Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття 5



1. Місце і роль капітального будівництва в економіці України.

2. Загальне уявлення про будівництво і будівельну продукцію.

Економіка України складається з окремих галузей, що у залежності від характеру виконуваних ними функцій відносяться до сфери матеріального виробництва або до невиробничої сфери. Сфера матеріального виробництва охоплює промисловість, будівництво, енергетику, сільське господарство, транспорт і ряд інших галузей народного господарства, що створюють матеріальні блага. До невиробничої сфери відносяться охорона здоров'я, освіта, культура, наука й інші галузі народного господарства, у процесі діяльності яких матеріальні блага не створюються.

Будівництво - сфера матеріального виробництва, що створює нові і реконструює діючі основні фонди виробничого і невиробничого призначення (будівлі, споруди і діючі комплекси).

Основні фонди - сукупність матеріально-речових цінностей, що діють протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і у виробничій сфері. Основні фонди за термін своєї служби багаторазово беруть участь у виробничому процесі, зберігаючи початкову матеріальну форму, проте в міру зносу переносять свою вартість на готовий продукт через апарат амортизаційних відрахувань.

Основні виробничі фонди в будівництві - засоби праці, за допомогою яких робітники будівельних організацій діють на предмети праці і здійснюють процес виробництва. Вони поділяються на активні і пасивні Активні основні виробничі фонди беруть участь у процесі виробництва (машини, устаткування, транспортні засоби, інвентар). Пасивні основні виробничі фонди безпосередньо не беруть участь у

виробничому процесі, але створюють умови для проходження технологічного процесу. До пасивних основних виробничих фондів відносяться будівлі, у яких розташовуються виробничі приміщення і споруди, що обслуговують підприємство.

У створенні основних фондів країни значну долю складає капітальне будівництво.

Капітальне будівництво - процес створення нових, реконструкції та розширення діючих основних фондів виробничого і невиробничого призначення в усіх галузях народного господарства, а також монтаж і введення в дію машин і устаткування.

Капітальне будівництво включає проектно-вишукувальні і науково-дослідні, будівельні і монтажні організації, підприємства будіндустрії, виробництво будівельних матеріалів і транспорт. Крім того, у сфері капітального будівництва прямо або побічно беруть участь різні галузі національної економіки, що забезпечують будівництво металом і металоконструкціями, цементом, лісоматеріалами, будівельними шинами, транспортними засобами, паливом і енергетичними ресурсами. До сфери капітального будівництва відносять також замовників, що розпоряджаються капітальними вкладеннями, джерелами яких є засоби державного бюджету і власні засоби підприємств, а також організації, що виконують роботи господарським способом.

На створення фондів виробничого і невиробничого призначення направляються капітальні вкладення.

1Капітальні вкладення — затрати праці, матеріально-технічних і фінансових ресурсів на відтворення основних фондів. Капітальні вкладення направляються на будівництво, розширення, реконструкцію і технічне переозброєння підприємств і споруд у всіх галузях народного господарства, на спорудження житлових будівель, шкіл, лікарень і інших об'єктів соціально-культурного призначення, на геолого-розвідувальні, проектно-вишукувальні роботи тощо, а також на поповнення оборотних коштів.

Загальна величина капітальних вкаладень визначається базовою кошторисною вартістю:


В0 - вартість обладнання;

Вінших - 'нші капітальні витрати, пов'язані з будівництвом (проектно-кошторисні роботи, витрати на освоєння будівельного майданчика, компенсації і доплати).

В капітальні вкладення не входять видатки на геологорозвідувальні роботи, не пов'язані з будівництвом, на розробку проектів планування та забудови міст і селищ міського типу, на розробку типових проектів для будівництва, на насадження лісів і лісосмуг, на придбання і формування основного стада, на придбання обладнання для діючих державних установ, шкіл, лікарень, дитячих закладів. В капітальне будівництво не включається також капітальний ремонт основних фондів.

