Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експлуатаційні параметри технічних об’єктів



Бажане перетворення об’єкта СП здійснюється шляхом впливу на нього ТО. Ефективність використання ТО характеризується сукупністю експлуатаційних параметрів, до яких відноситься надійність, безпека експлуатації, термін служби, витрати енергії, матеріалів, займана площа, ремонтопридатність, легкість та точність регулювання тощо. Оскільки задана функція ТО виконується саме в процесі його експлуатації, значення даних параметрів зростає ще більше.

Поняття про найважливіші експлуатаційні параметри та їх оптимальні межі для ТО, навіть одного і того призначення, у продовж часу змінюється. Якщо в ТП, що реалізується за допомогою ТО задіяна також і людина, то вимоги надійності і безпеки стають найважливішими. В процесі прискореного розвитку техніки змінюються уявлення про оптимальний термін служби ТО. Так, часто вже неактуальною є вимога, стосовно того, що деталі повинні мати як можна більшу довговічність, оскільки більшість ТО морально старіють швидше ніж зношуються. Інший підхід зараз і до габаритів ТО. Вартість площ виробничих приміщень постійно підвищується, тому актуальною є задача забезпечення максимальної компактності машини. Відомо також, що витрати на експлуатацію ТО напряму пов’язані з його масою, у зв’язку із чим вимоги зменшення маси пред’являються вже не лише до літальних апаратів та автомобілів, як це було раніше, а й до металорізальних верстатів, промислових роботів, телевізорів.

В процесі експлуатації сам ТО звичайно є джерелом шуму, тепла, вібрацій, продуктів згоряння, відходів, від яких необхідно позбавлятись. Зі збільшенням числа ТО інтенсивність та шкідливість побічних впливів набувають катастрофічних значень, що робить їх загрозою для людства. До недавнього часу ці параметри ТО не брались до уваги, оскільки переважали економічні міркування. Однак, якщо ми хочемо „пережити” створені нами машини параметри екологічної безпеки необхідно враховувати ще на етапі проектування.

Точне визначення фактичних експлуатаційних параметрів ТО на початку його розробки викликає певні труднощі. Досить повно з вказаної сторони ТО проявляє себе лише після тривалого періоду експлуатації. Через це, конструктору потрібно протягом певного періоду часу використання ТО за прямим призначенням контролювати його роботу, аналізувати причини можливого відхилення від заданих значень експлуатаційних параметрів і вносити необхідні зміни у конструкцію або принцип дії ТО.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...