменшення вартості:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Здійснено уцінку ОЗ    
2. Вирахувано суму зносу з дооцінки    
- дооцінка раніше уцінених ОЗ:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Збільшено дохід на суму попередньої уцінки    
2. Дооцінено ОЗ    
3. Вирахувано суму зносу з дооцінки    
- уцінка раніше дооцінених об’єктів ОЗ:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
1. Списано суму попередньої дооцінки    
2. Проведено уцінку ОЗ    
3. Зменшено суму зносу уцінених ОЗ    
4. Відображено витрати від зменшення корисності ОЗ    
1.8 Амортизація основних засобів

Амортизація – перенесення вартості основних засобів частинами до вартості новоствореної продукції.

Нарахування зносу (амортизації) починається з 1-го числа місяця, наступного за місяцем зарахування на баланс підприємства, а за об’єктами, що вибули, припиняються з 1-го числи місяця, наступного за місяцем вибуття. Нарахування зносу за окремими інвентарними одиницями проводяться протягом строку їх використання, проте не більше терміну, за який нараховано знос, що дорівнює первісній вартості необоротного активу.

На практиці найбільш застосовним є податковий метод нарахування амортизації. На сьогодні для основних засобів груп 1-3 діють дві норми амортизації. Яку з них використовувати, залежить від дати понесення (нарахування) витрат на купівлю (спорудження) чи поліпшення об’єкта та його новизни.

Якщо витрати на придбання (спорудження) чи поліпшення об’єктів основних фондів груп 1-3 понесли до 01.01.04 р., то їх амортизують за старими (зниженими) нормами. Коли ж після – нові об’єкти (включаючи витрати на їх поліпшення) амортизують за новими (підвищеними) нормами, а вживані та витрати на їх поліпшення – за старими нормами.

Амортизацію нараховують на кожен об’єкт ОЗ. Методи для цього підприємство обирає самостійно (визначає в наказі про облікову політику). Бухгалтерські методи нарахування амортизації та методи для їх нарахування наведено у таблиці 2.

Таблиця 2

Методи нарахування амортизації

 
 
Первісна (переоцінена) вартість – Ліквідаційна вартість Строк корисного використання


1. Прямолінійний

Річна сума

амортизації =

2. Зменшення залишкової вартості

       
 
Залишкова вартість об’єкта на початок звітного року або Первісна вартість на дату початку нарахування амортизації
   
Річна норма амортизації
 


Річна сума

амортизації = ×

 
 


Річна норма

амортизації = × 100 %

3. Прискореного зменшення залишкової вартості

 
 
Залишкова вартість об’єкта на початок звітного року або Первісна вартість на дату початку нарахування амортизації


Річна норма амортизації
Річна сума

амортизації = ×

 
 
100 % Строк корисного використання


Річна норма

амортизації = × 2





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 438 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.033 с)...