У капітальному будівництві існує різноманітність організаційних і господарських форм процесу будівельного виробництва, велика кількість учасників, що мають різноманітні функціональні цілі і завдання, суттєва залежність процесу будівельного виробництва від природних умов. У процесі будівельного виробництва (зведення будівельного об'єкта - це будівля або споруда, споруджувана будівельною організацією), як правило, беруть участь: інвестор - замовник - проектувальник - підрядник - спеціалізовані субпідрядні організації. Крім цих безпосередніх учасників будівельного процесу, в створенні будівельної продукції беруть участь десятки заводів - виготовлювачів технологічного устаткування, будівельних машин і будівельних матеріалів тощо, кожний з яких, беручи участь у будівельному процесі, прагне насамперед до одержання максимально можливого прибутку.

У залежності від призначення об'єктів розрізняють промислове, енергетичне і гідротехнічне, транспортне, житлово-громадське, сільськогосподарське будівництво.

Промислове будівництво являє собою комплекс будівельних і монтажних робіт, виконання яких забезпечує введення в дію Нових і розширення, реконструкцію або технічне переозброєння діючих підприємств, цехів, об'єктів і цілих галузей матеріального виробництва.

Енергетичне будівництво - галузь будівництва, на яку покладено спорудження і реконструкцію енергетичних об'єктів, призначених для виробництва, передачі і розподілу електричної і теплової енергії. До об'єктів енергетичного будівництва відносяться електростанції (теплові, гідроелектричні, атомні тощо), високовольтні лінії електропередач, трансформаторні підстанції, електричні і теплові мережі.

Гідротехнічне будівництво - будівництво споруд,

призначених для використання водних ресурсів або боротьби з руйнівною дією водяної стихії. До об'єктів гідротехнічного будівництва відносяться гідротехнічні споруди водного транспорту, енергетичні, меліоративні, водопостачання та ін. Особливості гідротехнічного будівництва: складні умови, у яких знаходяться гідротехнічні об'єкти, зазнаючи механічної, фізичної і хімічної дії води; необхідність пропускати через споруджувані будівлі споруди воду, лід, іноді судна, ліс і ін.; великі об'єми будівельних робіт, що обумовлюють терміни зведення споруд і потребу в значній механізації.

Транспортне будівництво - галузь будівництва, що здійснює спорудження нових і реконструкцію діючих об'єктів залізничного, автомобільного, водного, повітряного, трубопровідного транспорту. Включає такі види робіт: будівництво земляного полотна залізниці і автомобільних доріг, будівництво аеродромів, морських і річкових причалів, верхньої будови колії, твердих покрить автодоріг і аеродромів, будівництво метро, мостів, тунелів, магістральних трубопроводів, каналів, електрифікацію залізниць, будівництво службово-технічних і житлових будівель і інших соціально-побутових об'єктів для забезпечення нормальних умов експлуатації транспорту.

В житлово-громадському будівництві здійснюється зведення житлових, громадських та інших цивільних будівель.

Сільськогосподарське будівництво охоплює зведення будівель і споруд, призначених для обслуговування сільськогосподарського виробництва.

Результатом будь-якого будівельного процесу є продукція, що представляє собою або зміну зовнішнього вигляду, форми, структури, або властивостей предметів праці, або зміну положення предмета праці в просторі.

Будівельною продукцією є збудовані і здані в експлуатацію заводи і фабрики, житлові і громадські будівлі, різноманітні споруди, дороги, аеродроми, нафто- і газопроводи й інші об'єкти, що утворюють основні фонди економіки країни.

При нормуванні праці в будівництві прийнято розрізняти такі види продукції: первинну, закінчену, кінцеву.

Первинна продукція — це обсяг робіт, отримуваний у результаті здійснення певної робочої операції. Первинна продукція обчислюється в натуральних вимірниках обсягу робіт або в кількості виконаних операцій.

Закінчена продукція відповідає обсягові робіт, виконаному при завершенні певного робочого процесу. Закінчена продукція обчислюється в натуральних вимірниках робіт (у квадратних метрах, у кубічних метрах, штуках).

Кінцева продукція — це обсяг робіт, виконаний при завершенні певного комплексу робіт. Поняття кінцевої продукції зв'язується з остаточною готовністю конструктивного елемента або частини споруди.

Питання для самоконтролю:

1. Яке, на вашу думку, місце і роль капітального будівництва в економіці України?

2. Дати визначення будівництва.

3. З чого складається загальна величина капітальних вкладень?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...